coworkingspaces
Business

Caroliene Van Eijck (House of Ape): Over coworkingspaces en community building

28.10.2020
door Fokus-online.be

Coworkingspaces kunnen de ideale werkplek vormen voor de millennial ondernemer. Spontane samenwerkingen, heel wat plezier en inspiratie en ja, soms zelfs liefdesrelaties, kunnen hier tot stand komen. Dat terwijl de eigen onderneming en een gezonde work-lifebalance almaar groeit. 

We spraken met Caroliene Van Eijck, founder van House of Ape, over de voordelen van coworkingspaces en de vele, vele inspirerende verhalen die daaruit voortkomen.

https://soundcloud.com/fokus-smart-media-agency/caroliene-van-eijck-house-of-ape-over-community-building-en-coworkingspaces

Wat is coworking precies? 

  • [10:45] “Coworking is een plek waar je kunt werken als ondernemer of werknemer. Ergens waar je samenkomt met andere ondernemers of werknemers – buiten het kantoor waar je normaal gezien werkt of wat je thuis zou kunnen hebben – om geïnspireerd aan het werk te gaan. Je krijgt het gevoel dat je collega’s hebt, maar dat zijn ze niet – wat een voordeel is, want dan wordt er niet over je geroddeld (lacht) – maar waarmee je toch een koffiezetmomentje hebt. Je staat dus samen aan het koffieapparaat, ze vragen hoe de dag was, en je kunt zelfs vrienden maken op de werkvloer. Het is een tweede thuis waar je werkt: dat is wat een coworkingspace zou moeten zijn voor mij.”

Waarom kiezen voor coworking? 

  • [13:29] “Ik denk dat het voor iedereen die onderneemt superfijn is om het gevoel te hebben dat je niet alleen bent. Dat je op mensen kunt terugvallen. Bijvoorbeeld tijdens de lunch wordt er bij ons het meest gesproken over hulpvraagstukken die ondernemers hebben. Je staat er dus niet alleen voor en je kunt alles vragen. En dat geldt ook voor wanneer je iemand nodig hebt om aan te vragen hoe je je huis moet schilderen, die kliek heb je daar ook. Dat je daar Google niet voor hoeft te gebruiken, maar dat je live Google om je heen hebt zitten. Daarnaast denk ik ook dat je sneller gefocust aan het werk gaat, omdat je andere mensen ziet werken in hun buzz. Ze zijn lekker aan het viben met hun computers en je hoort het tikken van de toetsenbordjes… Mensen zijn dan vaak snel in the zone om werk te kunnen verrichten en dan gaan ze door. Op het einde van de dag zeggen ze dan: ‘Oh, ik was zo productief vandaag!’ Ik denk dat je daarvoor in een coworking moet gaan zitten.”

Gaan we ooit nog terug naar ‘het kantoor’? 

  • [23:40] “Een kantoor in een coworkingruimte gaat volgens mij de toekomst zijn. Ik denk dat België het heel hard nodig had om te leren wat het was om thuis te werken, dat bazen van vooral de grotere bedrijven het vertrouwen kregen dat werknemers hun werk ook thuis kunnen doen. Nu werden ze geforceerd, maar anders zijn er weinig bazen die zouden zeggen dat je van thuis mocht werken. Dat zag je hier nog zo weinig. De mindset die daarbij kwam kijken, was vertrouwen en loslaten – ook voor de werknemers, die zichzelf moesten leren vertrouwen dat ze het werk wel zouden afkrijgen. […] Nu geef ik het een half jaar voor die mensen zeggen: ‘Eigenlijk is thuiswerken ook niet zo productief, ik wil toch weer ergens naartoe’. Dan zullen ze naar een coworking  komen. Dat ze dus terug zullen gaan naar een plek waar ze kunnen werken, maar dat niet langer per se het hoofdkantoor is. De vrijheid die ze nu hebben ervaren om het zelf te kunnen regelen en die verantwoordelijkheid te krijgen, en die ook te mogen dragen en uit te voeren, die is veel te belangrijk. Als mens zijnde vind je het fantastisch als je de dingen voor elkaar kunt krijgen op jezelf en dat je baas alsnog trots op je is. Dat je je KPI’s of doelen hebt behaald, en je hebt dat niet gedaan op het hoofdkantoor, onder de vleugel (van je baas) die aan micromanagement deed. Ja, dan word je wel blij… als mens.”

Het belang van een vaste plek 

  • [25:43] “Ik denk dat het belangrijk is om als ondernemer een vaste plek te hebben… omdat een boom bijvoorbeeld ook op één plek staat. Ik denk dat dat de beste vergelijking is. Je plant je zaadje ergens en dan groeien die roots naar beneden en dat ontpopt zich en dat wordt een mooie plant. Zo kun je je organisatie of bedrijf ook zien. Maar dat geldt ook voor de plek waar je dat doet. De soil waar je zoiets plaatst, is essentieel voor hoe snel of hoe mooi dat plantje groeit. Als je dat dus op een plek doet waar je je veilig voelt, dan kan jouw onderneming veel sneller groeien. Als je de hele tijd wisselt van plek, ja, dan ben je eigenlijk bezig met je zaadje de hele tijd uit de grond te halen en iedere keer in een ander plekje te steken.”

Hoe onderhoud je een community? 

  • [41:45] “Aandacht. Héél véél aandacht. En dan bedoel ik de aandacht als je denkt aan je eigen familie: broer, mama, papa… Daarmee heb je gesprekken die anders zijn dan met je collega’s op de werkvloer. Als je oprecht geïnteresseerd bent in mensen, in hun werk maar ook in hun privé – als ze dat zouden willen delen, natuurlijk – dát is de kern om je community goed te onderhouden. Goed luisteren naar hun noden als mens, en niet alleen als bedrijf. Want in een bedrijf draait het altijd maar om geld maken en meer geld, terwijl… in mijn perceptie werk ik altijd met mensen, en niet met bedrijven. Misschien dat het ooit wel eens een keer niet zo positief voor me zal uitdraaien, omdat ik dan geen multimiljonair zal worden, maar so be it. Ik bouw liever oprechte relaties met mensen op dan dat ik in mijn eentje met superveel geld in een pretpark zit.”

De quote die Caroliene inspireert 

  • [51:30] Luck is an attitude. Daar geloof ik heel erg in. Er zijn heel veel mensen die tegen anderen zeggen, en ook tegen mij: ‘Ah, maar jou komt het allemaal aanwaaien.’ Niks is minder waar, hé. Het komt mij écht niet aanwaaien. Maar omdat ik toevallig een glimlach op mijn gezicht kan houden op de momenten dat het zwaar is, komt het je ineens aanwaaien. Voor mij is dat echt een allesomschrijvende quote, omdat het een attitude is, het is hoe je erin staat. Dat betekent niet dat jij je te stoer of te cool for school moet voordoen om alles voor elkaar te krijgen. Het gaat meer om dat je oprecht en positief in het leven staat. Dat je opportuniteiten kunt zien en durft te grijpen. Ik geloof er echt in dat het universum je iedere dag veel tips en trucs meegeeft, maar je ook die opportuniteiten aanreikt. Het is aan jou om ze te zien en ze te durven nemen. En voor mij is het ook een stukje noodzaak creëren. Door dingen gewoon soms te stoppen, terwijl je geen back-upplan hebt, dan ga je heel anders kijken naar de wereld en de mensen rondom je en ga je juist de dingen doen die het dichtst bij je hart liggen. En ja, luck is an attitude dan hé.”

 

Vorig artikel
Volgend artikel