jobs
Business

Wie is klaar voor de jobs van morgen?

28.04.2020
door Fokus Online

De helft van de beroepen die we anno 2030 zullen uitoefenen, kennen we vandaag nog niet. Tel daarbij op dat ook bestaande jobs grondig zullen worden hertekend, en je komt automatisch uit bij levenslang leren. Toch zetten we er met zijn allen nog te weinig op in.

Van robotica over proces-automatisatie tot artificiële intelligentie: in de meest uiteenlopende sectoren krijgt nieuwe technologie vaste voet aan de grond. Met nieuwe verdienmodellen, organisatiestructuren, samenwerkingsvormen en takenpakketten in hun kielzog. Al die veranderingen doen sommigen huiveren. De digitale revolutie zou hun job of business op termijn wel eens van tafel kunnen vegen.

Nieuwe jobs voorspellen?

Dat er jobs zullen sneuvelen, staat vast. Deze evolutie is trouwens al in gang gezet. Maar er valt ook goed nieuws te melden: voor elke verloren baan zullen er op termijn 3,7 andere in de plaats komen, becijferde technologiefederatie Agoria. Van een opportuniteit gesproken. Alleen heeft niemand een glazen bol om te voorspellen hoe die jobs van de toekomst eruit zullen zien.

Reskilling en upskilling op de arbeidsmarkt

Toch moeten werkgevers én werknemers zich vandaag al voorbereiden. Het is immers de enige manier om concurrentieel te blijven. Meer nog: om niet overbodig te worden. En dan spreken we over ‘reskilling’ – omscholing naar een nieuwe job voor wie zijn baan ziet verdwijnen. ‘Upskilling’ – bijkomende vaardigheden aanleren –  zal dan weer een must zijn om wendbaar en veerkrachtig voor de dag te komen in onze snel veranderende arbeidsmarkt. Vooral de zogeheten ‘people skills’ zullen het verschil maken.

“Een cultuur van levenslang leren is de enige juiste keuze.”

Investeren op elk niveau

Daarbovenop is de digitale transformatie van organisaties zelf ook een kwestie van vaardigheden en menselijk kapitaal. Want al heb je geïnvesteerd in state-of-the-artsoftware en was de begeleiding tijdens het implementatieproces top, zonder buy-in en changemanagement op elk niveau van de organisatie blijf je ter plaatse trappelen.

Amper in opleiding

Toegegeven, zeker in kleinere bedrijven is het allesbehalve evident om in de dagelijkse rush mensen vrij te geven voor opleidingstrajecten. Bovendien is het effect niet altijd meteen tastbaar of in cijfers te gieten. Het gevolg is dat leren helaas nog vaak stiefmoederlijk wordt behandeld. De cijfers liegen er niet om: in 2018 volgde amper iets meer dan een op vijf (22,4 procent) het voorbije jaar een opleiding (EAK).

Tempo van verandering

Toch is een cultuur van levenslang leren op lange termijn de enige juiste keuze, voor elk bedrijf en iedere individuele werknemer. Want onze maatschappij zal niet alleen blijven veranderen, het tempo zal ook stelselmatig verhogen. Verandering omarmen is dus de enige mogelijke piste. Wie schreef ook alweer dat overleven draait rond het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden?

Vorig artikel
Volgend artikel