alcohol
Smart Partner

Glaasje op? Kruip niet achter het stuur!

23.05.2023
door Fokus Online

Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt eigenlijk maar één wijntje gedronken, en je voelt niets. Daarom ben je ervan overtuigd dat je nog wel naar huis kan rijden. Toch neem je beter het openbaar vervoer of een taxi. Grote(re) hoeveelheden alcohol hebben een duidelijk effect op ons lichaam, maar ook één glaasje heeft al invloed op je lichaam. Ben je dus van plan om alcohol te drinken? Denk altijd na over vervoer voor de terugrit alvorens je het huis uitgaat. 

Verminderde motorische vaardigheden

Een van de allerduidelijkste effecten na het drinken van alcohol is verminderde motorische vaardigheden. Het reactievermogen van je lichaam is vertraagd, wat kan leiden tot onhandige bewegingen tijdens je rit naar huis. Wanneer je bijvoorbeeld een bocht moet nemen, kan het zijn dat je niet snel genoeg aan je stuur draait en zomaar in de berm vliegt. Daarnaast kan je misschien niet op tijd remmen voor iemand die de weg oversteekt. Zaken die je wellicht het liefst wil vermijden, niet? 

Wazig zicht 

Naast een verminderd reactievermogen, heb je als bestuurder onder invloed een waziger zicht. Voor jou lijkt het alsof je in een rechte lijn aan het rijden bent, terwijl je eigenlijk steeds met je wiel over de streep gaat. Daarnaast is het moeilijker om objecten en andere voertuigen op de weg te zien, wat makkelijk kan leiden tot een verkeersongeval. Wanneer dit effect duidelijk aanwezig is, heb je wellicht meerdere glazen gedronken. Bij 2 promille alcohol is een boete een logisch gevolg als je wordt tegengehouden door de politie.  

Slecht beoordelingsvermogen 

Een derde effect van alcohol op jou als bestuurder is dat het je beoordelingsvermogen negatief beïnvloedt. Over het algemeen zal je verkeerde inschattingen maken over de afstand en snelheid van andere auto’s. Misschien neem je hierdoor wel beslissingen die je anders niet genomen zou hebben? Verder geeft alcohol je het gevoel dat je meer risico’s aan kan, waardoor je sneller geneigd bent om er te nemen. En ook dat is uiteraard levensgevaarlijk. 

Wettelijk gezien mag je 0,5 promille alcohol in je bloed hebben tijdens het rijden, maar bovenstaande effecten maken duidelijk dat je best enkel volledig nuchter in de auto stapt. Overtreed je deze regel, en bots je op een alcoholcontrole? Dan zal je een boete krijgen. Wanneer je hier niet mee akkoord gaat, kan je steeds een advocaat via rechtsbijstand nemen. 

Vorig artikel
Volgend artikel