Home Technologie IT De toekomst van AI begint nu

Surya Ramkumar

De toekomst van AI begint nu

We leven in een unieke tijd. Artificial intelligence (AI) komt tot leven en we ervaren slechts een fractie van het enorme potentieel, voor zowel het bedrijfsleven als in onze dagelijkse privélevens.

Nu AI in toenemende mate verweven wordt met onze maatschappij, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het onze levens verrijkt. Nu is het moment om het menselijk belang voorop te stellen.

Surya Ramkumar, Director Services bij Microsoft Nederland
Surya Ramkumar,Director Services bij Microsoft Nederland

In 2021 zijn naar schatting 36,13 miljard apparaten met elkaar verbonden via het Internet of Things. Tegen 2025 wordt er naar verwacht 163 zettabytes aan data geproduceerd. Op dit moment is alle digitale data in de wereld bij elkaar opgeteld goed voor 4,4 zettabytes.

Persoonlijkere interactie

IDC voorspelt voor 2025 dat 95 procent van alle correspondentie tussen bedrijven en klanten AI-gedreven is. Waarom is dit relevant? Het is alvast goed nieuws voor het bedrijfsleven: AI en data maken een persoonlijkere interactie rondom de klantbehoefte mogelijk. Bedrijven die écht datagedreven zijn, kunnen meer dan 1 miljard euro per jaar aan omzet van hun minder geïnformeerde concurrenten afsnoepen dankzij AI. Bedrijven die data in combinatie met AI en machine learning slim inzetten, kunnen aanzienlijke winst behalen op het gebied van (hyper-)automatisering; een unieke kans voor bedrijven die de groeiende hoeveelheid data goed managen.

‘Het vormgeven van AI doen we samen.’

De mogelijkheden van AI

Bij Microsoft ervaar ik dagelijks wat de mogelijkheden en risico’s zijn: artsen en biochemici begrijpen enkele van ‘s werelds dodelijkste ziekten beter en AI draagt bij aan het voorkomen en behandelen hiervan. Het doorbreekt ook culturele barrières door middel van real-time vertalingen en spraakherkenning. Daarnaast heeft AI enorm veel potentie om onze drukke levens gemakkelijker en productiever te maken.

Het is cruciaal om bij grootschalige technologische veranderingen de mens niet over het hoofd te zien. De enorme snelheid waarmee AI-gestuurde automatisering alles verandert kan, ongeacht de voordelen, bedreigend overkomen. Hoe meer het een onderdeel van ons leven wordt, hoe belangrijker de ethische kant waarbij het belang van de mens centraal blijft staan.

AI-democratie

AI is nu al cruciaal in het (bedrijfs)leven. Machine learning is als het opleiden van een kind, dat leert van zijn of haar ouders. Een machine leert van de datasets die door, of op basis van, mensen worden aangeleverd. Het vormgeven van AI doen we in die zin samen. Naarmate de technologie meer ‘gedemocratiseerd’ wordt, zijn we allemaal in staat om snel en flexibel oplossingen te bouwen en te implementeren. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Samen dragen we de zorg om een AI-toekomst te ontwikkelen die bijdraagt aan een inclusieve en een gelijkwaardige wereld.

MEER

Koen Crucke: De zegen van het ouder worden

interviewIk heb mijn energie voelen stijgen na mijn vijftigste. Ik wou grotere en steeds belangrijkere uitdagingen aangaan voor ik die kaap bereikte. Mijn leven zag ik tussen mijn 18 en 50 als het ware voorbijflitsen. Ik rende van hot naar her en genoot van de jachtigheid die mijn leven beheerste.

Sneller op twee wielen dan op vier

MultimodaliteitAlmaar meer leasemaatschappijen bieden formules aan waarbij ze een auto combineren met een fiets of treinabonnement. Ook heel wat bedrijven en organisaties zijn hier vragende partij voor. Met dank aan de steeds langer wordende files.

Goed voorbereid, is half gewonnen

10 milesNu de lente en de zomer in aantocht zijn, maken horden sporters zich weer op voor populaire loopwedstrijden als de 10 Miles van Antwerpen en de Brusselse marathon. Hoe begin je als ongetrainde atleet aan zo’n krachtmeting? “Door te lopen wordt er van alles wakker in je lijf.”

Goed boeren met smart farming

Smart FarmingTegen 2050 zullen we 10 miljard monden te voeden hebben. Er is nu al een toenemende vraag naar kwalitatief voedsel dat met respect voor mens en milieu geteeld wordt. Er vallen termen als precisielandbouw en smart farming. Wordt dat dan de toekomst?

Een ver-van-mijn-bedshow voor de kmo?

Cybersecurity Tot voor enkele jaren was cyberbeveiliging slechts weggelegd voor de grote spelers, maar ook kmo's zetten steeds vaker in op het beschermen van hun data.

5 redenen om vandaag te investeren in Brussel

investerenSinds enkele jaren zijn de spaarrentes in vrije val. Experts zijn het er alvast roerend over eens: investeren in vastgoed is op vandaag nog steeds de beste keuze. En waarom niet in Brussel?