Veurne
Cultuur

Klaar voor een verrassende citytrip in eigen land?

Verblijf je aan de kust en ben je op zoek naar een leuke daguitstap? Als je houdt van een vleugje cultuur met een historische toets en lekkere streekproducten, dan is Veurne de perfecte plek voor jou. Deze bestemming heeft meer in petto dan je zou denken.

Wanneer je Veurne bezoekt, is er één bezienswaardigheid die je eenvoudigweg niet kunt missen: het Landshuis. Met haar centrale ligging verwelkomt dit imposante gebouw je zodra je de stad nadert.

400 jaar Landshuis

Dit jaar viert Veurne het 400-jarige bestaan van haar Landshuis. Het symboliseert de geschiedenis van Veurne, en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Het werd oorspronkelijk gebouwd tijdens een periode van welvaart onder Spaans bewind. Het diende als bestuurlijk centrum en later zelfs als rechtbank, tegenwoordig huisvest het de toeristische dienst. Dankzij het themajaar ‘400 jaar Landshuis’ wordt de herinnering aan dit historische gebouw opgefrist. Dit gebeurt door middel van verschillende evenementen, zoals een heus totaalspektakel en een kunstwandeling.

Een evenement dat je zeker niet wil missen is het kleurrijke lichtspektakel ‘Het oog van de storm’ waarbij acteurs de geschiedenis van Veurne tot leven wekken. Deze videomapping op het Stad- en Landshuis is elke avond, van 6 tot 14 april, gratis te bezichtigen. Een tweede aanrader is de jaarlijkse kunstwandeling, in samenwerking met kunstvereniging Zonnepalet. Iedere kunstenaar haalde inspiratie uit het Landshuis, zijnde een architecturaal element of een merkwaardige gebeurtenis, en integreerde het in zijn werk. Als wandelaar loop je door de pittoreske straten en bewonder je vanaf juni de werken die verspreid zijn doorheen de stad.

Hoewel het Landshuis een waarlijk imposante verschijning is, is het verre van de enige must-see in Veurne. De stad herbergt talloze andere bezienswaardigheden, te veel om allemaal op te sommen. Toch hebben we drie opmerkelijke trekpleisters geselecteerd die je absoluut niet mag missen wanneer je een bezoekje brengt aan het betoverende Veurne. De stad verwelkomt bezoekers met open armen, waardoor je kunt genieten van diverse musea, pittoreske pleinen en gezellige winkelstraten. Veurne is ook een gastronomisch paradijs, waar typische streekproducten, zoals de Veurnse worst of meringuetaart, de zintuigen prikkelen.

Het Landshuis symboliseert de geschiedenis van Veurne, en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld.

Stadswandelroute Veurne

Als je een dagje op ontdekkingstocht komt, moet je absoluut binnenstappen bij de toeristische dienst ‘Visit Veurne’, en de route van de stadswandeling vragen aan de balie. Deze wandeling van bijna vijf kilometer neemt je mee door de pittoreske straatjes van Veurne en langs de waterborden van verdwenen versterkingen. De route start op de Grote Markt, aan het Stad- en Landshuis. Via gezellige straten en steegjes passeer je heel wat historische gebouwen, en loop je door het Vaubanpark, het Sint-Walburgapark en langs de jachthaven van Veurne. Wanneer je de finish bereikt, heb je de essentie van het stadscentrum van Veurne echt ontdekt.

De Sint-Niklaastoren

Een tweede hoogtepunt is de Sint-Niklaastoren. Beklim de 214 treden en laat je tijdens de tocht naar boven informeren over de stadsontwikkeling van Veurne. Ontdek details over de beiaard, de voormalige klokkengieterij, de geschiedenis van de toren en zijn omgeving, en de wederopbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog. Eenmaal boven kan je genieten van een prachtig uitzicht: de uitgestrekte zee, de glooiende West-Vlaamse heuvels met de imposante Kemmelberg, de bekende IJzertoren in Diksmuide, het hoge Europacentrum in Oostende en zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke, zijn allemaal zichtbaar.

Het Bakkerijmuseum

Voor een boeiende reis buiten het stadscentrum is een bezoek aan het volledig vernieuwde Bakkerijmuseum perfect. Dit museum is geopend sinds december vorig jaar. Hier ontdek je de geschiedenis van het bakkersvak en kun je zelfs deelnemen aan workshops om brood en koekjes te bakken. Een uniek museum in België dat uitpakt met een boeiende verzameling bakkersspullen.

Tijd om af te zakken naar deze betoverende stad. Laat je verrassen door haar rijke cultuur en geschiedenis, en natuurlijk door al die lekkere streekproducten. Laat de typische trekpleisters links liggen en ontdek het rijke erfgoed van Veurne!

19.02.2024
door Amaryllis De Bast

In samenwerking met

Stad Veurne, gelegen in de provincie West-Vlaanderen, is een bruisende plek doordrenkt met geschiedenis en culturele rijkdom. Stad Veurne engageert zich voor het behoud en de bevordering van haar erfgoed, terwijl ze tegelijkertijd evolueert naar een eigentijdse en gastvrije bestemming. Als knooppunt van cultuur, toerisme en lokale gemeenschap belichaamt Veurne de harmonieuze samenkomst van verleden en heden.

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel