renderen
Smart Partner

Wat is renderen en wat zijn er de voordelen van?

23.05.2023
door Fokus Online

Het kan zomaar zijn dat de term ‘renderen’ weleens voorbij is gekomen. Nu is het heel begrijpelijk dat dit niet gelijk een belletje doet rinkelen. Het komt namelijk in sommige vakgebieden meer voor en in andere helemaal niet. 

Toch is het een bruikbaar iets, dat renderen. Het scheelt vaak veel tijd en is een goed communicatiemiddel, voornamelijk in de wereld van design. Kort leggen we je uit wat renderen precies is en wat het voor voordelen brengt. 

Wat is renderen? 

Renderen is het genereren van een animatie of afbeelding op basis van ruwe data. Je geeft de ruwe data aan de computer en die maakt er dan een 3D visualisatie van. Dit kan zijn van een nieuw fietsmodel, maar ook van auto’s, bruggen of woningen. Kortom, als je de computer maar genoeg informatie geeft, kan hij er een afbeelding van maken.  Die informatie kan zijn de kleur, de textuur etcetera. Dit staat vaak in een duidelijke taal of datastructuur weergegeven, anders is het voor de computer erg lastig. Daarom kan het een 3D visualisatie laten maken de ideale oplossing zijn. De 3D visualisatie en renderen uitbesteden is mogelijk bij een specialistisch bedrijf.

Meer tijd voor andere dingen

Het hebben van een render kan veel tijd schelen binnen productontwerpen. Het neemt namelijk het gok gedeelte weg. Als je het een bepaalde textuur geeft, kan je dit in 3D renders gelijk zien en hoef je niet te wachten tot het product daadwerkelijk geproduceerd is. Het kan dus tijdens het ontwerpproces al veel twijfels wegnemen door af en toe de tussenstap te zien. Uiteindelijk leidt het tot meer tijd voor het daadwerkelijke ontwerp en vervolgens resulteert dit in een beter product. Dat is wat elke designer graag wil, het beste product maken. 

Goed communicatiemiddel

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor iedereen die met jouw ontwerp te maken heeft, is een render een goed middel. Stel je ontwerpt een waterkoker voor een klant, dan heeft die waarschijnlijk iets in gedachten. Met een render op tafel kan je snel met een klant overleggen of naar wens is. De klant kan bij foutjes concreet aanwijzen welke details nog veranderd moeten worden in het ontwerp. Een plaatje zegt dan ook meer dan duizend woorden.

Kortom is het met de opkomst van technologie ook binnen de designwereld steeds gewoonlijker de computer te gebruiken. Van het ontwerpen tot het maken van renders gebeurt vaak en schijnen goed te werken in een ontwerpproces. Hopelijk weet je nu iets meer over renderen en wat het kan opleveren.

Vorig artikel
Volgend artikel