werkers
Business

Elke dag essentieel, elke dag opnieuw aan het werk

28.04.2020
door Marleen Walravens

Heel wat mensen zien dit coronatijdperk als een nieuwe oorlogsperiode. Niets is minder waar. Als we ziek zijn, worden we nog steeds verzorgd. We hebben elke dag eten en drinken. We kunnen ons nog altijd veilig en gezwind verplaatsen. Maar dat is wel te danken aan de essentiële werkers, die daar iedere dag opnieuw voor zorgen.

Christel Mettepenningen

Hoofdverpleegkundige
Suspect Covid Afdeling UZA

“Onze afdeling orthopedie-traumatologie is in een recordtijd getransformeerd naar een suspect covid-afdeling, waar een eerste screening gebeurt. Dankzij een doorgedreven opleiding van het UZA weet het verplegend personeel hoe om te gaan met besmette patiënten en de besmettingsangst. Het werk is mentaal intensief, maar de morele steun binnen en tussen de teams is overweldigend. Bovendien kunnen we altijd terecht bij de psychologische dienst van het ziekenhuis voor een goed gesprek als het even niet meer gaat. Het UZA onderneemt allerhande steunacties voor het personeel, initiatieven die ook na het coronatijdperk blijven. We komen hier samen sterker uit.” www.uzatrektaan.be

Lotte Van Neck

Postbode

“In het begin van de coronacrisis had ik wel stress omdat we als postbode toch met veel mensen in contact komen. Nu gaat het, want we krijgen handschoenen, alcoholgel en maskers van Bpost en de sorteerkasten staan nu verder uit elkaar om de sociale afstand te bewaren. Ook de mensen respecteren die afstand goed. Bij levering van pakjes tekenen we zelf het ontvangstbewijs af in hun bijzijn. Wij krijgen nu veel meer waardering: een lieve babbel, een bedankje of soms zelfs een paaseitje op de brievenbus. Dat maakt je dag. Onze actie met de gratis fotopostkaarten maakt ook vele blije gezichten bij mensen die nu eenzaam thuis zitten.”  www.wearebpost.be

Ringo Boi

Hoofdinspecteur lid motorrijder
Federale Wegpolitie West-Vlaanderen

“Naast ons gewone werk op de wegen, zorg ik nu met mijn team ook voor de bewaking van de grensovergang met Frankrijk in Adinkerke. België is een draaischijf voor internationaal verkeer, versterkte controles aan de grenzen binnen Europa zijn dus van cruciaal belang. Wij horen soms intrieste verhalen bij de controles en stellen ons begrijpend op, maar we kunnen en mogen de maatregelen niet uit het oog verliezen. De die-hards moeten we helaas berispen met boetes in het belang van iedereen. We krijgen veel ondersteuning van verschillende afdelingen van de Federale en Lokale Politie, maar zeker ook van collega’s: een praatje na de dienst blijft wonderen doen.”  www.jobpol.be

Vera Lepage

Teamleader Fruit & Groenten
Delhaize Sint-Katelijne-Waver

“Zoals veel van mijn collega’s heb ook ik ‘een leeuw in mijn buik’ (logo Delhaize). De supermarkt is een van de weinige plekken waar mensen nog naartoe kunnen, dus we proberen die zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Op de fruit- en groenteafdeling zorgen we ervoor dat mensen alleen maar aanraken wat ze willen kopen; daar wordt ook een spotje in de winkel voor gedraaid. Alle medewerkers dragen handschoenen en wie wil, krijgt mondmaskers. Als het eens moeilijk is, trekken de collega’s er mekaar door. We staan nu, ondanks de social distancing, veel dichter bij elkaar. Ook met collega’s van het distributiecentrum is de solidariteit groot en de samenwerking top.” jobs.delhaize.be

Hilario Saenz Palomeque

Manager Maintenance
Engineering – BUM Technical

“Ik ben bij de MIVB beginnen werken omdat het een dienstverlenend bedrijf is van algemeen nut. In deze crisistijd leeft dat nog sterker, ook bij mijn collega’s. Niettegenstaande de schrik om besmet te worden, zijn we allemaal heel gemotiveerd om onze diensten te garanderen. Het openbaar vervoer in Brussel stilleggen is geen optie; wij blijven zorgen voor de verplaatsingen van de mensen die werken binnen de essentiële sectoren. We houden uiteraard rekening met de maatregelen. Wie kan, werkt van thuis uit. De voertuigen worden extra gereinigd en dagelijks ontsmet, en we zorgen ervoor dat de social distancing gerespecteerd wordt, ook onder de reizigers.”  jobs.stib-mivb.be

Willy Gilot

RMO-chauffeur bij
zuivelcoöperatie Milcobel

“Als RMO-chauffeur pikken mijn collega’s en ik dagelijks de melk op bij onze boeren en leveren ze aan onze fabrieken, waar we kaas, melk, room, melkpoeder of ijs maken. Milcobel is blijven verderwerken, want iedereen wil natuurlijk lekker eten. En wat is er beter dan zuivel van bij ons? Onze boeren blijven uiteraard altijd aan de slag, en de koeien, die blijven melk geven. Als we op de boerderij komen, gelden er uiteraard strenge veiligheidsmaatregelen, net als in al onze fabrieken. Mijn collega’s en ik zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen!” #Foodheroes  jobs.milcobel.com

Vorig artikel
Volgend artikel