huisdier
Gezin

Omring je huisdier met alle nodige zorgen

19.07.2023
door Fokus Online

Een huisdier is niet voor even maar blijft een trouwe metgezel gedurende een hele tijd. Dan wil je jouw huisdier natuurlijk ook zo goed mogelijk verzorgen. Hoe je dat doet, hangt natuurlijk af van de opvoedingsstijl die je toepast, maar er zijn enkele gouden regels die eigenlijk altijd gelden.

Baken je grenzen af

Net zoals een hond bijvoorbeeld zijn eigen terrein wil afbakenen, is het belangrijk dat je als baasje ook je eigen grenzen stelt. Maak aan je huisdier duidelijk wat kan en wat niet kan. Dat doe je uiteraard niet door de hele tijd te roepen en al zeker niet door je hond een pandoering te geven. Met geduld en duidelijke regels baken je zelf de grenzen af zodat je favoriete metgezel zich goed kan voelen en weet wat hij of zij al dan niet mag in huis.

Luister naar je dier

Hoewel een huisdier niet beschikt over de gave om te praten, is luisteren naar je huisdier zeer belangrijk. Merk je dat het diertje niet goed in zijn vel zit de laatste tijd, dat de stoelgang niet helemaal normaal is of dat je hond of kat plots heel veel in zijn mand blijft liggen, trek dan aan de alarmbel. Ga langs bij de dierenarts. Na een grondig onderzoek, zou het bijvoorbeeld kunnen dat je dier allergisch is aan bepaalde voedingsstoffen. Een specifiek dieet kan dan een oplossing zijn. Door over te schakelen op dieetvoeding, kan je de maag van je hondje of kat wat sparen, zodat die weer flink kan rondhuppelen en springen.

Doseer de porties

Uiteraard is het fijn om je hondje af en toe eten van tafel te geven of een oogje dicht te knijpen bij het zoveelste snoepje.  Echter komt het je huisdier niet altijd ten goede wanneer je hem of haar te veel maaltijden geeft. Algemeen gesteld zijn twee maaltijden per dag voldoende voor een volwassen hond. Door de dagelijkse portie bijvoorbeeld op te delen in kleinere maaltijden kan je zorgen voor een betere verteerbaarheid. Om minder druk te creëren op het maag-darmkanaal van je viervoeters, kan je best de maaltijden optimaliseren.

Tijd maken

Het is alom bekend: een hondje of een kat vraagt jouw tijd. Voorzie voldoende tijd op een dag om bezig te zijn met je huisdier. Zo maken jullie samen de mooiste momenten en kun je volop genieten van het gezelschap. Een hond luistert graag naar zijn baasje wanneer die er veel is. Daarom is de band met je huisdier opbouwen super belangrijk en bovendien heel veel fun!

Vorig artikel
Volgend artikel