huis
50+

Een nieuw huis voor een nieuw hoofdstuk

11.10.2023
door Benjamin Van Synghel

Wanneer de tijden veranderen, veranderen ook je noden. Een nieuwe levensfase vergt ook van je huis iets nieuws. Een renovatie met aandacht voor jezelf en het esthetische doet een frisse wind waaien door je woning.

Wanneer men Abraham heeft gezien, begint vaak een nieuwe fase in het leven. De carrière bolt lekker verder, het sociaal leven is goedgevuld, de kinderen zijn het huis uit of maken zich stilaan op voor een vertrek. Plots voelt ook het huis ruimer aan dan ooit. Tegelijk komen tijd en budget vrij. Het zijn ideale omstandigheden om even aan jezelf te denken: een renovatie om het huis klaar te stomen voor de komende decennia. Wat inspiratie? Lees gerust verder.

We beginnen bij wat misschien de makkelijkste ingreep is. Als de kinderen het huis uit zijn, laten ze een of meerdere slaapkamers leeg achter. Die geef je makkelijk een nieuwe functie. Een bureau voor thuiswerk of een hobbykamer gericht op film, muziek, lezen, kantklossen of modelbouw: alles kan. Of misschien wordt het een ruimte voor het onderhoud van het gezonde lichaam waarin je gezonde geest zich bevindt?

Conversation pit 

“Het gros van onze klanten is vijftigplusser. Het zijn vaak mensen die iets rustiger en bewuster gaan leven, meer tijd nemen voor zichzelf. Er gaat veel aandacht naar al wat wellness is”, zegt Ben Depuydt van B Brand, de exclusieve designtak van Binst Architects. “Hoewel fitnesstoestellen vaak niet zo mooi zijn, kun je van een sportkamer toch een interessante ruimte maken, bijvoorbeeld door de toestellen te verhullen met gordijnen. Dat kan erg mooi zijn. Je kunt het wellness-aspect ook royaal toepassen in een badkamer, bijvoorbeeld door er een open haard of dagbed in te verwerken.”

Een andere interessante ingreep bevindt zich in de leefruimte. “De conversation pit heeft een comeback gemaakt”, zegt Elke Van Goel van het exclusieve Ten Architects, gespecialiseerd in interieur, architectuur en design. “Dat is de James Bond-achtige zithoek die in de jaren 1970 opkwam. Die is dus terug. Mensen verlangen naar vroeger, naar een eenvoudigere tijd van meer geborgenheid en bewust samenzijn. Waarom in een rijtje naar tv kijken als je ook in een halve kring kunt samenzijn rond de open haard, gezellig keuvelen met vrienden, of met de kleinkinderen een spelletje spelen rond een centrale tafel. Dat kan een fantastische plek zijn om samen tijd te spenderen.”

Die throwback naar de seventies is een verfrissende manier om je leefruimte te herdefiniëren, maar daar houdt het nog niet op. Een leefruimte is namelijk meer dan een woonkamer. “De keuken maakt vandaag deel uit van het centrum van de woning. We verstoppen die niet meer in een aparte kamer”, zegt Ben Depuydt van B Brand. “Wij proberen die vaak deel te laten uitmaken van de leefruimte. Dat wordt dan een grote, open keuken met ruimte voor gespecialiseerd materiaal voor de hobbykok: een specifiek soort fornuis, een teppanyakiplaat, een bar…”

De keuken maakt tegenwoordig deel uit van het centrum van de woning. We verstoppen die niet meer in een aparte ruimte.

- Ben Depuydt, B Brand, designtak van Binst Architects

Japanse tuin 

Wie zijn huis wil herdefiniëren denkt daarbij vaak vooral aan de binnenruimtes, maar waarom werpen we geen blik door het raam? Ook daar liggen mogelijkheden. “De Japanse tuin is echt in opmars. Ik beschouw die als een extra ruimte in open lucht, die aansluit bij de binnenbeleving van het gebouw”, zegt Elke Van Goel, die onder de noemer Ten Gardens ook tuinen ontwerpt. “Zo’n Japanse tuin kenmerkt zich door een samengaan van verschillende natuurelementen: stromend water, rotsen, keien, mossen en meerstammige struiken. Die spelen een prachtig spel van takken met daarboven een gestileerde kruin. Het is een ander concept dan onze tuinen. Een Japanse tuin dient niet om in te barbecueën, je vindt er ook geen buitensofa’s of dergelijke. Het is vooral een plek om in te wandelen of eventueel in te werken. Het oogt nonchalant, maar is heel uitgekiend en kan een schitterende plek opleveren.” 

Wellness en samenzijn, binnen- en buitenruimtes, een geherdefinieerde leefruimte en plaats om jezelf te ontplooien. Het zijn slechts een handvol tips voor een arsenaal aan mogelijkheden. Maar het allerbelangrijkste: zet jezelf centraal. Zo creëer je een nieuw thuis voor een nieuw leven.

Vorig artikel
Volgend artikel