tuin
Lifestyle

De hemel in eigen tuin

27.03.2021
door Fokus Online

De tuin was het afgelopen jaar van onschatbare waarde. De vraag naar huizen met een tuin, in welke vorm dan ook, steeg dan ook spectaculair. Rond de zomerperiode verkochten zwembaden, trampolines en barbecues uitstekend en tijdens de herfst- en wintermaanden kochten we massaal vuurschalen. Op die manier konden we buiten toch beperkt mensen blijven zien.

Oord van gezelligheid

De tuin werd het afgelopen jaar vaak omgetoverd tot een oord van welkome gezelligheid – op afstand weliswaar. “Vuurschalen deden het deze winter uitzonderlijk goed, zeker tijdens de eindejaarsperiode”, vertelt Fons Walleyn, zaakvoerder van Out at Home. Hij bevestigt dat de tuin het voorbije jaar de place to be was. “Het budget dat mensen normaal voorzien om een dure reis te boeken werd nu geïnvesteerd in de eigen tuin. Met een fractie van het reisbedrag deden ze aankopen waaraan ze meerdere jaren plezier zullen beleven. Mensen herontdekten hun eigen tuin en investeerden in comfort en feelgoodattributen.

Spa in eigen bubbelbad

Een van de items die vorige zomer als zoete broodjes verkocht was de Spa, een opblaasbaar bubbelbad. “Het was echt een strijd om er eentje te bemachtigen”, vertelt Walleyn. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik vroeger ook dacht dat zo’n Spa een goedkoop alternatief was voor wie geen echt bubbelbad wou of kon betalen. Maar niets is minder waar. Als je er zorgzaam mee omspringt, kunnen ze best meerdere seizoenen meegaan. Ik heb zelfs klanten die een opblaasbare variant verkiezen boven een echt bubbelbad, omdat het comfortabeler zit. Het is minder hard en het geeft een zalig zitgevoel.”

Dus liever een Spa in eigen tuin dan een zwembad in de tuin van je vakantiehuisje in het zuiden van Frankrijk? “Het hoeft geen en-of-verhaal te zijn. Een Spa kun je ook handig terug opplooien en meenemen naar je vakantiehuisje. Er gaat ongeveer 800 tot 1000 liter water in. Als je een goed bad neemt, zit je ook al snel aan 400 liter, dus het is eigenlijk niet zo’n probleem om het water regelmatig te verversen.”

De komende jaren zullen we vermoedelijk blijven investeren in een upgrade van de tuin.

Zwembaden

Een bubbelbad voor de ouders dus, maar ook de kinderen ploeteren graag in het water bij warmere (zomer)dagen. “Zwembaden verkopen altijd”, weet Walleyn. “Er gaat geen dag voorbij dat we geen zwembad verkopen. Ook in de winterperiode blijft die verkoop goed draaien. De reden is de schaarste van afgelopen zomer. Iedereen wou plots een zwembad en klanten willen dit jaar duidelijk niet opnieuw achter het net vissen. Mensen kopen proactief nu. Je ziet dat ze ook meer budget besteden aan hun tuin. Ze kopen niet alleen een zwembad, maar investeren meteen in extra zandfilters en zwembadverwarming.

We merken dat bepaalde modellen nu alvast zijn uitverkocht.” Daarnaast hebben veel mensen ondertussen ook een regenput. Maakt dat het extra interessant om te investeren in een zwembad? “Enerzijds is het natuurlijk goedkoop,” zegt Walleyn, “anderzijds is het water sneller vuil. In regenwater zitten veel meer organismen, dus je zal meer werk hebben om het water proper te houden. Grondwater is een beter alternatief, maar het kan niet wedijveren met kraantjeswater. Dat is voor een zwembad nog altijd het beste water.”

Luxeproduct?

Een zwembad in de tuin werd vroeger eerder als een luxeproduct aanzien, maar die perceptie is al lang verdwenen. “Zwembaden vind je echt in iedere prijsklasse. Vaak is het zelfs goedkoper dan een citytrip. Bovendien worden onze zomers warmer, hebben we vaker hittegolven en maken we dus meer gebruik van water in onze tuin. De prijzen zijn erg toegankelijk geworden, dat merken we ook in de cijfers. Als je bovendien een beetje handig bent, kun je heel snel een terras rond een inbouwzwembad aanleggen waardoor het allemaal nog mooier en meer afgewerkt lijkt.”

Verlengstuk van het huis

De tuin als verlengstuk van het huis. “Een trend die niet snel zal verdwijnen”, besluit Walleyn. “Mensen beseffen nu, meer dan ooit, dat een tuin echt een absolute meerwaarde is bij een huis. Ik vermoed dat we de komende jaren zullen blijven investeren in een upgrade van onze eigen tuin.”

Vorig artikel
Volgend artikel