Doornik
Cultuur

Van Vlaamse meesters tot street art: ontdek deze verborgen kunstparel in eigen land

22.03.2024
door Fokus Online

Wil je flaneren tussen historisch erfgoed, met hier en daar een vleugje hedendaagse kunst? Dat kan in Doornik. De ‘stad van de vijf klokkentorens’ staat bekend als historische kunststad, maar nu verrijzen er ook gloednieuwe fresco’s en installaties op straat. Tel daar nog eens de gezellige terrasjescultuur en de zuiderse ambiance bij en je komt uit bij een zalige citytrip vlak over de taalgrens.

Historisch erfgoed

Doornik is een van de oudste steden van België en heeft een lange kunstgeschiedenis. “In het centrum vind je twee gebouwen die tot UNESCO-werelderfgoed behoren”, zegt Eva Demeulemeester, coördinator van Visit Tournai. “Het oudste belfort van het land en een enorme kathedraal met vijf klokkentorens”. In de schatkamer kan je het reliekschrijn van Onze-Lieve-Vrouw bezichtigen: een van de zeven wonderen van België. Stap ook eens binnen in het Museum voor Schone Kunsten. Het is ontworpen door de bekende architect Victor Horta en herbergt zowel impressionistische kunst als werken van de Vlaamse meester van der Weyden. “Ook de recent gerestaureerde pont des trous is een must-see”, aldus Demeulemeester. “De unieke oude waterpoort op de Schelde is te vinden aan de rand van de stad, en vormt de overgang naar het platteland.”

Hedendaagse kunstinstallaties

Her en der in de stad verrijst hedendaagse kunst. “Langs de vernieuwde Scheldekaaien, aan de Quai Dumon, met zicht op de kathedraal, vind je de installatie 400 cloches van Laurent Gérard”, zegt Demeulemeester. Het gaat om vijf stalen bogen die de vijf klokkentorens van de kathedraal voorstellen. Binnenin hangen vierhonderd kleine klokjes die rode reflecties weerspiegelen als glas-in-lood ramen. Een knipoog naar de vier torens in de kathedraal die geen klok hebben (quatre “sans” cloches) én de ideale plek om een selfie te nemen.

Op het vernieuwde stationsplein staan dan weer twee grote gele konijnen. “Het werk, getiteld 2 amis, jamais perdus werd gemaakt door Christophe Lorenz als verwijzing naar Lundi Perdu, een maandag in januari waarop Doornikse families samenkomen voor een bijzondere feestmaaltijd, konijn met pruimen. Die dag wordt er traditioneel veel gezongen en gedronken én een rollenspel gespeeld.”

Er hangt hier een zuiderse sfeer die doet denken aan Frankrijk.

Muurschilderingen

Neem zeker ook eens een kijkje onder de Pont Devallée. Je vindt er een kleurrijke muurschildering van Wenc en Hedi Baka. “Het werk verwijst naar de sieraden die gevonden werden bij het graf van de Frankische koning Childerik in Doornik in de zeventiende eeuw”, zegt Demeulemeester. De schat omvatte onder meer liefst driehonderd in goud vervaardigde insecten, bijen dacht men toen, die de mantel van de koning hebben gesierd en die symbool stonden voor onsterfelijkheid. Wie vandaag voor de muurschildering staat zal echter eerder een nachtvlinder of boomkrekel herkennen.

Even verderop, in de Rue du Sondart, vind je een muurschildering van Loraine Motti. “Les 4 roys tournaisiens verwijst naar een monumentaal wandtapijt in het stadhuis, waarop de Merovingische koningen staan afgebeeld.”

Zuiderse terrasjes

Behalve kunst kan je in Doornik heel wat mooie façades en pleintjes spotten. Maak een wandeling door de stad, en rust nadien uit met een streekbiertje op een van de gezellige terrasjes op de Grand-Place tegenover de Lakenhalle aan de voet van het belfort. Haal een gebakje bij een van de vele patissiers of shop lokale vondsten in de kleine, hippe winkeltjes. Op vrijdag kan je de boerenmarkt bezoeken en ambachtelijke producten uit de streek ontdekken. “Doornik is heel anders dan Vlaamse kunststeden”, zegt Demeulemeester. “Er hangt een zuiderse sfeer die doet denken aan Frankrijk.”

Vorig artikel
Volgend artikel