reizen
50+

Waarom we blij zijn dat we weer mogen reizen!

16.10.2021
door Sophie Lodewijks

Reizen. Het stond het afgelopen anderhalf jaar noodgedwongen op een laag pitje door de coronamaatregelen. Maar beetje bij beetje krijgen we steeds meer vrijheid terug, en daar moeten we gebruik van maken. Want reizen is goed voor je. En wat hebben we het gemist!

Inspiratie en creativiteit

Psycholoog en hoogleraar Ap Dijksterhuis pleit in zijn boek Wie niet reist is gek voor, jawel, reizen. “Het zet je brein in beweging wat zorgt voor inspiratie en creativiteit.” Ook zou reizen vooroordelen onderuit halen. “Mensen die hun informatie over andere landen alleen uit media halen hebben meestal een meer bevooroordeeld beeld.” Ten slotte lijkt reizen je leven te verlengen. “Je brein houdt de tijd bij, maar dat doet het niet in minuten of in uren, maar met nieuwe prikkels. Hoe meer nieuwe prikkels, hoe langer de tijd lijkt te duren.” Daarom lijkt het soms, als je na een week op reis terugkijkt op je eerste week, alsof je al een maand weg bent omdat je zo veel hebt meegemaakt.

Directeur van Davidsfonds Cultuurreizen (www.cultuurreizen.be), Johan Smeuninx, deed verschillende onderzoeken naar het reisgedrag van de Vlaming de afgelopen anderhalf jaar. Deze organisatie biedt Nederlandstalige groepsreizen aan over de hele wereld. “We reisden een tijd wat minder maar hebben nu weer zin om samen dingen te doen. De meest gehoorde kreet die onze reisleiders hoorden, is niet voor niks ‘eindelijk!’” Dijksterhuis beaamt dat reizen gelukkig maakt: “Je hebt voorpret, pret tijdens de reis, en napret. Het doet veel meer voor je geluk dan als je hetzelfde geld uitgeeft aan spullen.”

reizen

Twee redenen om niet te reizen

Er zijn slechts twee goede redenen om niet te reizen. “De eerste is dat het slecht is voor het milieu en de tweede is dat je er geen zin in hebt. Het moet wel bij je passen.” Angst is geen excuus. “Vaak laten mensen zich tegenhouden door angst. Als je naar Afrika gaat word je beroofd, als je naar Azië gaat word je ziek want alles is daar vies.” Tijd om die angst los te laten.

Maar dat is, zeker in COVID-19-tijden, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zo merkt de directeur van Davidsfonds Cultuurreizen dat veel mensen momenteel nood hebben aan net dat beetje extra zekerheid. “We merken dat er enorm veel positieve feedback komt op de extra informatie die we bieden en het nauwe contact dat we onderhouden met zowel onze reizigers als de instanties op de reislocaties zelf ”, legt Smeuninx uit. Davidsfonds biedt momenteel nog meer diensten aan om deze zekerheden te vergroten. “Op de luchthaven in Zaventem is er een technische partner voor praktische hulp, reisleiders ondersteunen groepsreizen en er is een 24/24 hulpnummer. Dit zorgt ervoor dat mensen met een gerust hart op reis kunnen vertrekken.”

Grenzen verleggen en de wereld ontdekken zijn essentieel.

Welke reist past bij ons?

Maar hoe komen we erachter welke reis het beste bij ons past? “Iedereen is anders, maar wat we wel weten is dat de psychologische voordelen van reizen zich vooral tonen als je actief reist. Je moet dingen doen, niet alleen maar met je billen op het strand zitten. Verder hebben reizen waarin je een echte cultuurshock ervaart grotere effecten dan wanneer je dicht bij huis blijft. India is anders dan Spanje. Verder hebben lange reizen grotere effecten, al is het waarschijnlijk wel zo dat vier keer een korte reis van een week meer effect heeft dan een reis van een maand.”

Vlamingen boeken momenteel graag ‘actieve’ vakanties. “Corona deed ons meer fietsen en wandelen en we hebben die goesting te pakken”, vertelt Smeuninx. “Zo maakten we een succesvolle e-bike dagtrip over de Romeinse heirbanen rond Tongeren, is de Caminoreis naar Santiago weer volzet en is er in het nieuwe aanbod de aangename verrassing: de wandeltocht langs de Via Francigena met Joris Bogaert.”

Als reizen toch echt niet je ding is, kun je, volgens Dijksterhuis, ook andere ervaringen opzoeken die je leven verrijken. “Ga naar het theater, ontdek een nieuwe schrijfster, ga een cursus volgen, start een hobby waarin je je kunt verliezen. En denk eraan: ervaringen doen veel meer voor je geluk dan spullen.”

Vorig artikel
Volgend artikel