reis
Lifestyle

Voor iedereen bestaat er een op maat gemaakte reis

17.04.2018
door Fokus-online.be

Op een cruise langs de Noorse fjorden, met een machete tussen de tanden door de Colombiaanse jungle of in lotushouding op een berg in Nepal zitten om tot rust te komen. Tegenwoordig past er op elk reispotje een bestemmingsdekseltje. What’s hot & what’s not?

Nicole en Hugo
De cruise-adepten

Wat is voor jou één van de reishypes / reisbelevenissen van 2018?

“Het valt ons op dat een cruise niet langer iets is voor vijftigplussers. Jonge mensen hebben duidelijk ook de voordelen van een cruise ontdekt. Daar speelt het aanbod handig op in. Tegenwoordig zijn er heel wat themacruises. Zo kun je op culinaire of wijncruise, op expeditiecruise, avonturencruise, golfcruise of city trip-cruise. De prijzen zijn ook een stuk lager geworden, wat het toegankelijker maakt. Het voordeel van zo’n type cruise is dat je in een tijdspanne van veertien dagen verschillende plaatsen kunt bezoeken of dingen kunt doen die binnen je interesseveld liggen. Uitstapjes doe je telkens zonder je valies te moeten in- en uitpakken. Je ziet op korte tijd meer dan je zou zien op een bestemming waar je ter plaatse blijft.”

Welke vooroordelen draagt die bestemming mee die je meteen kunt ontkrachten?

“Wat wij het vaakst horen van mensen die twijfelen, is: ‘ik ga mij vervelen op zo’n groot schip’. Maar niets is minder waar. Het aanbod aan entertainment is zo groot, en voor alle leeftijden en doelgroepen, dat het onmogelijk is om je te vervelen. Ben je avontuurlijk, kies dan voor een cruise met actie en adrenaline. Wil je cultuur, dan ga je beter voor een cruise die historische steden aandoet. Uitgaan kun je dan in de stad, maar vergeet niet dat ook de avondshows op een cruise een internationale uitstraling hebben. Een cruise beschikt over verschillende bars en restaurants, van de bruine kroeg tot de taverne in de zon. De moderne schepen zijn uitgerust met stabilisatoren waardoor je de bewegingen van het schip nauwelijks voelt.”

Welke bestemmingen zijn in jouw concept / visie absoluut top?

“Ieder land heeft natuurlijk zijn charme en cultuur. Wie op zoek is naar de zon, kan makkelijk een cruise op de Middellandse Zee of langs de Griekse eilanden ondernemen. Wij houden erg van IJsland, Zweden, Noorwegen en Finland. De fjorden zijn echt prachtig om te aanschouwen vanop zee. Ons persoonlijke hoogtepunt blijft wel Australië. Daar liggen de seizoenen ook anders en kun je perfect in december gaan als het hier koud is. Ook de Paaseilanden, Japan, China, Vietnam en Tahiti krijgen van ons vijf sterren. We hebben het geluk gehad om al 25 jaar te cruisen en daardoor praktisch alle mooiste plekjes op aarde gezien te hebben. En we zijn nog niet klaar (lacht).”

Erik Vos
Globetrotter en reisbegeleider over de hele wereld (Oona Travel)

Wat is voor jou één van de reishypes / reisbelevenissen van 2018?

“Ik merk dat groepsreizen nog iedere maand aan populariteit winnen. Mensen met dezelfde interesses zoeken elkaar op. Wat nu precies de trend wordt in 2018, valt moeilijk te voorspellen. Misschien wel de ‘datingreis’. Als het niet georganiseerd gebeurt dan kun je elkaar ook tegenkomen op een attractieve of kleinschalige groepsreis. Een andere zeer actuele hype is zeker de ‘Stan’-reis: Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgistan, Oezbekistan, Turkmenistan en Kazachstan. De enige vereiste: moedige reizigers met een zeer open kijk! Soms stel ik mij wel de vraag of er nog hypes zijn? Zijn alle reisbelevenissen nog niet uitgevonden? Het aanbod is zo groot dat er voor iedereen momenteel een op maat gesneden reis bestaat.”

Welke vooroordelen draagt die bestemming mee die je meteen kunt ontkrachten?

“De belangrijkste bekommernis bij groepsreizen is de schrik dat het niet zou klikken met je medereizigers. Twintig dagen optrekken met mensen die je niet liggen, is geen pretje. Toch kan ik stellen dat het weinig gebeurt. Mensen vertrekken met dezelfde interesses waardoor je snel op dezelfde golflengte zit. Niet alleen over groepsreizen, maar ook over de bestemmingen bestaan vooroordelen. Colombia, bijvoorbeeld, heeft een zeer zwaar drugsverleden, met revolutionairen en corrupte leiders, maar is nu een allesomvattend mooi, uitdagend en zeer gastvrij land. Colombianen snakken naar contact en stellen alles in het werk om hun gasten te verwennen. Ze spelen alle troeven uit, op cultureel, natuurlijk en avontuurlijk vlak.”

Welke bestemmingen zijn in jouw concept / visie absoluut top?

“Wat mij betreft, is Latijns-Amerika ‘the continent to be’ voor groepsreizen! Waar vind je een betere combinatie van cultuur, natuur en avontuur dan in Mexico, Guatemala, Nicaragua, Bolivia, Ecuador of Colombia? Dat is de absolute top. Het Precolumbiaanse tijdperk geeft ons inzicht in beschavingen van Olmeken, Tolteken, Azteken, Maya’s, Inca’s en nog zoveel meer hoogstaande culturen. De Spanjaarden overheersten op vreselijke wijze het continent, maar lieten voor de toerist heel wat schoonheid achter. Waar vind je mooiere primaire en secundaire wouden met hun unieke fauna dan rond de Andes of in de Amazone? En prachtige stranden zowel aan de Golf van Mexico, de Caraïbische Zee als de Stille Oceaan?”

Ingeborg
Op yoga- en meditatiereis

Wat is voor jou één van de reishypes / reisbelevenissen van 2018?

“Er zijn geen cijfers over hoeveel mensen nu op yoga- of meditatiereis gaan, maar ik merk wel dat in De Evolutie, ons centrum voor yoga, zelfontplooiing en meditatie, de interesse groeit naar reizen met een extra dimensie. Het blijkt makkelijker om te leren mediteren in groep en in omstandigheden die goed en comfortabel aanvoelen. Overvolle hotels in Tenerife of aan de Spaanse Costa’s zijn voor vele mensen niet meer aan de orde. Een reis mag tegenwoordig serener, gezonder en meer inhoud hebben. Net zoals een sport- of avonturenreis probeer je ook hier een evenwicht te vinden om lichaam en geest te doen herademen.”

Welke vooroordelen draagt die bestemming mee die je meteen kunt ontkrachten?

“Ik praat niet graag over vooroordelen, maar zoek liever de echte voordelen in een reis. Als je op yoga- of meditatiereis vertrekt, ontmoet je gelijkgestemden. Je neemt de tijd en laat de rust tot je komen. In de voormiddag zijn er workshops en in de namiddag kun je wat je verworven hebt echt integreren. Daarnaast is er nog ruimte voor sport en ontspanning. Iedereen kiest zijn tempo. Op reis kun je ook de knop van de dagelijkse beslommeringen uitzetten, liefst samen met je smartphone. Het voordeel van een meditatiereis is dat je bepaalde ervaringen opdoet waar je maanden later nog van kunt nagenieten. Het kruipt in de huid en je voelt je geest veel langer nagenieten dan na een doorsnee citytrip.”

Welke bestemmingen zijn in jouw concept / visie absoluut top?

“Het is een misverstand dat je voor een meditatiereis altijd ergens hoog op een berg moet gaan zitten. Volgend jaar gaan we twee keer naar Koh Samui in Thailand. Een reis voor een kleine groep mensen die ‘in de diepte willen duiken’. Een reset van lichaam en geest en de confrontatie met jezelf aangaan, soms in combinatie met een sportieve inspanning. Maar het kan ook dichter bij huis. Een weekend Brugge of een weekje Ardennen kunnen evengoed. Momenteel staan er drie spirituele reizen op het programma. In Medjugorje (Herzegovina) gaan we herbronnen. In de Ardennen plannen we een verwenweek met Dru Yoga, meditatie en biologische voeding en dan is er nog de reis naar Koh Samui. Een prachtige plek gelegen op het strand en ideaal om jezelf te ontplooien.”

Vorig artikel
Volgend artikel