Home Chemie “De chemie van vandaag zal niet die van de toekomst zijn”

Jan Van Havenbergh

“De chemie van vandaag zal niet die van de toekomst zijn”

Duurzaamheid, gedefinieerd als een perfect huwelijk tussen mens, maatschappij en economie, zit in de genen van chemie, kunststof en life sciences. Anticiperen met innovatieve oplossingen zal het effect hiervan de komende decennia nog versterken. 

Chemie is alom aanwezig in ons dagelijks leven. Van de 17 door de Verenigde Naties aanvaarde Sustainability Development Goals, of SDG’s, worden er maar liefst elf rechtstreeks of onrechtstreeks beïnvloed door producten of technologieën die hun oorsprong vinden in chemie, kunststoffen en life sciences.

Excellentie als resultaat 

Maar chemie is ook een industrietak die energie-intensief is en klimaatintensieve grondstoffen gebruikt. Succesvol energie- en procesonderzoek hebben geleid tot verminderde impact op mens en milieu en hebben performante producten opgeleverd die bijdragen aan een duurzamere maatschappij. Met als resultaat excellentie in het toepassen van bestaande en verbeterde processen die vandaag aanleiding geven tot miljardeninvesteringen, onder andere in de Antwerpse haven, zoals recentelijk bij INEOS en Borealis. Die investeringen garanderen werkgelegenheid en economische meerwaarde voor onze regio voor de volgende 15 jaar. 

Toekomstperspectieven

We mogen ons echter niet laten verblinden door de successen van vandaag. De chemie van vandaag zal niet die van de toekomst zijn. Om de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen zullen wij allemaal anders moeten leven, eten, reizen. Om dat met een gelijke levenskwaliteit te realiseren moeten er veilige, innovatieve, effectieve en economisch haalbare producten zijn. Denk aan nieuwe medicijnen, ‘brandstoffen’, plastics, verven of bouwmaterialen die efficiënter, lichter, brandvertragender, recycleerbaar, sterker en vooral milieuvriendelijk zullen zijn. Maar ook moeten er betere procestechnologieën ontwikkeld worden.

De uitdaging is enorm en de impact op onze Vlaamse economie is niet te onderschatten.

Driesterren-industrie

De industrie moet dat alles op korte termijn realiseren met nieuwe grondstoffen en nieuwe processen. Het is te vergelijken met een driesterrenrestaurant dat nog betere kwaliteit zou leveren, maar dan plotseling zonder vlees en bestaande ingrediënten te gebruiken. En dat in een keuken waar geen traditionele kookvuren meer zullen staan.

Langetermijngerichte innovatie 

De uitdaging is enorm en de impact op onze Vlaamse economie is niet te onderschatten. De toekomstige chemie-, kunststof- en farmabedrijven zullen komen daar waar de kennis en de competentie aanwezig is om ‘de keuken van de toekomst’ op te bouwen en te exploiteren. Die ambitieuze doelstellingen maken langetermijngerichte innovatie, met een sterke inbreng van de industriële partners en een structurele financiële steun van de overheid, noodzakelijk. 

Vlaanderen beschikt zowel over de topexpertise in bepaalde niches als over een nauwe relatie met industriële leiders uit de sector. Het doel is zeker haalbaar, en de weg ernaar toe is duidelijk… 

MEER

Lotgenotengroep Frontotemporale Dementie

dementieDe vaststelling dat iemand jongdementie heeft, is zwaar om te dragen. Toch helpt het de persoon zelf en de omgeving enorm door tijdig de diagnose te weten, de nodige ondersteuning te vinden en beslissingen te nemen voor de toekomst.

Voor een steeds kwalitatievere architectuur en minder energieverslindende gebouwen.

architectuurWereldwijd geprezen voor onze chocolade, wafels en bier, kunnen we in België ook genieten van een mooie internationale reputatie inzake duurzame constructie. De transitie is in volle gang en verrast ons nog altijd positief.

Koken op het ritme van de seizoenen

Gert De MangeleerEen restaurant met een eigen tuin en serres. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze zijn eigenlijk best wel zeldzaam. Driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem is een van die uitzonderingen. “Ik denk dat we zeker 85 à 90 procent zelfbedruipend zijn.”

‘Antwerpen is mijn lief, mijn moeder én mijn...

Axel DaeseleireDe Marnixplaats is niet zomaar gekozen door Axel Daeseleire. De acteur, dj en kunstenaar wijst ons bij het binnenkomen vrijwel onmiddellijk op het feit dat ginds, achter het standbeeld voor de Vrijmaking der Schelde, zijn ouderlijk huis staat.

‘Een aantal landbouwers moet overwegen om over te stappen...

biologische landbouwArdo is de grootste producent van diepvriesgroenten in Europa en kende de laatste veertig jaar een explosieve groei. In 1977 zag de diepvriesgigant het leven. In 2015 fuseerden de twee bedrijven van de familie Haspeslagh, Ardo en Dujardin, tot één groep met als resultaat dat er nu een omzet gedraaid wordt van om en bij de 1 miljard euro

De zomer in het teken van verbinding… en welkome...

Saïd BoumazougheHet is eindelijk zover: negen maanden hebben we gewacht, om 92 dagen lang die zon te kunnen opdoen. Er bestaat gelukkig geen handleiding ‘Hoe geniet ik van de zomer’. Het belangrijkste is vooral dat er geen plaats is voor stress en zure gezichten.