kinderkamer
Bouwen & Wonen

Een kinderkamer met looks én brains

25.06.2022
door Heleen Driesen

Geen leukere plek in huis dan de kinderkamer. Een veilige cocon voor je kleine prins(es) om te spelen, te leren, herinneringen te maken en in weg te dromen. Hoe maak je van die kinderkamer een fijne en persoonlijke ruimte, waar rust en uitdaging samenkomen?

Ruimtes hebben een belangrijke impact op hoe we ons voelen. Dat besloot prof. dr. Roger Ulrich, godfather van de omgevingspsychologie, toen hij ontdekte dat pas geopereerde patiënten die vanuit hun ziekenhuiskamer uitkeken op een groene omgeving minder pijnstillers nodig hadden en sneller herstelden dan hun lotgenoten met uitzicht op een bakstenen muur. Vrij geïnterpreteerd: als we de juiste prikkels integreren in een ruimte (en de foute buitensluiten), zijn we potentieel vrolijker, flinker, productiever. Exáct de goede vibes voor die nieuwe kinderkamer. 

“In de kinderkamer komen verschillende functies samen”, weet Stien Poncelet, omgevingspsycholoog, interieurarchitect en bezieler van ontwerpbureau Inner Act. “Slapen, spelen, studeren, knuffelen en samenzijn. Belangrijk is om die verschillende gedragsopties te ondersteunen en een afgelijnde plek te geven. Een bedje richt je best niet naar het raam of naar de speeltafel. Dat geeft te veel afleiding. Bij het spelen is het dan weer wel leuk als een kind naar buiten kan kijken.”

Een vaak toegepaste kunstgreep in de interieurarchitectuur? Hoekjes creëren voor de verschillende functies. “We voelen ons altijd veiliger als we met onze rug ergens tegenaan zitten. In de kinderkamer kun je bijvoorbeeld een boekenrekje gebruiken als wand. Of je creëert een gezellig hoekje op de grond met kussens en zachte materialen. Met belichting vallen ook toffe dingen te doen. Een trend om meer ruimtelijkheid te creëren is om slechts een deel van de muur te schilderen. In dat visuele hoekje kun je dan een tof stoeltje plaatsen.” 

Kinderen lezen de ruimte op een andere manier dan wij als volwassenen, tekent Poncelet aan. “Belangrijk is dat je verschillende objecten voorziet in de ruimte, waar zij in hun fantasie mee aan de slag kunnen. Een echte ontdekkingskamer speelt met diverse texturen en patronen. Zelf vind ik het altijd fijn om met hoogteverschillen te werken. Maak dat je kind zelf dingen uit de kast kan halen, of werk met kleine boxen waar het op kan klimmen.”

Een echte ontdekkingskamer speelt met verschillende texturen en patronen. Zelf vind ik het ook altijd fijn om met hoogteverschillen te werken.

- Stien Poncelet, Inner Act

Interieurvormgeefster Elina van der Weiden is met haar bureau Elina Styling gespecialiseerd in de inrichting van kinderkamers. Zij hecht vooral belang aan rust als basis voor creativiteit en ontspanning. Een goede indeling is daarbij essentieel. “Multifunctionele meubels zijn handig om een ruimte optimaal te benutten”, tipt Elina. “Onder een hoogslaper komt een chillplekje of een bureau, een speeltafel kan onderin de speelgoedbakken herbergen. Leuke ideetjes spot je onder meer op IKEA-hacks.”

Kleuters geven vaak al te kennen dat ze wel inspraak willen in de inrichting van hun kamer, merken ze bij Elina Styling. “Belangrijk is om te luisteren naar je kind: hoe tover je zijn of haar kamer om tot een uniek, persoonlijk plekje? Nagel plankjes aan de muur voor de mooiste knutselwerkjes en verzamelingen, voorzie een kapstokje voor een lievelingspet of -jurk, plaats een rekje of opbergmand voor verkleedkleding. Het zijn kleine dingen waardoor je kind zich op slag thuis voelt in zijn kamertje.”

Hippe trends kunnen Elina makkelijk enthousiast krijgen. Toch is ze er in de kinderkamer voorzichtig mee. Een tijdloze inrichting groeit beter mee met die snel opschietende kleintjes. “Een trend die ik wel omarm, zijn meubels en accessoires met ronde vormen. Die ogen heel vriendelijk en zacht. Denk aan een rond vloerkleed of een voorleesstoel met afgeronde hoeken. Of wanneer je het groots aanpakt: een inbouwmeubel met een boogvorm.”

Nog geen kleur gekozen voor je kinderkamer? Dan hoef je geen heil te verwachten van de omgevingspsychologie, besluit Stien Poncelet. Gedempte kleuren en pastels liggen het meest voor de hand, maar: “De magic color om je goed te voelen is nog niet gevonden. Dat is zo subjectief. Een witte kamer is overigens ook prima, zolang je kind maar het idee heeft dat het de kamer zelf heeft kunnen personaliseren.”

Vorig artikel
Volgend artikel