Home Maatschappij Gezondheid Innovaties en samenwerking: cruciaal om onze zorg te verbeteren

Innovaties en samenwerking: cruciaal om onze zorg te verbeteren

In samenwerking metBD Benelux

Het is geen geheim dat de gezondheidszorg onder spanning staat. De oorzaken: een toenemende vergrijzing, een steeds hogere werkdruk, een versnippering van het beleid, minder financiële middelen… maar ook de opkomst van nieuwe technieken en jonge patiënten die om meer inspraak en flexibiliteit vragen. De medisch-technologische sector tracht alvast zijn steentje bij te dragen om die uitdagingen aan te pakken.

Slimme innovaties kunnen de gezondheidssector helpen om sneller, beter en kosteneffectief  te werken. Daar zijn ze onder andere bij BD Benelux rotsvast van overtuigd. BD is producent van diagnostisch en medisch toebehoren -zoals bloedafnamesystemen en katheters -en wereldspeler op het vlak van hoogtechnologische ontwikkelingen, zoals instrumenten die baanbrekend immunologisch onderzoek ondersteunen of robots voor medicatiebeheer en -uitgifte.

In dialoog gaan

“Wij brengen en geloven zelf in producten die focussen op de verbetering van de gezondheidsefficiëntie, de patiëntveiligheid en de veiligheid van de zorgverleners”, vertelt Alexander Alonso, General Manager van BD Benelux. “Probeer daarbij zoveel mogelijk in dialoog te gaan met alle betrokkenen: luister naar de noden van de patiënt en de zorgverleners. Samenwerken is cruciaal om de zorg te verbeteren en klaar te stomen voor de toekomst. Investeren kun je doen in de aanwerving en verdere ontwikkeling van nieuwe rollen en competenties. Zo spenderen wij bijvoorbeeld bijna 10 procent van onze omzet aan onderzoek en ontwikkeling.”

Inspireren en engageren

Ook strategische samenwerkingen-tussen wetenschappelijke federaties, onderzoekinstellingen en beleidsorganen -vormen de spil van slimme innovaties. Strategic Management Leader bij BD Line De Kimpe geeft een voorbeeld. “In onze BD Experience Center, bijvoorbeeld, kunnen medewerkers – maar ook zorgverleners, beleidsmakers en zelfs zorgvragers – op een ‘augmented’ en virtuele trip door de zorg van de toekomst. Inspireren en engageren is echt belangrijk, zo stuw je de gezondheidszorg voort.”

Innovatieve software

Medisch-technologische innovaties kunnen dan ook een wereld van verschil maken in de gezondheidszorg. Neem nu het voorbeeld van een online educatieplatform, dat bijvoorbeeld diabetici ondersteunt bij optimale zelfzorg. Alonso: “De impact is enorm: je krijgt een betere levenskwaliteit, minder complicaties, maar zorgt ook voor een significante besparing in insulinegebruik. Zo dragen technologische innovaties bij tot een betere uitkomst voor de patiënt zelf. Wanneer je bijvoorbeeld een infectie oploopt, is een snelle en accurate diagnose van cruciaal belang. Een volautomatische lab-straat draagt ertoe bij dat het lab sneller en meer betrouwbare resultaten kan genereren.” Ook innovatieve software kan de productiviteit van het lab optimaliseren en op die manier een snellere diagnose ondersteunen.

Een wezenlijk verschil

Op vlak van patiëntveiligheid maken innovaties evenzeer een wezenlijk verschil, vertelt De Kimpe verder. “Zo sterven er in België jaarlijks 2.600 patiënten aan een ziekenhuisinfectie. Daarbij is vooral antimicrobiële resistentie (AMR), waarbij bacteriën resistent werden tegen antibiotica, zorgwekkend. Medisch-technologische oplossingen helpen in de strijd tegen AMR.”

‘Voeg je A.I en de mens samen, dan daalt de foutenmarge naar 1 procent of minder.’

Mens + technologie

Zal de technologie het straks dan helemaal overnemen? Niet noodzakelijk. Medisch-technologische tools moet je eerder percipiëren als ondersteuning, en niet als vervanging, dat onderstreept Alonso. “Harvard Medical School toonde aan dat diagnosticeren door middel van artificiële intelligentie een foutenmarge van 8 procent heeft, terwijl er maar een foutenmarge van 4 procent is als de mens een diagnose stelt. Maar voeg je beide – A.I en de mens – samen? Dan daalt de foutenmarge naar 1 procent of minder. Daar moeten we dus naartoe – naar een technologische versterking.”

Toegankelijk maken

Dat de gezondheidssector stilaan wordt klaargestoomd voor morgen, kun je met andere woorden wel stellen. Daar werkt ook BD naarstig aan mee – met producten waarmee ongetwijfeld iedereen in België al een keertje mee in aanraking is geweest -wat natuurlijk een enorme verantwoordelijkheid met zich meedraagt. “Het is onze taak om onze innovaties zo toegankelijk mogelijk te maken en de sector te overtuigen van hun meerwaarde, zodat patiënten en zorgverleners er de voordelen van plukken.”


MEER OVER…

BD is een wereldwijd medisch-technologisch bedrijf met als doelstelling: ‘Advancing the world of health’. Sinds de oprichting in 1897 zet het bedrijf zich in om klinische resultaten voor patiënten te verbeteren. ​BD focust zich op de veiligheid van patiënten​, die van de zorgverleners en op het verhogen van efficiëntie in de gezondheidszorg. BD Benelux telt ruim 1.000 medewerkers en vormt met het Europees distributiecentrum in Temse en het kantoor in Erembodegem een belangrijke hub van BD.

MEER

De medewerker op zijn plaats gezet

Werkomgeving Werkgevers worden steeds vaker geconfronteerd met de uitdaging om het juiste talent aan te trekken, maar ook te houden. De werkomgeving speelt daarin geen onbelangrijke rol, maar experts zien dat bedrijven tot voor kort te veel vanuit kostenefficiëntie dachten voor de inrichting van kantoren.

R&D als motor van innovatie, en omgekeerd

R&DAls kmo is R&D nog steeds de rode draad. Voor de toepasbaarheid van onderzoek moet nagedacht worden over disruptieve ideeën, game-changers en vernieuwing.

Innoveren met de wind in de zeilen: ‘Moderne steden...

Moderne steden zijn niet alleen steden die er futuristisch uitzien en digitaliseren, het zijn vooral ook steden die innoveren en een verschil maken inzake duurzaamheid, milieu en groene slagkracht. De impact van een groene stad reikt over welzijn en mobiliteit tot feelgood en gezondheidszorg. Je kunt er niet omheen, werkelijk ie-de-reen heeft ermee te maken. 

Screens wijd open op duurzaamheid

Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte voor iedere mens. Dat die daken – en meteen de rest van het huis – steeds duurzamer worden, is een tendens die in de bouwsector steeds vaker de kop opsteekt. Maar hoe gemakkelijk is het om samen te hokken met duurzaamheid? En hoe vul je als onderneming dat duurzaamheidsverhaal in? 

De weg naar nul verkeersdoden

Vlaamse Stichting Verkeerskunde Aantal verkeersdoden in Vlaanderen is in tien jaar gehalveerd. Echter zijn de doelstellingen voor de komende jaren nog ambitieuzer: maximum 200 doden in 2020, nul doden tegen 2050. Door middel van een slimme mix van maatregelen, is het mogelijk om de doelstellingen te behalen.

Feesten in de tuin… waar anders?

Gekleurde lampionnen in de bomen, heerlijk geurende lavendel en worsten die lekker op de barbecue liggen te pruttelen. Er bestaat geen twijfel over: een feest in je eigen tuin is nog altijd het gezelligst. Maar hoe begin je eraan?