Interview door Victor Peeters

Bart Appeltans: ‘Kleine details kunnen een wereld van verschil maken’

Bart Appeltans is mede-oprichter van SFAR architecten en vooral vormgever in hart en nieren. Door het programma Blind Gekocht werd hij bekend als de architect die elke droeve huiskamer kan omtoveren tot een warm nest. Architectuur is niet enkel zijn beroepsdomein, het is ook zijn grootste fascinatie.

Hoe staan professionals in het dagelijks leven tegenover hun expertiseveld? Wat eet een sterrenchef als ontbijt? Welke boeken leest een auteur? Of in dit geval, hoe woont een architect? We bevinden ons in een groene villabuurt in Herk-de-Stad. Huis & Tuin gaat vooral over gezelligheid, daarom permitteren we het ons om via de achterpoort de tuin te betreden. De grasmaaierrobot begint aan zijn ronde en daarbij wij ook. 

Heeft u als drukbezette architect nog tijd om thuis te zijn?

“Ja toch wel, al moet ik toegeven dat ik thuis ook regelmatig aan het werk ben. Ik werk steeds twee dagen van thuis uit. Bijvoorbeeld wanneer ik in alle stilte bepaalde ontwerpen wil uittekenen. In het begin van SFAR was het kantoor volledig thuis gevestigd. Er was hierdoor geen duidelijke scheiding tussen werk en privé. Wanneer ik bijvoorbeeld ziek was, werd ik nog steeds geconfronteerd met het kantoor. Om dit probleem aan te pakken, hebben we het SFAR-kantoor verhuisd naar Hasselt. Dus wanneer ik nu thuis ben, probeer ik mij echt los te koppelen, wat toch nog altijd moeilijk blijft voor mij. Het zit in mijn aard om te blijven gaan, maar daarom is het belangrijk dat je thuis door de gepaste interieurkeuzes volledig tot rust kunt komen.” vertelt Bart Appeltans.

Op welke manier kun je deze ontspannen atmosfeer thuis creëren?

“Om dit te creëren is de juiste materiaalkeuze erg belangrijk. Natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen hebben een ontspannende en gezellige werking. Tijdens de pandemie trokken we allemaal verplicht het bos in. Na enkele maanden hadden we alle bomen wel gezien, maar het deed ons beseffen dat we de natuur meer nodig hebben dan we initieel dachten. Je kunt er je gedachten verzetten en je laadt er weer helemaal op. Daarom is het niet zo raar dat we deze atmosfeer trachten door te trekken naar onze woning. Zeker bij twintigers en dertigers merk ik een heel duidelijke trend om in elke ruimte zoveel mogelijk planten te zetten. Het wordt echt een competitie wie de grootste pannenkoekenplant heeft. Ik hou ook van groen, maar helaas ben ik niet zo goed in het onderhouden ervan. Ik heb daarom voor de plastieken varianten gekozen.” zegt Bart Appeltans.

Waar krijgen klanten een glimlach van? Dat wil ik creëren.

Toch staan er hier in de tuin ook enkele mooie echte exemplaren. Is de tuin in onze zoektocht naar rust en ontspanning meer naar de voorgrond getreden?

“Ja, dat denk ik wel. We hebben niet elke dag tijd om onze stapschoenen aan te trekken. De tuin is hiervoor de perfecte vervanging. Onze tuin is ook de reden waarom mijn vriend en ik helemaal in de ban raakten van deze locatie. De diepte en de karaktervolle eigenschappen trokken ons meteen aan. Wij hebben zelf een vuurkorf neergezet waardoor we ook tijdens de koudere maanden gezellig buiten kunnen zitten met een jenevertje in de hand. Natuurlijk ga je niet elke dag in je tuin zitten, maar dat is geen probleem. Met het handig plaatsen van enkele lichtspots kun je de ontspannen sfeer van buiten gemakkelijk doortrekken naar binnen. Zulke details kunnen een wereld van verschil maken.” legt Bart Appeltans uit.

Zijn details iets wat u dagelijks bezighoudt?

“Ja, constant. Voor mij zijn details eigenlijk geen kleine dingen. Daar draait het net om. Wanneer iets opmerkelijk bij mij in het oog springt, grijp ik meteen naar mijn gsm om het vast te leggen. Ik zeg al 10 jaar dat ik een opleiding fotografie wil volgen, maar het komt er maar niet van. Ik zal dus nog wel een tijdje mijn gsm blijven gebruiken. Enerzijds ben ik gefascineerd door schoonheid in kleine dingen. Realisaties die je enkel opmerkt wanneer je er oog voor hebt. Aan de andere kant moet ik toegeven dat ik ook wat lijd aan beroepsmisvorming. Elk detail dat ik vastleg kan ik later misschien gebruiken tijdens het uittekenen van een ontwerp. Hoewel ik zelf graag alles tot in het oneindige uitwerk, is dit niet wat elke klant wil. Daarom is het nodig om volledig te begrijpen wie wat wil en vooral wat ze niet willen.”

Hoe snel heeft u door wat klanten willen?

“Redelijk snel. Daarom hebben ze mij ook gekozen bij Blind Gekocht, veronderstel ik. Ik sta open voor heel veel verschillende stijlen. Het moet niet per se volledig mijn ding zijn maar het moet wel volledig passen bij de klanten. Waar krijgen ze een glimlach van? Dat wil ik creëren. Door samen verschillende interieurfoto’s door te nemen, wordt alles snel duidelijk. Er zijn eigenlijk twee grote categorieën van klanten. Het creatievere type dat reeds een duidelijk beeld heeft en de andere groep die minder geïnformeerd is en zo goed als volledig carte blanche geeft. Die laatste groep kan ook een gevolg zijn van Blind Gekocht.”

Bart Appeltans

Hoe groot is de impact van Blind Gekocht op uw werk als architect?

“Door het programma hebben mensen precies meer vertrouwen in mij gekregen. Omdat ze op tv hebben gezien dat we tot grote transformaties in staat zijn, heb ik vaker de mogelijkheid om mensen wat gedurfdere keuzes te laten maken. Een ander gevolg is dat ik regelmatig de vraag krijg of ik niet samen met mijn Blind Gekocht-collega’s op zoek kan gaan naar de ideale woning. Hoewel ik mensen graag wil helpen, heb ik het helaas te druk om na mijn uren nog op zoektocht te gaan.”

Om af te ronden, wat zijn uw plannen voor het najaar? 

“Het najaar is voor ons een drukke periode. Na de zomer schieten de meeste mensen wakker in het realiseren van hun bouwdromen. Doorgaans starten in november ook de Blind Gekocht-werven. Het zal waarschijnlijk weer een race tegen de tijd worden maar ik heb er het volle vertrouwen in. Tot slot, het leukste: mijn vriend en ik hebben een vakantiehuisje in de Ardennen gekocht. Dit wordt ons persoonlijke project. Want het enige wat leuker is dan architectuur is architectuur in vakantiemodus.” zegt Bart Appeltans.

Smart
fact

Welk beroep zou u uitoefenen als u geen architect geworden was?

“Als ik geen architect was, zou ik decorontwerper willen zijn. Decors bouwen voor films of pretparken lijkt mij een grote uitdaging die ik met vol enthousiasme zou aangaan. In de mogelijkheid zijn om een eigen droomwereld te ontwerpen trekt mij erg aan.”

24.09.2022
door Victor Peeters
Vorig artikel
Volgend artikel