AI
IT

De toekomst van AI begint nu

28.02.2020
door Fokus Online

We leven in een unieke tijd. Artificial intelligence (AI) komt tot leven en we ervaren slechts een fractie van het enorme potentieel, voor zowel het bedrijfsleven als in onze dagelijkse privélevens.

Nu AI in toenemende mate verweven wordt met onze maatschappij, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het onze levens verrijkt. Nu is het moment om het menselijk belang voorop te stellen.

In 2021 zijn naar schatting 36,13 miljard apparaten met elkaar verbonden via het Internet of Things. Tegen 2025 wordt er naar verwacht 163 zettabytes aan data geproduceerd. Op dit moment is alle digitale data in de wereld bij elkaar opgeteld goed voor 4,4 zettabytes.

Persoonlijkere interactie

IDC voorspelt voor 2025 dat 95 procent van alle correspondentie tussen bedrijven en klanten AI-gedreven is. Waarom is dit relevant? Het is alvast goed nieuws voor het bedrijfsleven: AI en data maken een persoonlijkere interactie rondom de klantbehoefte mogelijk. Bedrijven die écht datagedreven zijn, kunnen meer dan 1 miljard euro per jaar aan omzet van hun minder geïnformeerde concurrenten afsnoepen dankzij AI. Bedrijven die data in combinatie met AI en machine learning slim inzetten, kunnen aanzienlijke winst behalen op het gebied van (hyper-)automatisering; een unieke kans voor bedrijven die de groeiende hoeveelheid data goed managen.

‘Het vormgeven van AI doen we samen.’

De mogelijkheden van AI

Bij Microsoft ervaar ik dagelijks wat de mogelijkheden en risico’s zijn: artsen en biochemici begrijpen enkele van ‘s werelds dodelijkste ziekten beter en AI draagt bij aan het voorkomen en behandelen hiervan. Het doorbreekt ook culturele barrières door middel van real-time vertalingen en spraakherkenning. Daarnaast heeft AI enorm veel potentie om onze drukke levens gemakkelijker en productiever te maken.

Het is cruciaal om bij grootschalige technologische veranderingen de mens niet over het hoofd te zien. De enorme snelheid waarmee AI-gestuurde automatisering alles verandert kan, ongeacht de voordelen, bedreigend overkomen. Hoe meer het een onderdeel van ons leven wordt, hoe belangrijker de ethische kant waarbij het belang van de mens centraal blijft staan.

AI-democratie

Het is nu al cruciaal in het (bedrijfs)leven. Machine learning is als het opleiden van een kind, dat leert van zijn of haar ouders. Een machine leert van de datasets die door, of op basis van, mensen worden aangeleverd. Het vormgeven van AI doen we in die zin samen. Naarmate de technologie meer ‘gedemocratiseerd’ wordt, zijn we allemaal in staat om snel en flexibel oplossingen te bouwen en te implementeren. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Samen dragen we de zorg om een AI-toekomst te ontwikkelen die bijdraagt aan een inclusieve en een gelijkwaardige wereld.

Vorig artikel
Volgend artikel