Home Smart partner Waarom industriële bedrijven op data moeten inzetten

Waarom industriële bedrijven op data moeten inzetten

Data wordt wel eens het nieuwe goud genoemd, en daar is geen woord van gelogen. Meer nog, dat goud zal in de toekomst alleen maar waardevoller worden. Industriële bedrijven kunnen er dus maar beter voluit op inzetten en zich ontpoppen van traditionele mijnwerkers tot eigentijdse data miners.

Filip Bossuyt is CEO van Ad Ultima Group, dat bedrijven helpt bij de organisatie van de toekomst, in de vorm van advies, dienstverlening en performante software-oplossingen. Door technologie en procesverbetering worden die bedrijven efficiënter, productiever en (nog) meer innovatiegericht. Het spreekt voor zich dat data hier een cruciale rol in speelt.

Concurrentieel voordeel

“Data is vandaag voor bedrijven niet meer belangrijk, maar primordiaal”, begint hij. “Omdat het niet alleen toelaat om er kennis uit te distilleren, maar ook om de klant beter te ontzorgen. Op die manier kun je als bedrijf concurrentieel voordeel uit data halen.” Dat concurrentiële voordeel kunnen bedrijven vooral halen uit de omschakeling van een reactieve naar een proactieve en zelfs preventieve of voorspellende houding. “Door data te verzamelen, kun je de klant voor zijn”, gaat Bossuyt verder. “Zeker wanneer de toestellen die je als bedrijf verkoopt, geconnecteerd zijn via het zogenaamde Internet of Things (IoT). Door die toestellen op afstand te monitoren, kun je op basis van de data inschatten wanneer die in panne zullen vallen of vervangen moeten worden.

Méér dan kwaliteit alleen

Op die manier kun je een technicus naar die klant sturen om het toestel te repareren of onderhouden vóór dat euvel plaatsvindt. Dat biedt die klant dus extra comfort en dienstverlening, aangezien hij zelf het bedrijf niet moet contacteren omdat zijn toestel het niet meer doet. Daarmee kun je het verschil maken met concurrerende bedrijven. Omdat je meer biedt dan louter de kwaliteit van je producten. Maar het houdt wel in dat je data verzamelt en op de juiste manier interpreteert. Dat vraagt dus onder meer om het kunnen herkennen van bepaalde patronen in parameters.”

Efficiënt verwerken

Om dat te kunnen, is het een must dat bedrijven beschikken over een goed uitgewerkt dataverwerkings- en analyseplatform. “Vooral omdat klanten door die extra service zullen beginnen verwachten dat toestellen intelligent zijn. Daar moet je als bedrijf dus op inspelen, aangezien de markt heel snel in die richting evolueert. De hoeveelheden data zullen met andere woorden alleen maar groter worden en via zo’n platform efficiënt verwerkt moeten worden.”


MEER OVER… 

Ad Ultima Group geeft bedrijfsondersteunend advies, levert diensten en implementeert software- oplossingen. Dankzij technologie en procesverbetering worden bedrijven geholpen om effectiever te worden, beter inzicht te krijgen in hun werking, innovatie versneld door te voeren en als team productiever samen te werken. Bedrijven kunnen bij Ad Ultima Group terecht voor de procesverbetering van hun productontwikkeling, productie, distributie, promotie, personeelsbeleid, verkoop, projectopvolging en (after)service. Dat gebeurt met software partners zoals Microsoft & PTC, aangevuld met eigen software.

MEER

Prof. Dr. Mathieu Vandenbulcke: ‘Lang leven, gelukkig leven!’

Prof. Dr. Mathieu Vandenbulcke‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Zo eindigen de meeste sprookjes. Maar zijn mensen die lang leven ook gelukkig? Wanneer we het hen zelf vragen, blijkt dit meestal wel het geval.

Hypergeconnecteerde business vraagt hyperlokale aanpak

Industry 4.0Weinig onderwerpen die zo in de belangstelling staan tegenwoordig als het Internet of Things en, daarmee samenhangend, de ‘hyperconnected business’. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor bedrijven? Op welke manier wordt het geïmplementeerd? En hoe zit het met zaken als veiligheid? Siegfried Praille, Solution Design Architect van Fujitsu en Thomas Nagels, Innovation Manager bij Rombit, geven hun visie.

Niet op vier wielen is minder in de file

BDO Hoe gaat een groot bedrijf als BDO met de files om? We hebben het over het mobiliteitsvraagstuk met CEO van België Hans Wilmots.

Een positieve uitdaging

Silvy De BieDe grootste uitdaging voor vrouwen met ambitie dezer dagen is meteen ook een positieve uitdaging. Wij vrouwen moeten het namelijk opboksen tegen allerlei andere ambitieuze vrouwen. Niet erg natuurlijk, want deze boost aan girlpower is niets anders dan een fantastische vooruitgang.

Een andere visie op mobiliteit

Griet Deceuster Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken."

‘Optimale zorg voor iedereen: een utopie?’

Lieven AnnemansDe zorgsector is een vat vol tegenstellingen. Aan de oppervlakte ervan zien we de meest beloftevolle innovaties verschijnen. Maar dieper in dat vat zien we echter een nood aan kwaliteitsvolle zorg.