reizen
50+

Reizen: ‘50+’ers willen vrijer zijn in hun keuzes’

08.10.2022
door Daan Vanslembroeck

Eens we boven de 50 zijn, reizen we anders. Anders, omdat we tijd hebben nu de kinderen al wat groter zijn. Anders, omdat de financiële middelen het vaak ook toelaten. Anders, omdat we misschien eindelijk die droomreis willen maken.

Wie boven de 50 is, oriënteert zich op een andere manier als het op reizen aankomt. De coronajaren zijn (hopelijk) achter de rug waardoor het najaar opnieuw opties biedt. “En die opties zijn legio”, vertelt Jurgen Vansteenkiste namens Vlaamse Seniorensite. “Stedentrips zijn echte uitblinkers. Zeker in Zuid-Europa omdat de temperaturen in het najaar ideaal zijn. Tijdens de zomer is het daar vaak te warm. Bovendien zijn de vliegtickets in het najaar goedkoper. Vooral Lissabon, Napels, Madeira en de Canarische Eilanden zijn populair, maar ook bestemmingen als Zuid-Afrika, Slovenië en Kaapverdië winnen terrein.”

Leen Segers is woordvoerster bij Neckermann en bevestigt: “De Canarische Eilanden blijven een topper. Ook Egypte blijft hot. Beide bestemmingen hebben als voordeel dat het slechts vier uur vliegen is. Daarnaast winnen ook de Dominicaanse Republiek en Curaçao aan populariteit, omdat er meer rechtstreekse vluchten uit Brussel vertrekken.”

Volgens Vansteenkiste schieten ook korte reizen als paddenstoelen uit de grond. “50+’ers investeren steeds vaker in een tweede verblijf, dichter bij huis. Of in een mobilhome. Dat maakt het makkelijker om eens een weekendje te reizen of rond te toeren. Die doelgroep wil minder afhankelijk en vrijer zijn in hun keuzes.”

Dat blijkt ook uit de stijgende interesse in (rivier)cruises: “Die zijn betaalbaar en duren niet zo lang. Denk aan tochten op de Moezel of de Rijn. Het geeft ook rust, je ziet hele streken en je komt op verschillende plaatsen waar het de moeite is. Daarnaast merken we dat er steeds vaker gekozen wordt om in kleinere groepjes op reis te gaan. Het budget kan worden verdeeld en voor singles is het bijvoorbeeld goedkoper.”

We zien dat het vertrouwen om te reizen langzaam maar zeker stabiliseert.

- Jurgen Vansteenkiste, Vlaamse Senionensite

“Cruises zijn inderdaad geliefd bij deze doelgroep”, bevestigt Segers. “Je merkt dat de interesse weer stijgt, maar het blijft soms nog moeilijk met de regels rond corona. Zodra deze helemaal wegvallen, zie ik cruises opnieuw boomen en dat op alle bestemmingen die we aanbieden.”

Corona heeft heel wat roet in de reisplannen gegooid. Na de coronapandemie is het duidelijk dat de 50+’er opnieuw wil genieten van welverdiende vakanties. “En ze zijn ook bereid om meer geld uit te geven”, weet Segers. “Ze reizen vaak buiten de schoolvakanties, en dan is het budget ook groter om te reizen en om ter plaatse te besteden.”

“Corona heeft inderdaad een grote impact gehad op het reisgedrag van deze doelgroep”, vult Vansteenkiste aan. “We zien dat het vertrouwen om te reizen langzaam maar zeker stabiliseert. Vergeet niet dat deze mensen het kwetsbaarst zijn. De immuniteit en de gezondheid zijn vaak minder dan bij jonge mensen, waardoor ze langer wachten om opnieuw ver te reizen en liever dichter bij huis een vakantie boeken. Als er dan problemen zouden zijn, kunnen ze sneller terug naar thuis. Een andere reden waarom hun reisgedrag trager op gang komt is te wijten aan het feit dat ze hun geld uitgaven aan verbouwingen, nieuw meubilair of een elektrische auto. Het reisbudget werd even verlegd, maar dat komt zeker helemaal terug.”

De belangrijkste troef om te reizen blijft dat deze doelgroep zich bewuster is geworden van het leven. “Door corona kwam er een besef dat het morgen anders kan zijn”, besluit Vansteenkiste. “Er wordt veel sneller geleefd in een mindset van ‘carpe diem’, tenminste als de financiële middelen het toelaten.”

Vorig artikel
Volgend artikel