Industrie
Industrie

Investeringen in Industrie 4.0 brengen geld op

09.08.2021
door Jerom Rozendaal

Investeringen in technologie en engineers om het productieproces te automatiseren worden vaak gezien als een kostenpost. Maar in de praktijk van Industrie 4.0 levert het juist geld op.

Toekomst met Industrie 4.0

Een bedrijf dat naar de toekomst kijkt, dat is er eentje die bezig is met Industrie 4.0. Dat stelt John Spronck, voorzitter van Vlamef, de belangenvertegenwoordiging van metaalverwerkende bedrijven in Vlaanderen. Hij is tevens zaakvoerder van metaalverwerkingsbedrijf Esma in Maasmechelen en investeerde de laatste jaren volop in machine monitoring. “Nu zie ik meteen hoeveel stuks gemaakt zijn op een machine en wat de conditie van de machine is. Door realtime informatie te hebben, kan ik veel sneller schakelen en informatie doorgeven aan klanten en leveranciers.”

Industrie 4.0 gaat over Internet of Things, artificiële intelligentie en smart learning, maar het gaat ook over realtime monitoring van het productieproces, aldus Walter Auwers, Business Unit Manager Advanced Manufacturing van de technologische kennisinstelling Sirris. “Het is niet alleen een revolutie, ook een evolutie waarbij men de digitale transformatie in kleine stappen kan maken.”

Vooroordelen

Vooroordelen over de complexiteit weerhoudt volgens hem een derde van de Belgische maakbedrijven om zich bezig
te houden met Industrie 4.0. Vaak zien bedrijven waar het goed loopt ook geen aanleiding. “Daarnaast denkt een derde van de Belgische maakbedrijven na over investeringen in digitalisering en automatisering, terwijl een ander derde reeds toepassingen heeft geïmplementeerd.”

Vooral grote bedrijven zijn voorlopers

Vooral grote bedrijven zijn voorlopers op het gebied van Industrie 4.0. “Zij kunnen de kosten beter dragen en focussen meer op strategische langetermijnplannen”, aldus Auwers. Afgezien van investeringen in machines en technologie, vergt het proces van digitalisering en automatisering ook forse investeringen in het personeelsbestand.

Dit ondervond ook de Vandemoortele Groep die vanaf 2016 een digitalisering van het productieproces in haar margarinefabriek in Izegem doorvoerde. Noemenswaardige investeringen in het machinepark waren daarvoor niet nodig, vertelt sitemanager Nele Union. “Onze machines genereerden al veel informatie, maar daar werd niets mee gedaan. Men keek hoogstens op als er iets kapotging.”

Bedrijven moeten erover waken dat ze nog over voldoende knowhow beschikken om met gespecialiseerde IT-bedrijven samen te werken.

Voorspellen van slijtage en mogelijke breakdown

In de huidige situatie heeft datacaptatie en -analyse tot doel om de slijtage en mogelijke breakdown van een machine te voorspellen. Op het gebied van personeelsmanagement en human resources deed men eveneens behoorlijke investeringen. Om de data-analyse toe te passen, werd er een data-analist aangenomen. Die verdiende zichzelf kort na zijn indiensttreding weer terug. Union: “Op basis van data-analyse van de machine merkte hij dat er wat aan de hand was, en het bleek dat de machine sneller aan het slijten was. Hierdoor hebben we eerder kunnen ingrijpen en de schade aan de machine kunnen beperken en productie-uitval kunnen voorkomen.”

Ook van het technische personeel en de engineers vraagt men andere skills. “In plaats van mechanische kennis zijn er steeds meer vaardigheden op het gebied van elektronica en IT nodig”, aldus Union. Ook de automatisering van het productieproces heeft haar vruchten afgeworpen bij de Vandemoortele Groep. “Voorheen verliep de overgang (de wisseling tussen twee productrecepten, nvdr) handmatig. Dat proces hebben we geautomatiseerd. Het gevolg hiervan is dat we veel minder productuitval hebben en dus kosten uitsparen. Om verder te ontwikkelen biedt Industrie 4.0 enorm veel kansen.”

Moeten digitaliseren en automatiseren

Walter Auwers is ook overtuigd van het nut van investeringen in Industrie 4.0. Sterker nog: “Om aan te haken zullen veel bedrijven wel moeten digitaliseren en automatiseren.” Hierdoor kan ook de Belgische loonhandicap gecompenseerd worden, ons land behoort qua arbeidskosten immers tot de koplopers van Europa. Door automatisering kan men met minder werknemers meer produceren.

Hij voorspelt dat de transformatie er wel toe kan leiden dat bepaalde kennis verdwijnt bij maakbedrijven. “Grote bedrijven zullen hun eigen engineers in dienst hebben om productieprocessen uit te tekenen. Voor kleinere bedrijven is dat vaak niet nodig en zal men veel werken met externe, gespecialiseerde IT-bedrijven. Bedrijven moeten erover waken dat ze nog over voldoende knowhow beschikken om ook met deze gespecialiseerde IT-bedrijven samen te werken.”

Vorig artikel
Volgend artikel