herfst
Smart Partner

Zo bereid je je tuin voor op de herfst

28.09.2023
door Fokus Online

Misschien heb je ondertussen je zomercollectie aan kleren al geswitcht naar je herfststukken. Zo niet? Dan staat dit wellicht op je to do lijstje. De dagen worden namelijk weer iets korter en de temperaturen dalen enkele graden, wat ook een invloed zal hebben op je tuin. Die zal er namelijk maar sober uitzien wanneer je deze niet aanpast aan de wisselende seizoenen. Inspiratie hiervoor nodig? Volgende ideeën helpen je op weg. 

Vogelhuisjes 

Wil je ook in de herfst graag kunnen relaxen in een vrolijke tuin waar de vogels volop fluiten? Doe dan even een extra inspanning om een vogelvriendelijke tuin te creëren. Dit doe je door het plaatsen van nestjes en voederbakken zodat ze aangenaam en veilig kunnen vertoeven. Zorg ook voor een rustige omgeving zodat ze niet bang zijn om bijvoorbeeld zaadjes te komen halen.

Paddenstoelenhoek 

Daarnaast is de herfst het ideale seizoen om een paddenstoelenhoek in je tuin te creëren. Dit doe je simpelweg door deze delen ongerept te laten en ze eventueel af te bakenen met houtpellets. Je zal zien dat deze zo vanzelf een herfstige uitstraling krijgen. Zoals je wellicht wel weet, is niet elke soort eetbaar, maar ben je hier wel fan van? Dan kan je er altijd voor kiezen om enkele eetbare varianten te kweken zoals shiitake of oesterzwammen. 

Herfstkleuren 

Plant enkele bloembollen zoals herfstkrokussen en herfsttijlozen om zo te genieten van vroeg bloeiende bloemen. Op die manier voeg je kleur toe net voordat de bladeren van de bomen vallen en de uitstraling weer sober wordt. Met andere woorden stel je de grijze winterperiode nog even uit door deze tip toe te passen. 

Tuinverlichting 

Aangezien de dagen steeds korter worden in de herfst, vormt verlichting een belangrijk aspect in het voorbereiden van je tuin op dit seizoen. Denk daarom goed op tijd na over de lichtbronnen die je wil installeren. Dit kan gaan van een gezellige vuurkorf tot kleinere decoratieve lampjes of kaarsen. Houtpellets nodig om de verlichting aan te hangen? Die vind je op houtpelletsgigant.eu

Herfstgeur 

Denk tot slot aan het plaatsen van planten en kruiden die zorgen voor een heerlijke, herfstige geur. Voorbeelden hiervan zijn lavendel, salie en kruidnagelbloem. Deze geven de frisse touch aan je tuin die hij anders enkel in de zomer zou hebben en zou missen in de koudere maanden. Bovendien zijn de kruiden ook nog eens handig in de keuken om je gerechten op smaak te brengen. 

Vorig artikel
Volgend artikel