bucketlist
Outdoor

Zet eens een bucketlist op je bucketlist

15.02.2023
door Heleen Driesen

In een bucketlist vinken we onze doelen voor het leven af, of op zijn minst de avonturen die we het komende jaar graag willen beleven. Het helpt om onze dromen helder te krijgen en bewuster te kiezen voor ons eigen (kleine) geluk

In het leven komen onze carrière en het gezin op de eerste plaats. Tijd om leuke dingen voor onszelf te doen komt later nog. Na het pensioen volgt de beloning. Eerst moet er hard gewerkt worden. “De groeiende levensverwachting heeft ertoe bijgedragen dat we bepaalde doelen in onze vrije tijd of in ons sociaal leven steeds langer uitstellen. Daardoor blijven sommige behoeftes echter onvervuld”, legt klinisch psycholoog en gedragstherapeut Nathalie Cardinaels uit. Ontwikkelingspsycholoog prof. dr. Alexandra Freund zag het als een verklaring voor het ‘bucketlisteffect’ in onze westerse samenleving. “De opmaak van een lijst met doelen die we nog willen afvinken in het leven geeft ons de geruststelling dat we morgen toch nog zullen toekomen aan datgene wat we onszelf vandaag ontzeggen. Tegelijk motiveert zo’n bucketlist ook om hier en nu vaker voor onszelf te kiezen en geprikkeld te blijven door onze dromen. Het is een copingmechanisme dat alleszins gezonder is dan bingedrinken of een online koopverslaving.”

Het is goed een doel voor ogen te hebben, maar weet dat de weg ernaartoe minstens even belangrijk is.

- Ben Roelants, televisiemaker

Vlaams televisiemaker en reisfanaat Ben Roelants is het idee van een bucketlist alvast niet ongenegen. Zijn jonge tienerdochter komt nu ook bij hem aankloppen met zo’n lijst. “We hebben samen al de Eiffeltoren beklommen, nu willen we naar het Vrijheidsbeeld. Het geeft ons iets om naartoe te leven.” Zelf wilde hij als jonge knaap absoluut naar Nepal om de top van de Himalaya te halen. Een ontdekkingsreis op het Afrikaanse continent en een roadtrip door de Canadian Rockies stonden ook op zijn verlanglijst. “Al die dingen heb ik tot mijn plezier kunnen afvinken. Nu zou ik heel graag ooit een keer gaan zwemmen met bultrugwalvissen.” Die droom koestert hij nog. Andere doelen zijn vervaagd, bedenkt Ben Roelants. “Ik hoef niet meer per se op de top van de Mont Blanc of de Matterhorn te staan. Dat soort kicks wordt tenslotte alleen maar een verslaving. Ik besef nu ook dat zulke ervaringen je leven niet veranderen. Wie denkt er een ander mens van te worden, keert van een kale reis terug.”

Leg je verwachtingen dan ook niet te hoog, geeft de presentator mee voor wie aan zijn bucketlist begint. “Het is goed een doel voor ogen te hebben, maar weet dat de weg ernaartoe minstens even belangrijk is. Houd vooral je ogen open voor de verrassingen die op je route ontluiken.”    

Vorig artikel
Volgend artikel