Home Maatschappij Prettige dagen Bert van Dijk: Kerst, teken van hoop en liefde in actie

Bert van Dijk: Kerst, teken van hoop en liefde in actie

Lopen doe je door stappen te zetten. En dan nog één, en nog één… De wereld van één mens kunnen we veranderen − en dan nog één, en nog één… Zo kunnen we als mensen heel veel doen om dromen waar te maken. 

We kwamen elke maand bij elkaar om een maatschappelijk onderwerp te bespreken. En na twee uur wisten we vaak wel wat er moest gebeuren. Maar we dronken nog een glas en lieten alles zoals het was. Dat begon me dwars te zitten, want we kunnen écht wel iets doen om de wereld te verbeteren. Het begint simpelweg bij jezelf.

Tien jaar geleden hebben we Mercy Ships België opgericht aan de keukentafel, met vrienden en kennissen, als vrijwilligers. Met passie om de allerarmsten in de wereld te helpen door medische hulp te brengen met een ziekenhuisschip. En vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een zichtbare horizon. In december zitten we weer een aantal keer met elkaar aan tafel. En die tafel is voor mij één van de belangrijkste meubelstukken in huis. Daar eten we, praten we, zwijgen we, lachen en huilen we. We vertellen er verhalen. We hebben aandacht en respect voor elkaar. Aan die tafel zijn we mens. Echt mens.

Pas wanneer we echt mens zijn, zeggen we oprecht: alstublieft, dankuwel en sorry. Alstublieft, ik wil iets met je delen. Om jou gelukkig te maken en te helpen. Dankuwel, door dankbaar te zijn voor alles wat je van de ander krijgt, hoe klein het ook is. Dankbaar om waar we geboren zijn. En sorry dat ik iets verkeerd heb gedaan of gezegd. Open, eerlijk, met respect en liefde.

En die liefde betekent niet jezelf maar de ander centraal stellen. Er voor elkaar zijn is het belangrijkste dat er bestaat. Zonder liefde is de mens geen mens. Daarvan ben ik overtuigd. We noemen deze weken ook wel de warmste weken van het jaar. Niet omdat het binnen warmer is dan anders, wel omdat het buiten kouder is en het verschil zo nadrukkelijk wordt. Kouder voor veel mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Die op de vlucht zijn, honger lijden of eenzaam zijn. Mensen die geen toegang hebben tot medische zorg. Mensen die wanhopig zijn en vaak alle hoop verloren hebben. Zij hebben niet gekozen waar hun wieg stond. En dat verschil mag ons niet onverschillig laten.

Op ons ziekenhuisschip werken honderden vrijwilligers om anderen te helpen. Om wanhoop om te zetten in hoop. We laten de hoop naar mensen varen om hen weer perspectief te bieden en een zichtbare horizon te geven. Want daar heeft iedereen recht op. Hulpverlening is hoopverlening. Liefdadigheid is de daad bij het woord voegen en liefde omzetten in actie. Iets doen voor die ander, dichtbij of veraf. Doe het omdat ieder mens telt. Jij ook.

Ik wens jou heel mooie dagen vol hoop en liefde.

MEER

Wie zei het beter? Verbindende Communicatie als inspiratie voor...

CommunicatieMet een lief woord kom je ver. Met op je strepen staan ook. In een ideale wereld werken ze elkaar in de hand, en zou het een zekere ying en yangatmosfeer moeten opleveren. Voor de meesten is het helaas eerder een water- en vuursituatie, of zelfs een olie-op-het-vuurkwestie.

Lynn Wesenbeeck: Bestemming onbekend

Lynn Wesenbeeck‘Schep moed. Niemand is onsterfelijk’, las ik. De woorden leken ook mijn hond Flor niet te ontgaan, want net als ik bleef hij plots staan. Ik las de zin opnieuw.

Feesten in de tuin… waar anders?

Gekleurde lampionnen in de bomen, heerlijk geurende lavendel en worsten die lekker op de barbecue liggen te pruttelen. Er bestaat geen twijfel over: een feest in je eigen tuin is nog altijd het gezelligst. Maar hoe begin je eraan?

3 vragen aan… professor Pierre Van Damme

We starten het vaccinatieschema van het jonge kind/zuigeling op de leeftijd van 8 weken in België. Dat geeft de beste garantie voor een snelle start van bescherming tegen vaccineerbare infecties.

3 vragen aan… Nature Solutions

Momenteel betalen  grootverbruikers minder dan de kleine afnemers, en dat moet veranderen. Water zou een niche moeten worden.”

Ook starters kunnen beter kopen dan huren

HurenDiploma beet, eerste job binnen handbereik. Tijd voor een eigen huisje, tuintje, boompje. En waar zou je die anders vinden dan in je eigen studentenstad? Toch?