Home Maatschappij Gezondheid Opzij, opzij, opzij: het is tijd voor mij

Opzij, opzij, opzij: het is tijd voor mij

Je kunt al eens lachen met mensen die het woord ‘me-time’ te vaak in de mond nemen. Soms is dat een terecht gehoon, maar er zit wel een uitgestrekte bron van waarheid is. Tijd voor jezelf is een schaars goed geworden, en steeds meer mensen weten steeds minder hoe dat nog moet.

Gezonde brok tijd
Hoewel je sociale relaties met vrienden en familie of het navolgen van je carrière (evenredig) belangrijk kunnen zijn, is ook een gezonde relatie met jezelf een topprioriteit. Want hoe je het ook draait of keert: je zit eraan vast, aan jezelf. En er zijn mensen die hun hele leven lang dartel doorheen hun dagen kunnen huppelen zonder ooit maar één moment voor zichzelf te nemen, maar gezond is het hoegenaamd niet. Hoe meer je jezelf omringt met andere mensen, sociale situaties, onbenulligheden of eender wat je zeldzame vrije gaatjes in de agenda opvult, hoe meer je je eigen ontwikkeling tegenhoudt.

Mix en
Als je dus continu ‘ruis’ van buitenaf binnenlaat, zal het moeilijker worden om te komen tot een authentieke ‘jij’. Hoe weet je wie je bent of hoe jezelf te verbeteren als je voortdurend bezig bent met andermans doen en laten? De relaties rondom ons vormen ons mee, absoluut, maar leren op jezelf te zijn maakt je zelfzekerder en minder onrustig. Je kunt het vergelijken met de combinatie van voldoende nachtrust en genoeg beweging, die we allen nodig hebben om gezond te kunnen leven: ook een mix van een groepsgevoel of sociale interactie en jezelf terugtrekken in je persoonlijke, mentale cocon zijn levensnoodzakelijk.

In deze drukke en soms wanhopige tijden is er maar één tijdlijn die geldt: die van jou

Een rendez-vouz met jezelf
‘Maar wat kan ik daaraan doen, oh wijs artikel op het internet?’. Wel, je kunt beginnen met jezelf al credit te geven dat je de tijd neemt om een artikel te lezen over hoe je tijd maakt voor jezelf. Maar bovenal begin je eerst met het prioriteren van die momenten in de dag dat je aan niets of niemand anders moet denken. En dat doe je best door effectief een afspraak met jezelf te boeken, en vooral: houd je aan die rende-moi.Het klinkt misschien stom, maar hoe vaak komt het niet voor dat je die ene woensdagvoormiddag eigenlijk (n)iets wilde gaan doen, en toch dringt er een andere afspraak zich op die –als je erover nadenkt –helemaal niet belangrijker is dan wat jij reeds gepland had? Juist ja. Bekijk die date met jezelf dus als een verplichte vergadering waar je niet onderuit kunt, of iets dat in analogie is met jouw gebruikelijke leven, en bescherm die tijdlijn.

Kleine mij-momentjes
Maar met een roedel kinderen in huis of een veeleisende job kan het moeilijk zijn om effectief blokken tijd voor jezelf opzij te zetten. Daarom kun je ook proberen om (vele) kleine mij-momentjes in je dag te duwen. Ga tijdens je pauze op het werk bijvoorbeeld even wandelen. Dat is niet enkel bevorderend voor de bloedsomloop, maar geeft vaak ook voor creatieve en ophelderende ideeën. Of ga eens alleen naar de winkel, doe de afwas even met de hand in plaats van met de machine of blijf desnoods wat langer aan de koffiemachine staan of op de pot zitten, als het dan toch echt niet anders kan.

Tijd uitbesteden
Wat ook kan helpen, is hulp te zoeken bij bepaalde zaken die je telkens weer opnieuw moet doen, maar die een grote hap uit je tijdsbudget nemen. Er zullen een aantal koppigaards zijn die voet bij stuk willen houden en zodanig altijd alles zelf willen doen. Dat is oké, maar denk eens aan alle tijd die je krijgt wanneer je bijvoorbeeld een kuisdienst inhuurt, een babysit inzet, een tuinier belt of iemand die eindelijk die ene muur eens komt schilderen of die enkele kasten in elkaar zet. Het zijn kleine taken die, als je ze allen samen optelt, een hele bundel tijd vrijmaken die je dan kunt invullen zoals jij het wil. Het kost misschien ietsje meer, maar hey, is tijd met jezelf niet minstens even kostbaar als een smakje geld?

Als je continu ‘ruis’ van buitenaf binnenlaat, zal het moeilijker worden om te komen tot een authentieke ‘jij’

Mentale ruimte opkuisen
Wat de meeste mensen ook hebben, is het idee dat ze veel te doen hebben. Daardoor lijkt het in je hoofd één grote chaos, met tienduizend zaken die wirwar door elkaar lopen en daarom schijnbaar nooit een einde lijken te hebben. Dat kun je ietwat counteren door alles in lijstjes te zetten. Hoe cliché het ook mag lijken, het helpt wel degelijk. Som alles dat je nog moet doen op, hoe klein of groot dan ook, en voer ze vervolgens één na één uit. Dat heet braindumping, waarbij je dus letterlijk je brein op een stuk papier dumpt. Dat kan héél wat zijn, want filteren is niet nodig bij die tactiek. Nadien kun je eventueel door je huis nog wandelen, op zoek naar dingen om te doen die je even vergeet, en achteraf kijk je op je lijstje wat er dringend moet gebeuren en wat op de lange baan geschoven kan worden. Het is dus geen alles-op-één-dag-lijstje, maar wat het wel doet, is je de nodige mentale ruimte te schenken.

Tijd nuttig besteden
Heb je tenslotte toch ietwat ruimte kunnen maken in je leven voor me, myself and I? Probeer die tijd dan op te vullen met zaken die je mentaal of fysiek bevredigen. Lees dus een boek uit de Lang Zullen We Lezen-lijst, ga desnoods op reis naar Kopenhagen of knutsel van nul te beginnen een kostuum voor Halloween. Of mediteer, denk na over de dingen die je kunt verbeteren aan jezelf of je levensstijl, stel doelen en neem stappen om die te verwezenlijken. Ruim je kleerkast op of uit en doe aan eender wat voor soort beweging – rolschaatsen, steppen, je hond achternalopen of vecht voor de uitverkoop van Mediamarkt Hasselt. Want in deze drukke en soms wanhopige tijden is er maar één tijdlijn die geldt: die van jou.

MEER

‘Berusting of samenwerking?’

Hans MaertensOp het eerste zicht lijkt 2019 vooral instabiliteit en onzekerheid te brengen. Die uitdagingen bieden echter ook kansen om onze samenleving naar een hoger niveau te tillen. Maar dan moeten we allen samenwerken om over de hogere lat te geraken.

De waarheid? Privacy begint bij onszelf

Karel DekyvereDeelnemen aan het privacydebat, is als op zoek gaan naar hooi in een naaldberg. Vrij snel heb je door dat je beter handschoenen had aangedaan. Onze persoonlijke informatie is tegenwoordig overal aanwezig. De vraag is dan vooral hoe daarmee om te gaan.

Gezocht: vrouwen in de wetenschap

DiversiteitDe helft van de doctoraatsstudenten aan Vlaamse universiteiten zijn vrouwen, maar slechts 25 procent wordt professor. Daar heb je de belangrijkste drijfveer voor de campagne ‘Wetenschap = M+V+X’, een initiatief van een groep jonge wetenschappers en kunstenaars. Zij trekken ten strijde tegen de onbewuste vooroordelen die mee aan de oorzaak liggen van de vrouwelijke ondervertegenwoordiging.

Gezocht: de universele problem solver

Interim-managerDe war for talent, de groeiende omvang van projectwerk en de snelle veranderingen in het bedrijfsleven leiden tot de behoefte aan interim-managers die beschikken over veelgevraagde, schaarse vaardigheden.

‘Ik dring nooit mijn smaak op, ik moet...

Michèle Van Sebroeck Een huis mooi inrichten… voor veel mensen is het een haast ondoenbare klus. Niet voor Michèle Van Sebroeck, waarschijnlijk de bekendste interior designer van ’t land, dankzij het tv-programma De Huisdokter. “Iets moois kopiëren dat je ergens anders hebt gezien, dat lukt bijna nooit.”

België zet de toon voor R&D, de chemie voorop

Yves VerschuerenInnovatie, innovatie, innovatie. Dat is simpelweg het enige mogelijke antwoord op de vraag hoe we wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering succesvol kunnen aanpakken. Meer nog dan vroeger zullen de oplossingen in de 21ste eeuw vooral uit de chemie en farma moeten komen.