Home Technologie IT De toekomst van AI begint nu

Surya Ramkumar

De toekomst van AI begint nu

We leven in een unieke tijd. Artificial intelligence (AI) komt tot leven en we ervaren slechts een fractie van het enorme potentieel, voor zowel het bedrijfsleven als in onze dagelijkse privélevens.

Nu AI in toenemende mate verweven wordt met onze maatschappij, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het onze levens verrijkt. Nu is het moment om het menselijk belang voorop te stellen.

Surya Ramkumar, Director Services bij Microsoft Nederland
Surya Ramkumar,Director Services bij Microsoft Nederland

In 2021 zijn naar schatting 36,13 miljard apparaten met elkaar verbonden via het Internet of Things. Tegen 2025 wordt er naar verwacht 163 zettabytes aan data geproduceerd. Op dit moment is alle digitale data in de wereld bij elkaar opgeteld goed voor 4,4 zettabytes.

Persoonlijkere interactie

IDC voorspelt voor 2025 dat 95 procent van alle correspondentie tussen bedrijven en klanten AI-gedreven is. Waarom is dit relevant? Het is alvast goed nieuws voor het bedrijfsleven: AI en data maken een persoonlijkere interactie rondom de klantbehoefte mogelijk. Bedrijven die écht datagedreven zijn, kunnen meer dan 1 miljard euro per jaar aan omzet van hun minder geïnformeerde concurrenten afsnoepen dankzij AI. Bedrijven die data in combinatie met AI en machine learning slim inzetten, kunnen aanzienlijke winst behalen op het gebied van (hyper-)automatisering; een unieke kans voor bedrijven die de groeiende hoeveelheid data goed managen.

‘Het vormgeven van AI doen we samen.’

De mogelijkheden van AI

Bij Microsoft ervaar ik dagelijks wat de mogelijkheden en risico’s zijn: artsen en biochemici begrijpen enkele van ‘s werelds dodelijkste ziekten beter en AI draagt bij aan het voorkomen en behandelen hiervan. Het doorbreekt ook culturele barrières door middel van real-time vertalingen en spraakherkenning. Daarnaast heeft AI enorm veel potentie om onze drukke levens gemakkelijker en productiever te maken.

Het is cruciaal om bij grootschalige technologische veranderingen de mens niet over het hoofd te zien. De enorme snelheid waarmee AI-gestuurde automatisering alles verandert kan, ongeacht de voordelen, bedreigend overkomen. Hoe meer het een onderdeel van ons leven wordt, hoe belangrijker de ethische kant waarbij het belang van de mens centraal blijft staan.

AI-democratie

AI is nu al cruciaal in het (bedrijfs)leven. Machine learning is als het opleiden van een kind, dat leert van zijn of haar ouders. Een machine leert van de datasets die door, of op basis van, mensen worden aangeleverd. Het vormgeven van AI doen we in die zin samen. Naarmate de technologie meer ‘gedemocratiseerd’ wordt, zijn we allemaal in staat om snel en flexibel oplossingen te bouwen en te implementeren. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Samen dragen we de zorg om een AI-toekomst te ontwikkelen die bijdraagt aan een inclusieve en een gelijkwaardige wereld.

MEER

Arnaud Booij: Personal Finance in 2020

Personal finance 2020 Arnaud Booij neemt ons in vogelvlucht mee in zijn visie op de belangrijke thema’s voor personal finance voor aankomend jaar.

Globale trends in packaging en technologie

Dick de KoningTechnologische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen zijn een enorm interessant terrein voor verpakkingsprofessionals die waarde kunnen toevoegen aan de complete supply chain.

17 oktober: Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

20,3 procent. Dat is het percentage dat je binnen de Belgische bevolking terugvindt als het gaat om een risico op armoede of sociale uitsluiting. De Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede wilt hier iets aan doen.

Van storten naar recycleren

Johan SneyersNiet enkel de huishoudens recycleren en scheiden afval nu veel meer dan vroeger. Ook de industrie doet haar duit in het zakje. En dat is goed voor het milieu én de kassa.

Vermogensbeheer op maat van iedereen

Expertpanel Het klassieke spaarboekje brengt tegenwoordig nog weinig op. Gelukkig bieden de banken ook alternatieven aan in de vorm van vermogensbeheer. Voor ieder vermogen is er een gepaste oplossing.

‘Bijna alles in het leven is chemie’

Hans CasierSinds oktober heeft essenscia, de industriefederatie van de Belgische chemie en life sciences, een nieuwe voorzitter: Hans Casier, de CEO van INEOS Phenol, een van de divisies van het internationale chemieconcern INEOS. Een prima gelegenheid om eens te polsen hoe hij de positie van de sector in België ziet en wat de uitdagingen zijn.