groendak
Bouwen & Wonen

Geen groter gemak dan een eigen groendak

24.09.2022
door Ellen Van Hoegaerden

Iedere centimeter binnen- en buitenruimte biedt kansen om je woonst optimaal te benutten. Vooral het dak geniet de laatste jaren van de aandacht als potentiële bron van voordeel én leven. 

Groendaken hebben hun ingang gevonden op de woonmarkt, niet alleen op de daken van huizen, maar ook van appartementen. Het is dan ook veel aangenamer om uit te kijken op een fleurig dak waar bloemen, bijtjes en zelfs bomen de plak zwaaien, dan op een grijze vlakte. “Je kunt er erg inventief en origineel zijn. Zeker in steden wordt deze verloren ruimte vaker benut”, zegt Simon Casier, medezaakvoerder bij Naturoof

Maar wat is het beste plan van aanpak voor een groendak? EcoHuis Antwerpen somt de vraagstukken op: “Weet wat de draagkracht of stabiliteit van het dak is, en of het juist is geïsoleerd. Vervolgens maak je een plantenkeuze en ga je op premiezoeker.be na of jouw stad of gemeente premies aanbiedt.” Op basis van deze uitkomst kies je een passend groendaktype. Te beginnen met een extensief groendak, een lichte variant van ongeveer 100 kilo die wordt gebruikt voor een opbouw met vooral sedumplantjes. Een intensieve variant neigt eerder naar een daktuin, en daar plaats je bijvoorbeeld bomen.

“Dan is er nog een semi-intensief groendak,” gaat Casier verder. “Dat vraagt minder onderhoud dan een daktuin, maar er is wel meer biodiversiteit dan bij de extensieve variant. Daar planten we bijvoorbeeld grassen en kruiden, en alles tot en met lage heesters. Een semi-intensieve daktuin met vaste beplanting is mogelijk vanaf een opbouwgewicht van 325 kilo per vierkante meter, een biodiversiteitsdak met enkel een variatie aan grassen en kruiden kan vanaf 175 kilo per vierkante meter.” 

Men begrijpt steeds beter dat water stockeren op het groendak een oplossing is voor piekbuien en voordelen heeft, zoals gebouwverkoeling.

– Simon Casier, Naturoof

De meeste mensen kiezen voornamelijk uit ecologische overwegingen voor een groendak, met tal van voordelen. “Een begroeid dak gaat tot drie keer langer mee doordat het alle externe factoren zoals wind, zon en hagel buffert, waardoor je dakdichting minder snel afslijt”, aldus Casier. “Het verlaagt bovendien de omgevingstemperatuur, verkoelt het huis en fungeert als akoestische isolatie.” Een groendak zorgt door die verkoeling voor een hoger rendement van zonnepanelen. “Met een combinatie van beide verkrijg je het meeste voordeel. Je dak moet natuurlijk wel sterk genoeg zijn.” 

“Het absorbeert ook regenwater”, vult EcoHuis aan. “Een basisgroendak houdt 35 liter per vierkante meter vast: de minimumhoeveelheid om in aanmerking te komen voor de Klimaatpremie in Antwerpen, die kan oplopen tot 30.000 euro. Let dus op met groendakproducten die minder regenwater vasthouden. Een daktuin houdt al makkelijk 60 liter per vierkante meter vast, dan kom je in aanmerking voor een extra waterbonus. Er bestaan daktuinen en groenblauwe daken die 100 liter of meer per vierkante meter vasthouden, maar die zijn eerder uitzonderlijk.” Ook betere luchtkwaliteit, stressverlaging en waardevermeerdering van het pand vormen pluspunten.   

Afhankelijk van je begroeiingskeuze en beschikbare oppervlakte kun je kiezen om met een specialist te werken of zelf aan de slag te gaan. “Er bestaan doe-het-zelfpakketten, maar voor een dak met een gewicht van meer dan 200 kilo per vierkante meter ben je wel verplicht om met een architect te werken”, luidt het bij EcoHuis. Bij de meeste nieuwbouwwoningen is het voorzien dat je dak sterk genoeg is, maar ook de dakdichting moet geschikt zijn. Die is idealiter maximum 10 jaar oud en wortelwerend.

Het enige nadeel van een groendak is dat het water afkomstig van het groendak lichtjes kan verkleuren. Wil je dat water gebruiken, dan moet er een actieve koolfilter tussen worden geplaatst. “Het wateraspect zal de komende jaren almaar belangrijker worden”, vult Casier aan. “Men begrijpt steeds beter dat water stockeren op het groendak een oplossing is voor piekbuien en vele voordelen heeft, zoals gebouwverkoeling. Dit is ook een van de redenen waarom steeds meer gemeentes en steden groendaken subsidiëren.” 

Vorig artikel
Volgend artikel