fiets
Milieu

De elektrische fiets is geniaal

18.08.2021
door Fokus Online

De fiets als oplossing voor alle verkeersellende is even eenvoudig en doeltreffend als het dragen van een mondmasker en het wassen van onze handen in het bestrijden van een pandemie.

Razend efficiënt vervoersmiddel

De wetten van de fysica verklaren waarom de fiets een razend efficiënt vervoersmiddel is. Met een beetje energie kom je er erg ver mee. In een tijd waarin we collectief overhoopliggen met het energieverbruik (lees: CO2- en fijnstofuitstoot), klinkt dit als muziek in de oren.

De komst van de batterij op de fiets heeft het begrip ‘erg ver’ een andere invulling gegeven. Het is als het effect van een lagekostenluchtvaartmaatschappij op ons reisgedrag. Vroeger had je een ellendige autorit voor de boeg om in het zuiden te geraken en nu vlieg je zomaar vlotjes Europa rond. De dimensies en mogelijkheden van reizen zijn met andere woorden veranderd. Dat is met de elektrische fiets net hetzelfde. Voor 5 kilometer op een alledaagse klassieke fiets geraak je vanaf je huis met de elektrische fiets, zonder zweten, minstens dubbel tot zeker vijfmaal zo ver. De afstand die je bestrijkt met een (snelle) elektrische fiets wordt zo vijfentwintigmaal groter dan de afstand die je overbrugt met een gewone fiets. Plots opent er zich een wereld van alledaagse plaatsen waar je zomaar met de fiets naartoe kunt. Heuvels en stevige wind vormen geen enkel probleem meer.

Jong, oud en alles ertussenin ontdekt en omarmt de elektrische fiets.

Autoritten worden vervangen

Autoritten tot aan de schoolpoort worden vervangen door elektrische fietsritten van twee, drie dorpen ver. Dat zelfs de jeugd de afgelopen maanden de sexy elektrische fiets heeft omarmt, voelt als het bloeien van de magnolia’s in de lente; vanaf nu wordt het anders. Want door de komst ervan verandert er iets fundamenteel in ons fietsgedrag. Dit is veel meer dan een fietstocht geworden. Net als het effect van de rode stadsfietsen van Velo Antwerpen. Deze fietsjes hebben wijken, buurten en straten terug ontsloten waardoor een ander en socialer leven mogelijk is en de stad openbloeit. Een terrasje doen een kilometer verderop zou zomaar in een impulsieve bui kunnen. Je staat er niet meer bij stil. Het gebeurt gewoon.

Ook met de elektrische fiets maken achterliggende plaatsen of plaatsen wat verderop zonder te veel nadenken deel uit van het dagelijkse leven van veel mensen. Het heeft pakjesdiensten in een stadsomgeving de overstap doen maken naar elektrische cargofietsen. Oudere mensen zijn nu in staat om ook op latere leeftijd een grotere afstand met de fiets af te leggen. De werknemer is overgestapt op de (snelle) elektrische fiets en rijdt over veldwegen naar huis. Jong, oud en alles ertussenin ontdekken en omarmen de elektrische fiets. Het is geen hype, maar een blijver. Ooit gaan we vaststellen dat er een ‘voor’ en een ‘na’ was. En we zullen concluderen dat het een katalysator was in het herscheppen van steden en gemeenten. Slimme dorpen en steden weten dit nu al.

Vorig artikel
Volgend artikel