tijd
Gezondheid

Opzij, opzij, opzij: het is tijd voor mij

29.10.2018
door Fokus-online.be

Je kunt al eens lachen met mensen die het woord ‘me-time’ te vaak in de mond nemen. Soms is dat een terecht gehoon. Maar er zit wel een uitgestrekte bron van waarheid is. Tijd voor jezelf is een schaars goed geworden. En steeds meer mensen weten steeds minder hoe dat nog moet.

Gezonde brok tijd

Hoewel je sociale relaties met vrienden en familie of het navolgen van je carrière (evenredig) belangrijk kunnen zijn, is ook een gezonde relatie met jezelf een topprioriteit. Want hoe je het ook draait of keert. Je zit eraan vast, aan jezelf. En er zijn mensen die hun hele leven lang dartel doorheen hun dagen kunnen huppelen zonder ooit maar één moment voor zichzelf te nemen. Maar gezond is het hoegenaamd niet. Hoe meer je jezelf omringt met andere mensen, sociale situaties, onbenulligheden of eender wat je zeldzame vrije gaatjes in de agenda opvult, hoe meer je je eigen ontwikkeling tegenhoudt.

Mixen

Als je dus continu ‘ruis’ van buitenaf binnenlaat, zal het moeilijker worden om te komen tot een authentieke ‘jij’. Hoe weet je wie je bent of hoe jezelf te verbeteren als je voortdurend bezig bent met andermans doen en laten? De relaties rondom ons vormen ons mee, absoluut. Maar leren op jezelf te zijn maakt je zelfzekerder en minder onrustig. Je kunt het vergelijken met de combinatie van voldoende nachtrust en genoeg beweging, die we allen nodig hebben om gezond te kunnen leven. Ook een mix van een groepsgevoel of sociale interactie en jezelf terugtrekken in je persoonlijke, mentale cocon zijn levensnoodzakelijk.

In deze drukke en soms wanhopige tijden is er maar één tijdlijn die geldt: die van jou

Een rendez-vouz met jezelf

‘Maar wat kan ik daaraan doen, oh wijs artikel op het internet?’. Wel, je kunt beginnen met jezelf al credit te geven dat je de tijd neemt om een artikel te lezen over hoe je tijd maakt voor jezelf. Maar bovenal begin je eerst met het prioriteren van die momenten in de dag dat je aan niets of niemand anders moet denken. En dat doe je best door effectief een afspraak met jezelf te boeken. En vooral: houd je aan die rende-moi. Het klinkt misschien stom, maar hoe vaak komt het niet voor dat je die ene woensdagvoormiddag eigenlijk (n)iets wilde gaan doen en toch dringt er een andere afspraak zich op die –als je erover nadenkt –helemaal niet belangrijker is dan wat jij reeds gepland had? Juist ja. Bekijk die date met jezelf dus als een verplichte vergadering waar je niet onderuit kunt. Of iets dat in analogie is met jouw gebruikelijke leven, en bescherm die tijdlijn.

Kleine mij-momentjes

Maar met een roedel kinderen in huis of een veeleisende job kan het moeilijk zijn om effectief blokken tijd voor jezelf opzij te zetten. Daarom kun je ook proberen om (vele) kleine mij-momentjes in je dag te duwen. Ga tijdens je pauze op het werk bijvoorbeeld even wandelen. Dat is niet enkel bevorderend voor de bloedsomloop. Maar geeft vaak ook voor creatieve en ophelderende ideeën. Of ga eens alleen naar de winkel, doe de afwas even met de hand in plaats van met de machine. Of blijf desnoods wat langer aan de koffiemachine staan of op de pot zitten, als het dan toch echt niet anders kan.

Tijd uitbesteden

Wat ook kan helpen, is hulp te zoeken bij bepaalde zaken die je telkens weer opnieuw moet doen. Maar die een grote hap uit je tijdsbudget nemen. Er zullen een aantal koppigaards zijn die voet bij stuk willen houden en zodanig altijd alles zelf willen doen. Dat is oké, maar denk eens aan alle tijd die je krijgt wanneer je bijvoorbeeld een kuisdienst inhuurt. Of een babysit inzet, een tuinier belt of iemand die eindelijk die ene muur eens komt schilderen of die enkele kasten in elkaar zet. Het zijn kleine taken die, als je ze allen samen optelt, een hele bundel tijd vrijmaken die je dan kunt invullen zoals jij het wil. Het kost misschien ietsje meer. Maar hey, is tijd met jezelf niet minstens even kostbaar als een smakje geld?

Als je continu ‘ruis’ van buitenaf binnenlaat, zal het moeilijker worden om te komen tot een authentieke ‘jij’

Mentale ruimte opkuisen

Wat de meeste mensen ook hebben, is het idee dat ze veel te doen hebben. Daardoor lijkt het in je hoofd één grote chaos. Met tienduizend zaken die wirwar door elkaar lopen en daarom schijnbaar nooit een einde lijken te hebben. Dat kun je ietwat counteren door alles in lijstjes te zetten. Hoe cliché het ook mag lijken, het helpt wel degelijk. Som alles dat je nog moet doen op, hoe klein of groot dan ook, en voer ze vervolgens één na één uit. Dat heet braindumping, waarbij je dus letterlijk je brein op een stuk papier dumpt. Dat kan héél wat zijn, want filteren is niet nodig bij die tactiek. Nadien kun je eventueel door je huis nog wandelen. Op zoek naar dingen om te doen die je even vergeet, en achteraf kijk je op je lijstje wat er dringend moet gebeuren en wat op de lange baan geschoven kan worden. Het is dus geen alles-op-één-dag-lijstje,-. Maar wat het wel doet, is je de nodige mentale ruimte te schenken.

Tijd nuttig besteden

Heb je tenslotte toch ietwat ruimte kunnen maken in je leven voor me, myself and I? Probeer die tijd dan op te vullen met zaken die je mentaal of fysiek bevredigen. Lees dus een boek uit de Lang Zullen We Lezen-lijst, ga desnoods op reis naar Kopenhagen of knutsel van nul te beginnen een kostuum voor Halloween. Of mediteer, denk na over de dingen die je kunt verbeteren aan jezelf of je levensstijl. Stel doelen en neem stappen om die te verwezenlijken. Ruim je kleerkast op of uit en doe aan eender wat voor soort beweging – rolschaatsen, steppen, je hond achternalopen of vecht voor de uitverkoop van Mediamarkt Hasselt. Want in deze drukke en soms wanhopige tijden is er maar één tijdlijn die geldt: die van jou.

Vorig artikel
Volgend artikel