licht
Bouwen & Wonen

Licht, bron van inspiratie

24.09.2022
door Ellen Van Hoegaerden

Licht kan ruimtes opvrolijken of net de sfeer iets te hard dimmen. Denk maar aan de warme gloed van je slaapkamerlicht of flikkerende tl-lampen. Maar wat is ‘goede verlichting’ juist? 

Let there be light, maar dan graag op de juiste plaats, met een correcte kleurtemperatuur en een design dat aan je esthetische noden voldoet. “Als je ergens binnenkomt en je meteen goed voelt, dan heeft dat voor 80 procent met licht te maken”, meent Koen Van Guijze, lichtontwerper en eigenaar van Accessori. “Goed licht is uitgebalanceerd licht: in een restaurant wil je een gezellige sfeer om lang te tafelen en in een tram dient koel licht om alles duidelijk te kunnen zien. En dan heb je alles daartussenin. Zomaar ergens een lamp zetten voor de sfeer is goed geprobeerd, maar vaak niet genoeg.

Voor Rob Withaeckx, die aan het hoofd staat van Pierre Withaeckx Lichtadvies, is functionaliteit het kernwoord. “Alles niet-functioneel verdwijnt vroeg of laat. Voor iedere ruimte ontwaart men verschillende functies. Zo heb je een algemeen lichtgevoel en een gezelligheidsaspect. Lichtbehoefte is altijd een momentopname: hoeveel mensen zijn er in de kamer, hoe fel is het daglicht, wat is je gemoedstoestand…? Daarnaast heb je het functionele: ben je aan het koken, dan is er aan het aanrecht voldoende licht nodig om dat te kunnen doen.” Met licht kun je zodoende heel wat teweegbrengen: een kamer vergroten of net intimiteit creëren – door een lokale lichtbron toe te voegen – of enkele kunstwerken of decoratie uitlichten.

Goed licht is uitgebalanceerd licht. Zomaar ergens een lamp zetten voor de sfeer is goed geprobeerd, maar vaak niet genoeg.

– Koen Van Guijze, Accessori

Het mag duidelijk zijn dat de zoektocht naar verlichting naast functioneel ook eerder persoonlijk is. Volgens beide lichtexperten heb je baat bij het opstellen van een lichtplan. “De meerderheid laat zich leiden door prijs en looks alleen, maar dan kan het zijn dat je alles na enkele jaren beu bent of moet weggooien”, zegt Van Guijze. “Met een lichtplan houd je rekening met de muren, de akoestiek, betonnen vloeren, open keukenplan, verfkleuren… Daaraan passen we verlichting aan. Dan kun je nog kiezen voor enkele unieke stukken die in het oog springen en tijdloos zijn.”

Withaeckx sluit daarbij aan: “Je hebt mensen die veel licht- en ruimtebehoefte hebben en je hebt er die graag in het donker zitten. Voor een goed lichtplan moeten de verschillende behoeftes in kaart worden gebracht en is er een variëteit aan licht nodig vanuit de vaste armaturen die je voorziet. Kijk daarbij niet zozeer naar symmetrie, maar naar balans.” Een eenmalige investering in goede verlichting zorgt er met andere woorden voor dat je jarenlang de juiste sfeer kunt oproepen om je goed in je eigen huis te voelen.

Die sfeer hoeft overigens niet noodzakelijk tussen vier muren te blijven. Ook buitenverlichting speelt mee. Kwaliteit en originaliteit zijn daarbij volgens Van Guijze noodzakelijke componenten. “Je kunt alles accentueren: een boom, zwemvijver, wilde bloemen… Verlicht bijvoorbeeld vanuit de grond naar boven voor een theatraal aspect. Lampionnen werken goed bij een overdekt terras. Dankzij de batterijrevolutie brengen we nu ook lampen van binnen naar buiten, waardoor je gemakkelijk in openlucht dineert. Maar ook hier investeer je best in iets deftigs, zodat je er jarenlang plezier aan hebt.”

Vorig artikel
Volgend artikel