IoT
IT

Het internet der dingen verovert ook de industrie

27.01.2020
door Fokus-online.be

IoT of het Internet of Things neemt de laatste jaren een hoge vlucht. Ook in de industrie breken IoT-toepassingen steeds meer door. Welke voordelen en gemakken brengt dat met zich mee? En wat zijn de aandachtspunten? Werner Valgaeren en Marc Schijvaerts, gedelegeerd bestuurder en managing director van PeopleWare uit Lier, leggen uit.

De technologische achtergrond van IoT verschilt in de industrie niet zo gek veel van alle andere IoT-toepassingen, steekt Valgaeren van wal. “Je kunt machines en apparaten vanop afstand bedienen, allerlei dingen uitmeten en die data analyseren. Dan wordt bijvoorbeeld ‘predictive maintenance’ mogelijk. Stel dat in een bepaalde omgeving de zuurstofwaarden stijgen en de temperatuur omhooggaat. Dan zal het systeem alarm slaan en suggereren dat er mogelijk een klep aan het verslijten is. Zo wordt die klep op het juiste ogenblik vervangen zonder dat het complete productieproces platgaat.”

Fantasie inzetten

En dat is nog maar het topje van de ijsberg van IoT. De grens ligt bij de fantasie en het inlevingsvermogen van de ontwerpers, zegt Schijvaerts. “Stel dat een fruitbedrijf vlekken op zijn appelen ziet en dat de verzekeringsmaatschappij moet tussenkomen. Dan kan bijvoorbeeld de volledige historiek van het bewaringsproces worden uitgelezen. Tot op de seconde kun je nagaan wat de temperatuur was in de koelcel, het CO2-gehalte, het stikstofgehalte… Zo weet je precies waar, wanneer en hoe het is misgelopen. Uiteraard is het de bedoeling van IoT om net dat te vermijden en tijdig in te grijpen.”

Data wordt een nieuwe grondstof.

Gegevens interpreteren

Vroeger konden industriële machines ook wel zulke waarden opmeten, maar de interpretatie van de data was toen nog grotendeels mensenwerk, vertelt Valgaeren. “Dat moest allemaal uitgeprint en opgestuurd worden en daarna moesten mensen in de cijfers duiken om er iets uit te halen. Dat was enorm omslachtig en kostte veel tijd en geld. Nu is data meteen oproepbaar dankzij IoT. Pas op, dat brengt weer eigen uitdagingen mee: hoe zie je, in de massa gegevens die worden verzameld, nog de bomen door het bos? Met machine learningtechnologieën zijn daar oplossingen voor. Zo kun je data ook veel meer gaan valoriseren. Data wordt een nieuwe grondstof.”

Data beschermen

Een tweede grote uitdaging is uiteraard de (cyber)veiligheid via IoT. “Dat wordt een primordiale factor”, zegt Schijvaerts. “Als je ijskast gehackt wordt, zal je kaas beschimmelen. Dat is jammer, maar niet onoverkomelijk. Als in de industrie echter een compleet machinepark voor de bijl gaat, zijn de gevolgen natuurlijk veel erger. De machines afschermen, de data afzonderen en hackers buitenhouden, zijn zaken waar wij constant mee bezig zijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel