hybride
Carrière

De voordelen en valkuilen van hybride werken

30.08.2022
door Benjamin Van Synghel

De werkvloer is voorgoed veranderd. De klassieke 9 tot 5 op ‘den bureau’ is niet langer de norm, het home office is vandaag een even belangrijke pijler. Meer flexibiliteit, goed in de strijd tegen burn-outs én niet meer weg te denken uit ons professionele leven. “Meer autonomie komt het welzijn ten goede.”

Er is een nieuwe natuurwet in ons professioneel leven. De hedendaagse werkvloer zal hybride zijn, of zal helemaal niet zijn. Doordat we een tijdje tot telewerk werden verplicht, proefden we van een andere manier van werken. Dat resulteerde in een nieuw normaal. De kantoortijger hoeft niet elke dag in te klokken op het bureau. De werktijd kan ook deels thuis worden ingevuld, met Zoom of Teams als brug tussen beide werelden.

Waar er evoluties zijn, zijn er ook gevolgen. En die lijken hier vooral gunstig te zijn. De werknemer wint fors aan flexibiliteit, wat ruimte schept voor de balans tussen werk en privé. Bovendien bespaart het ons ook een portie fileleed en/of spoorvertragingen. Dat is niet alleen handig, maar ook gezond. Onderzoek wijst uit dat hybride werken het risico op burn-outs verkleint.

De work-lifebalance staat minder onder druk dan ik had verwacht.

- Lode Godderis, KU Leuven en IDEWE

Maar zijn er ook nadelen? Misschien vrezen bazen dat ze controle verliezen? Lijdt de productiviteit er niet onder? Riskeert de werknemer constant in werkmodus te staan? Als het al problemen zijn, lijken ze niet onoverkomelijk. “De work-lifebalance staat minder onder druk dan ik had verwacht”, zegt Lode Godderis, arbeidsarts aan de KU Leuven en CEO van de externe preventiedienst IDEWE. “De werknemer krijgt meer autonomie en dat draagt bij aan het welzijn. Er zijn wel enkele aandachtspunten. Misschien krijg je als werknemer het gevoel dat je informatie mist, of contact verliest met collega’s. In een Teams-overleg is smalltalk ook moeilijk, terwijl dat heel belangrijk is. Maar onderzoek toont dat je die dingen kunt compenseren. Vertrouwen is daarin de sleutel.”

Steeds meer werkgevers blijken bereid dat vertrouwen te geven. Telenet is daarvan een prima voorbeeld. “We verwachten dat onze medewerkers 40 procent van de werktijd naar kantoor komen. Dat bekijken we niet per week, maar per kwartaal”, zegt Kirsten Florentie, Vice President People & Engagement bij Telenet. “Want niet elke week is dezelfde. Soms is het handig om een volle week thuis te werken, dus daarin zijn we flexibel. Het werk dat onze mensen op kantoor doen, moet dan zoveel mogelijk aansluiten bij connecteren. Zolang er goede afspraken worden gemaakt binnen de teams, loopt dat heel erg vlot.”

Het is duidelijk, hybride werken is een blijvertje. Dolly Parton weet het al lang: working 9 to 5 / What a way to make a living.

Vorig artikel
Volgend artikel