speeltuigen
Tuin

Maak van je tuin een speelparadijs

22.02.2022
door Annick Joossen

Kinderen zijn soms net als hondjes, ze moeten regelmatig even uitgelaten worden. Ravotten in de tuin is dan de ideale manier om even stoom af te laten. Hoe maak je er een echte speeltuin van, zonder hem vol te stouwen met felgekleurd plastic?

Voor ontwikkeling en gezondheid

Buitenspelen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Hoe meer ze spelen en bewegen, hoe gezonder en evenwichtiger hun groei en hoe minder kans op overgewicht. Bovendien verfijnen ze tijdens het spelen hun motoriek, wordt hun creativiteit gestimuleerd en oefenen ze hun sociale vaardigheden. “Wanneer kinderen buitenspelen, leren ze zichzelf, de wereld rondom hen en hun grenzen beter kennen”, legt tuinarchitect en speelvogel Bert Breugelmans uit. “Een kind zal bijvoorbeeld nooit te hoog in een boom klimmen. Het klimt tot waar het zich veilig voelt en gaat beetje bij beetje die grens verleggen. Door veel in de tuin te spelen, leert een kind wat het met zijn lichaam kan.”

Een tuin is niet alleen de ideale plek om samen te spelen met vriendjes, ook de verbondenheid met de natuur is een belangrijk aspect. “Mijn twee zonen genieten echt van het buiten zijn en beestjes bestuderen, het is voor hen één grote ontdekkingsreis”, zegt Breugelmans.

Avontuur in eigen tuin, hoe dan?

Voorwaarde voor een avontuur in eigen tuin is natuurlijk wel dat er ook iets te beleven valt. Ouders hebben soms de neiging om wat speeltuigen in de tuin te zetten, maar die zijn vaak groot en niet esthetisch niet. “Ik probeer als tuinarchitect zo efficiënt mogelijk naar de ruimte te kijken en speeltuigen een plek te geven zonder dat ze veel plaats innemen. Dat kan door modulair te werken”, legt Breugelmans uit. “Een hangmat in een staander neemt veel ruimte in, maar je kunt ze evengoed ophangen aan twee palen die je in een koker in de grond zet. Hetzelfde met een schommel. Misschien is er wel een boom waar je hem in kunt hangen.”

“Je kunt ook avontuur creëren zonder dure speeltuigen, door je tuin op een andere manier aan te leggen. Ik werk vaak met boomstammetjes die ik in de borders plaats: ze nemen geen plek in en kinderen kunnen ze gebruiken als stapstenen tussen de beplanting. Het is voor kinderen veel leuker om spelelementen in de hele tuin te hebben, in plaats van alleen een speelhoekje ergens achterin. Dat kan met een schommel, een boomhut, speelheuveltjes in het gazon waar ze kunnen afrollen…”

Je kunt ook speelkansen creëren zonder dure speeltuigen, door je tuin op een andere manier aan te leggen.

Waterpartijen

Een absolute must in een kindvriendelijke tuin zijn waterpartijen. En daarvoor hoef je geen vijver of zwembad te graven, benadrukt Breugelmans. “Water werkt voor kinderen als een magneet. Jonge ouderen zijn vaak bang om een waterpartij te integreren, maar je kunt ook water op andere manieren in de tuin brengen. Bijvoorbeeld door ergens een oud zinken bad te plaatsen, of een kuip als minivijvertje met waterdiertjes.”

Boomhutten

Ook een boomhut is de droom van elk klein of groot kind. Boomhutbouwster Sara Lambrechts maakte er zelfs haar beroep van. “Een boomhut is een eigen plekje, waar kinderen hun ding kunnen doen. Het geeft hen letterlijk een andere kijk op de tuin. Het is hun eigen kleine wereldje, een manier om zich te onttrekken aan de dagelijkse omgeving en even in een andere sfeer en realiteit te zitten.”

Wie zelf een boomhut wil bouwen, kijkt best eerst naar wat voor constructie het moet worden. “Een boomhut in de boom ophangen, kan alleen met een gespecialiseerde techniek en materiaal. Daar kun je als particulier niet zo eenvoudig aan beginnen”, legt Lambrechts uit. “Maar als de boomhut op palen mag staan, is het wel te doen. Eens de palen in de grond staan, maak je een platform en bouw je daar een huisje op.” Wat er in geen enkele boomhut mag ontbreken? “Een groot terras voor een mooi uitzicht over de tuin. De buitenruimte is minstens even belangrijk als de binnenruimte.”

Extra avontuurlijk

Om het extra avontuurlijk te maken, heeft Breugelmans nog een tip. “In de plaats van brandnetels uit te roeien, kun je ze ook laten gedijen en er een weggetje tussen maken op weg naar de boomhut. Als je er invalt, ben je geneteld, maar daar is nog nooit iemand van doodgegaan. Alles is interessanter dan een rechte strook gazon, daar valt niks te beleven. Dan is het geen wonder als kinderen niet graag buitenspelen.”

Vorig artikel
Volgend artikel