herfst
Smart Partner

Verwelkom de herfst in je tuin

28.09.2023
door Fokus Online

September staat weer voor de deur en daarmee ook… de herfst! Hoewel de zon nu nog volop aan het schijnen is, hebben we binnenkort dus weer te maken met koude temperaturen en regelmatige buien. Dat wil echter niet zeggen dat we in de herfst niet in onze tuin kunnen zitten. Integendeel zelfs, in de herfst kleuren de bladeren prachtig geel, oranje en rood en kan het ook buiten hartstikke gezellig zijn. Bereid je dus alvast voor en stoom je tuin klaar voor de herfst met deze tips!

Snoeien en knippen

In de zomer staan struiken, bomen en heggen nog in volle bloei, maar wanneer de herfst eraan komt doe je er goed aan om deze allemaal een goede snoeibeurt te geven. Zo gaan ze netjes geschoren de herfst in, en behouden ze ook na de winter beter hun vorm. 

Afdak voorzien

Wanneer de herfst in het land is, hebben we helaas ook vaker te maken met buien en regenweer. Om op die momenten toch een frisse neus te kunnen halen in de tuin, kan het erg handig zijn om een afdak te hebben. Een afdak of terrasoverkapping kan je gerust zelf plaatsen, of je schakelt de hulp in van een professional. Bovendien kan je kiezen voor een terrasoverkapping in hout, aluminium, glas, polycarbonaat en meer. Je kan een afdak in je tuin dus volledig laten matchen met de stijl van je woning en tuin, dan ziet het er nog eens leuk uit ook! Een tip? Om optimaal te kunnen genieten van je droge plekje buiten, kun je in de herfst een gezellige lounge met lichtjes en warmtelampen onder je afdak installeren. 

Tuinmeubelen opbergen

Om je tuinmeubelen te beschermen van herfst- en winterweer, berg je ze net voor de herfst begint best goed op. Heb je een tuinhuis of een grote berging of garage? Dan is het verstandig om je tuintafel en stoelen binnen te plaatsen. Als je hier geen plek voor hebt volstaat het om je tuinmeubelen af te schermen met een waterdicht zeil. Zorg er dan wel voor dat je het zeil goed aanspant met koorden zodat er zo weinig mogelijk regen en sneeuw aan de meubelen kan komen en zodat er geen meubelen kunnen gaan waaien bij stormachtig weer. Zijn je tuinmeubelen tijdens de zomer al een beetje beschadigd geraakt? Ga dan wat hout kopen en knap je tuinmeubelen zelf op, zodat je ze in het voorjaar meteen weer kunt gebruiken. 

Planten en verplanten 

De herfst is een ideaal moment om alvast bloembollen te planten voor de lente van het volgende jaar. Zo geniet jij straks in de lente van de prachtige bloemen in je tuin. Daarnaast check je best even welke planten er in je tuin staan en of er planten zijn die niet tegen koude temperaturen kunnen. Is dit het geval? Haal deze planten voor de herfst- en wintermaanden dan voor een tijdje naar binnen en plant ze terug in de tuin wanneer het lente wordt. 

Vorig artikel
Volgend artikel