faling
Ondernemen

Faling, opstaan en weer doorgaan

01.02.2023
door Fokus Online

Door de inflatie en de naweeën van corona staat ondernemers het water steeds vaker aan de lippen. Veel kleine en middelgrote bedrijven wankelen. Maar wat als ze straks omvallen? Is de ondernemersdroom dan over-and-out of is er leven na de faling?

Met een goede 9000 falingen kende ons land, volgens een rapport van Allianz Trade, vorig jaar het tweede hoogste aantal faillisementen in de Eurozone – enkel Oostenrijk ging ons voor. Volgens Nadine Bollen, adviseur bij Dyzo, waren dat vooral nog de naweeën van corona. “Tijdens die crisis bleven veel bedrijven gevrijwaard door de beschermingsmaatregelen van de overheid, maar intussen stopte de steun en raken de financiële reserves uitgeput. Vandaag zit het aantal faillissementen in Vlaanderen alweer terug op het niveau van voor corona en daar komt de impact van de energie- en economische crisis bovenop. We verwachten dan ook nog een toename, en zelfs een versnelling, van het aantal faillissementen.”

Ondernemers in moeilijkheden kunnen gratis terecht bij het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde Dyzo. “We proberen dat faillissement dan nog te vermijden”, vertelt Nadine Bollen. “In eerste instantie zijn we een luisterend oor. Onze focus is de ondernemer, de mens achter de zaak. Al zijn de twee uiteraard nauw met elkaar verbonden. Wij helpen die mensen in het onderhandelen met hun schuldeisers, proberen een vrijstelling van sociale bijdragen te krijgen en stellen mee afbetalingsplannen op. We kunnen een gerechtelijke reorganisatie vragen, zodat de onderneming zes maanden adempauze krijgt om de financiële problemen aan te pakken. Zolang een ondernemer de wil heeft om voort te doen, kan er veel. Maar soms is stoppen de enige of toch de beste keuze.”

Gefaalde ondernemers: in de Verenigde Staten oogsten ze applaus, in Europa worden ze nog te vaak op onbegrip onthaald. De overheidscampagne ‘Failing Forward’ probeerde enkele jaren geleden dat taboe te doorbreken, vertelt co-founder Sylvia Feytons. “Ondernemen is springen en risico’s nemen. Bij een ondernemer die daarin succesvol is, roepen we ‘knap gedurfd’, maar als het anders uitdraait klinkt nogal snel ‘eigen schuld’. Terwijl iedereen die springt en valt toch ook weer moet mogen rechtkrabbelen voor een tweede poging.” 

Wacht niet tot alle alarmsignalen afgaan, maar schakel meteen hulp in.

- Nadine Bollen, Dyzo

Feytons, die tien jaar geleden zelf een faillissement meemaakte en intussen haar eigen coachingsbedrijf heeft, ziet intussen als geen ander de silver lining van een faling: “Vandaag kan ik zeggen dat ik het – ondanks al het verdriet en de last – gewoon opnieuw zou doen. Zonder dat faillissement zou ik niet staan waar ik nu sta. Ik heb er lessen uit getrokken – over het ondernemerschap, maar ook over mezelf – waardoor ik nu sneller kan bijsturen.”

Ook bij Dyzo zien ze struikelende ondernemers leren uit hun problemen. “Als ze die tijdig onder ogen durven zien tenminste”, merkt Nadine Bollen op. “Te veel ondernemers denken dat het wel zal overwaaien of dat ze nóg een tandje moeten bijsteken. Maar als je deze maand een factuur niet kunt betalen, los je dat niet op door elders een schuld te creëren. Dat zorgt voor een sneeuwbaleffect. Als dan uiteindelijk de deurwaarder aanbelt, zijn er alweer heel wat minder oplossingen mogelijk. Wacht dus niet tot alle alarmsignalen afgaan, maar schakel meteen hulp in.”

Toch lijkt, net als falen, ook hulp vragen niet in het ondernemerswoordenboek te staan. “Ondernemers hebben nog te vaak de neiging om het allemaal alleen te willen doen”, merken ze bij Dyzo op. “Hulp vragen is echter geen schande, maar omgekeerd kan geen hulp vragen wel schadelijk zijn. Omring je dus van bij het begin met experten. Ja, dat kost wat, maar zie het als een investering en niet als een kostenpost. Hun advies rendeert op lange termijn.”

Ook Sylvia Feytons pleit voor ‘brutaal eerlijke adviseurs’. “Zij zeggen ook wat jij niet wilt horen en helpen je tijdig bijsturen. Helemaal alleen ondernemen is – zowel in goede als in slechte tijden – haast onmogelijk. Je onderneming is je kindje, en je weet wat ze zeggen: It takes a village to raise a child.”

Vorig artikel
Volgend artikel