Maatschappij

Kerstrecepten + mocktail !

10.12.2019
door Fokus Online

Carpaccio van knolselder
Door Camille & Boqion, Camion

  • 1 knolselder
  • 1 theelepel peper en zout
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 1 snuifje gerookt paprikapoeder
  • 2 à 3 eetlepels mosterd
  • 1/3 van een fles droge witte wijn
  • 2 eetlepels agavesiroop

Begin één dag op voorhand met de voorbereiding. Maak de marinade op basis van mosterd, witte wijn, agavesiroop, nootmuskaat, paprikapoeder, peper en zout. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Schil de knolselder en snijd de groente in twee of vier stukken. Prik er vervolgens gaatjes in en overgiet deze met de marinade zodat die goed kan intrekken. De volgende dag gaar je de knolselder gedurende 35 minuten in een oven op 180°. Draai af en toe om, zodat de groente mooi bruin kleurt. Laat de selder afkoelen en schil deze vervolgens in heel fijne plakjes, die je kunt gebruiken als carpaccio. Verwarm nog wat extra marinade op een vuurtje. Werk af met de marinade, wat grof zeezout en winterpostelein.

voor 4 à 6 personen

Patatjes en ajuin in miso botersaus
Door Camille & Boqion, Camion

  500 gram aardappelen
  3 ajuinen
  250 gram plantaardige boter
  1 eetlepel miso
•   Peper en zout
  1 v

Laat de boter smelten in een pannetje en doe de miso erbij. Schil de aardappelen, snijd ze in partjes en stoom ze tot ze bijna gaar zijn. Snijd de ajuinen in grove stukken en voeg deze bij de aardappelen. Giet de misosaus erover. Zet alles samen gedurende 20 minuten in de oven op 180°.  Snijd de venkel in heel dunne schijfjes. Marineer de groente in olijfolie en kruid het met wat peper en zout. Werk af met waterkers.

voor 4 à 6 personen

Puree van aardpeer
Door Camille & Boqion, Camion

  • 600 gram aardpeer
  • 1 vanillestokje
  • Klein flesje druivenpitolie
  • Rode wijnazijn
  • Walnootolie
  • Plantaardige havermelk
  • Peper en zout
  • Handjevol walnoten

Maak de vanilleolie een dag op voorhand. Snijd het vanillestokje open, verwijder de zaadjes en meng deze met de druivenpitolie. Het vanillestokje mag mee in het mengsel. Laat dit een dag trekken, zodat de vanillesmaak vol is. Leg de walnoten al in de diepvries. Schil 500 gram aardpeer en kook het goed gaar tot het zelfs plat is. Mix de aardpeer samen met een beetje plantaardige havermelk en een scheutje vanilleolie tot een vloeibare pureetextuur. Giet de melk stapsgewijs bij de aardpeer terwijl je aan het mixen bent. Schil de overige 100 gram aardpeer in fijne schijfjes. Marineer deze vervolgens in rode wijnazijn met walnootolie en peper en zout. Haal de harde walnoten uit de diepvries en rasp deze als parmezaan. Voeg het geheel samen.

voor 4 à 6 personen

Mocktail op basis van rode biet en zuur appelsap
Door Filip De Pauw, Jerom

  • 1 el rode bietensap
  • 90 ml versgeperst zuur appelsap
  • 40 ml bruiswater
  • 2 druppels bitters
  • Puntje van een koffielepel veenbessen
  • Citroenverbena

Pers de appel in de sapcentrifuge en meng het met 1 eetlepel rode bietensap. Voeg 40 ml bruiswater toe, samen met twee druppels bitters. Plet een klein beetje veenbessen en werk de mocktail vervolgens nog af met wat citroenverbena.

Vorig artikel
Volgend artikel