e-bike
50+

Hoe kies je de geschikte e-bike?

22.03.2023
door Amaryllis De Bast

Sinds corona heeft de Belg de vele voordelen van elektrisch fietsen ontdekt, en de populariteit van e-bikes blijft maar toenemen. Hoe weet je wat voor jou de beste match is?

De e-bike is de perfecte combinatie van ontspanning en beweging. Ook is het een perfect alternatief voor de auto om je woon-werkverkeer mee af te leggen. Het blijft het goedkoopste vervoermiddel dat momenteel op de markt is – naast te voet gaan natuurlijk, vertelt Jan Van Rooy, marketingmanager bij Fietsen Wildiers, de grootste familiale fietsretailer van Vlaanderen. Maar hoe weet je wat voor jou de beste optie is?

“Voor velen is het moeilijk om de weg te vinden in het grote aanbod en te beslissen wat ze nodig hebben. Daarom is advies heel belangrijk, iets wat je niet krijgt als je online koopt. Allereerst is een behoefteanalyse op zijn plaats: hoeveel kilometer wil je afleggen? Is de fiets bestemd voor dagelijks vervoer? Hoe snel moet hij rijden? Die zaken spelen een cruciale rol”, aldus Van Rooy. Van een gewone e-bike tot e-mountainbike of speed pedelec, het aanbod is zeer ruim.

Niet besparen op kwaliteit

Als je erover denkt om een e-bike aan te schaffen, in welke vorm dan ook, is het belangrijk om niet te besparen op de kwaliteit. “De goedkoopste e-bike die wij aanbieden begint vanaf 2300 euro. Een speed pedelec heb je vanaf 5000 euro, een e-bakfiets vanaf 4500 euro en een elektrische plooifiets vanaf 3000 euro. Dat kan gaan tot een fiets van 11.000 euro, je kunt hem zo duur maken als je zelf wilt.” Toch benadrukt Van Rooy dat (elektrisch) fietsen de goedkoopste manier blijft om je te verplaatsen, zeker als je via het werk recht hebt op een kilometervergoeding van 0,27 euro per kilometer. “Mensen maken vaker die overstap van auto naar elektrische fiets, omdat het veel voordeliger is. Daarom bieden wij de mogelijkheid om je wagen aan ons te verkopen en met die opbrengst een kwalitatieve elektrische fiets aan te schaffen.”

Voor het gebruik van een speed pedelec moet er aan enkele vereisten worden voldaan. “Je moet verplicht een nummerplaat aanvragen, wat je 30 euro kost. Drie andere zaken zijn ook verplicht: het dragen van een helm, een achteruitkijkspiegel aan je stuur, en je moet in het bezit zijn van een rijbewijs klasse A of B.” Bovendien is het ook even wennen, waarschuwt Van Rooy. “Als je jarenlang weinig tot niet hebt gefietst, ga dan niet meteen voor een exemplaar dat 45 km/uur kan. Het vergt enige oefening om dit mechanisme terug onder de knie te krijgen.”

Mensen maken vaker die overstap van auto naar elektrische fiets, omdat het veel voordeliger is.

- Jan Van Rooy, Wildiers

Levensduur van batterij

Hoe lang de batterij van je e-bike meegaat, hangt af van de manier waarop de batterij behandeld wordt,
legt Van Rooy uit. “Batterijen zijn niet gemaakt om aan extreme temperaturen blootgesteld te worden. Als je de batterij normaal behandelt, kun je ervan uitgaan dat deze ongeveer 1000 keer volledig kan worden opgeladen.” Iemand die elke dag de fiets gebruikt en deze dagelijks volledig oplaadt, zal dus sneller aan een nieuwe batterij toe zijn.

De elektrische fietsen, speed pedelecs en e-bakfietsen kent iedereen. Maar heb je ooit al gehoord van e-fatbikes, e-skateboards, of e-wheels? Jaime Vanstaen is zaakvoerder bij EZ Ride, een winkel die deze unieke elektrische vervoersmiddelen aanbiedt. “E-fatbikes zijn momenteel een gigantische trend in Nederland. Het zijn e-bikes met een motorgevoel: dikkere en grotere wielen die de veiligheid bevorderen, denk aan het oversteken van tramsporen. Qua prijs zit je tussen 1800 en 3400 euro, afhankelijk van het model en extra accessoires, zoals extra bagageruimte of zitplaats.”

E-skateboards blijken dan weer vooral gegeerd te zijn bij jongeren, vertelt Vanstaen. “Die prijzen beginnen relatief laag en schommelen tussen 399 en 1400 euro.” Een andere optie is de e-step: “Bij ons starten de prijzen vanaf 350 euro, maar ze kunnen oplopen tot meer dan 2000 euro.” Een laatste optie zijn de e-wheels: dit zijn elektrische eenwielers zonder zadel, die tussen 550 en 1999 euro kosten. Voor al deze opties moet je minimaal zestien jaar oud zijn, en een maximumsnelheid van 25 km/uur toepassen. Dan is er nog de e-scooter, met prijzen tussen 1200 en 3500 euro. Hier heb je wel een verzekering en nummerplaat voor nodig om aan de wetgeving te voldoen.

Vorig artikel
Volgend artikel