gezondheidstuin
Opinie

Pepijn Verheyen: Waarom een biodiverse klimaat- en gezondheidstuin zo belangrijk is

22.02.2022
door Fokus Online

Een kwarteeuw het project ‘De Vlaamse Tuinaannemer’ maakt duidelijk dat tuinen vele voordelen bieden. Samen met het huis evolueerde de tuin naar een thuis, een omgeving die het leven verrijkt.

Een leven deel je bij voorkeur met geliefden, en dat dit je gelukkig maakt vind je wellicht evident. Veel minder sta je stil bij het effect van de plek waar je woont. Toch is de inrichting van je thuis de facto van heel groot belang voor je levenskwaliteit en geluksgevoel. Nieuw onderzoek bevestigt dat onze menselijke gezondheid grotendeels verband houdt met de mate dat er natuur aanwezig is in je leefomgeving. 

Verbaast dat jou? Ik daag je uit dit te testen en je onder te dompelen in het groen. Voorzie plekjes waar je zowel letterlijk als figuurlijk, door te horen, te zien en te voelen, kan ontdekken wat meer natuur met je doet. Een inrichting met parasolachtige bomen, meerstammige struiken, kruidenborders of bloemrijk grasland helpt daarbij. Het mag gerust wat nonchalanter en natuurlijker. Mos, stronken en takkenwallen zijn bijvoorbeeld hot. 

Cruciaal blijft wel dat je jezelf te allen tijde goed blijft voelen in jouw omgeving. Laat wat niets voor jou is achterwege en kies voor een bruikbare klimaat- en gezondheidstuin die je echt aantrekkelijk vindt. Een verbinding vanuit de woonkamer mag niet ontbreken, maar een tuinkamer zoals een glazen paviljoentje of een houten terras op palen plaatsen je zelfs per direct middenin het groen. Qua toegankelijkheid kies je indien je milieubewust bent voor grasgrind, kiezels, maaipaden, knuppelpaden of grotere stapstenen. 

Daar waar leven groeit en groen bloed stroomt, kleurt de wereld.

- Pepijn Verheyen, tuinarchitect en juryvoorzitter van ‘De Vlaamse Tuinaannemer’

Wil je de klimaat- en gezondheidstuin zelf aanpakken, laat je dan begeleiden door experten. De creatie van tuinen is intussen veelal teamwerk geworden. Zelfs Vlaamse tuinaannemers laten zich bijstaan door ontwerpers, boomkwekers en andere experten uit de groensector. Door zo’n samenwerkingsverband ontstaat een tuin met het juiste DNA, die bovendien een antwoord biedt op de klimaat- en de gezondheidsproblematiek. 

Goud, zilver en brons gaan bij de wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer’ naar op en top actuele leef- en klimaattuinen. In zo’n tuin leven jij, maar ook je planten en dieren samen. Denk ik aan planten voor zo’n tuin, dan spreken we over minimum één klimaat- en toekomstboom per tuin. Bomen zoals de den, de veldesdoorn, de valse christusdoorn en de moseik zijn hier goede voorbeelden van. 

Het maakt trouwens niet uit of je boom in- of uitheems is, zolang het resultaat zich maar vertaalt in een biodiverse klimaat- en gezondheidstuin. De stadsrimboetuin verslindt CO2 en fijnstof, het anti-hitte-eilandje fungeert als airco, de biodiversiteitstuin biedt ecosysteemdiensten, de groene therapietuin stelt de menselijke gezondheid centraal… 

Al deze tuinen hebben één gezamenlijk kenmerk, ze bulken van de soorten en maken deel uit van één groot tuinlandschap dat leven ondersteunt en stimuleert. Hoopgevend, want daar waar leven groeit en groen bloed stroomt, kleurt de wereld, wordt natuur melodieus en opnieuw voldoende menselijk.

Vorig artikel
Volgend artikel