moestuin
Smart Partner

Groene vingers voor je eigen moestuin

22.08.2023
door Fokus Online

Zelf groenten en kruiden kweken is enorm leuk en geeft veel voldoening. Voor velen werkt het ook erg ontspannend om in de tuin te werken. Reden te meer dus om je eigen moestuin aan te leggen. Bovendien is dit helemaal niet zo moeilijk. Heb je plaats in je tuin om een moestuin aan te leggen? Haal die hark en spade dan maar boven, want we gaan aan de slag.

Voorbereidingen treffen

Zoals dat vaak zo is, zijn voorbereidingen ook in dit geval al het halve werk. Bepaal op voorhand waar je moestuin gaat komen en hoe groot je deze wil maken. Denk dan ook eens na over de groenten en kruiden die je wilt planten. Daarna is het belangrijk om het juiste materiaal in huis te hebben. Ga dus naar een tuincentrum in de buurt en koop de juiste zaadjes, mest, compost en werkmateriaal. Denk er ook aan dat je binnenkort geregeld in je moestuin zal moeten werken. Heb je dus nog geen tuinhandschoenen, stevige veiligheidssneakers, een schepje en dergelijke? Denk er dan ook aan om dit aan te schaffen. 

Aan de slag!

Heb je alles in huis gehaald om je moestuin aan te leggen? Dan is het tijd om je werklaarzen aan te trekken en aan het echte werk te beginnen. Begin met de vorm van je moestuin af te bakenen en spit de grond daarna goed om. Hark het oppervlak daarna egaal en haal steentjes en takjes weg. Vervolgens kan je de grond bemesten met compost, zo verbeter je de textuur van de grond. Je moestuin is nu klaar om te bezaaien. Zaai of plant de moesplanten voor het gemak in rijtjes. Zo blijft het overzichtelijk en weet je zeker dat de groenten en kruiden voldoende ruimte krijgen om te groeien. Heb je iets geplant? Zet er dan een naamkaartje bij zodat je straks nog weet welke zaadjes je op welke plek in de grond hebt gestoken. 

Je moestuin netjes houden dankzij deze tips

Je hebt inmiddels zelf een moestuin aangelegd, proficiat! Nu komt echter het moeilijkste karwei en dat is je moestuin onderhouden en ervoor zorgen dat deze netjes blijft. Onkruid groeit snel, zorg daarom dat je een paar keer per week jong onkruid of ongewenste plantjes met de hand uittrekt. Zet verder op tijd stokjes naast je groenten en kruiden om te voorkomen dat ze wegwaaien. Je kunt de planten hieraan bevestigen zodat ze steviger staan. Zorg er tot slot uiteraard voor dat je je moestuin voldoende bewaterd en dat je de grond regelmatig voedt met meststof. 

Vorig artikel
Volgend artikel