pad
Outdoor

Allemaal op pad

15.02.2023
door Victor Peeters

Tijdens de pandemie vlogen we allemaal het bos in. Hoe meer vrijheden we terugkregen, hoe minder we nog op pad gingen. Staat natuur niet juist gelijk aan vrijheid? Arnout Hauben en François Mazure nemen ons mee op avontuur.

Je moet niet per se naar Compostella wandelen, een zondagse routinewandeling doorheen het park is ook goed. Zolang we maar bewegen. “Al van kleins af aan ging ik samen met mijn familie op pad”, zegt François Mazure, journalist en televisieregisseur. “De avontuurlijke wandelvakantie in de Pyreneeën die ik samen met mijn ouders op negenjarige leeftijd maakte zal mij altijd bijblijven. De rust en weidse landschappen spraken mij meteen aan. Sindsdien ben ik niet meer gestopt.” De simpliciteit is net wat wandelen zo aantrekkelijk maakt. Trager reizen laat toe om nieuwe impulsen zo puur mogelijk te beleven. “Sinds het ogenblik dat camera’s geen ton meer wogen, heb ik snel de beslissing genomen om mijn stapschoenen aan te trekken”, vervolgt Arnout Hauben, televisiemaker en medeoprichter van productiehuis De chinezen. “Trektochten zijn een perfecte basis voor een reportage. Door enkel met een rugzak en camera op pad te gaan, stel je jezelf erg kwetsbaar op. Hierdoor geraak je tijdens je tocht makkelijk met mensen aan de praat.”

Licht reizen is de boodschap. Mensen nemen meestal te veel bagage mee waardoor je rugzak onderweg je ergste vijand wordt.

– François Mazure, journalist

Licht reizen

Oprechte ontmoetingen en pure landschappen. Door regelmatig de natuur in te duiken is het makkelijker om dagdagelijkse hectiek beter te relativeren. “Als kind woonde ik op het platteland. Vandaag vind je mij terug in Brussel. Een fantastische stad, maar af en toe is het nodig om de drukte achter mij te laten en de natuur in te gaan”, aldus Mazure. “Je wandelbenen dien je ook te onderhouden”, vervolgt Hauben. “In mijn programma’s leg ik meestal elke dag rond de 20 kilometer af. Weken niet bewegen zit er bij mij dus niet in. Om mijn routine te onderhouden, en ter ontspanning, probeer ik elke zondag 10 kilometer te wandelen.” Wanneer je een zondagse wandeling wil doortrekken over verschillende dagen heb je natuurlijk wat meer gerief nodig dan enkel een regenjas. “Licht reizen is de boodschap. Mensen nemen meestal te veel bagage mee waardoor je rugzak onderweg je ergste vijand wordt. Neem essentials mee maar overdrijf niet met extra’s en gadgets. Ik ga zelf altijd op avontuur in jeans en sneakers”, zegt Mazure.

Wandeltips

Iedereen heeft zijn eigen stijl, daarom is het vinden van de geschikte wandeling essentieel om te voorkomen dat een droomtocht niet resulteert in een lijdensweg. “Voor elk niveau heb ik een geschikte wandeling”, zegt Hauben. “Voor beginners is natuurdomein De Blankaart in Diksmuide de ideale bestemming. Zoek je al iets meer pit? Dan zeg ik de Lessevallei, het mooiste wat ons land te bieden heeft. Nog steeds geen bleinen? De ietwat zwaardere wandelingen met meer hoogteverschil zijn terug te vinden doorheen de hele provincie Luxemburg.” Zoveel opties dat er voor uitvluchten geen plaats meer is. Toch nog niet gemotiveerd? Wandelen met je eigen huisdier of met dat van je familie of vrienden maakt van elke wandeling een avontuur.

Vorig artikel
Volgend artikel