thuis
Bouwen & Wonen

Bart Appeltans: Opnieuw kennismaken met je thuis

23.09.2020
door Fokus Online

Ons huis, onze thuis. Het blijft voor de meeste mensen de belangrijkste plek in hun leven. En laat ons nu net dit jaar extreem veel in dat huis of appartement hebben “moeten” vertoeven. 

De coronacrisis verplichtte ons te leven, werken, ontspannen, eten… gezellig met zijn allen in huis en tuin, iedere dag, een hele dag. Sommigen werden er heel wat grijzer van, vooral zij met kinderen die én aan homeschooling moesten doen én thuiswerken én het huishouden zonder hulp moesten onderhouden. Voor anderen was het dan weer een welgekomen periode van rust en herbronning. En een dergelijke periode doet nadenken. Hoe leven we in onze woning, wat kan er anders? Waarvan hebben we genoten en wat hebben we gemist in huis? 

Als je 24/7 met je hele gezin thuis bent om te leven en te werken, zijn orde, structuur en discipline een zegen om van die thuisplek een aangename plek te maken. Creatieve opbergoplossingen, een extra speelruimte voor de kinderen, een leefruimte die misschien toch wat gecompartimenteerd is… Dat zijn zeker elementen om over na te denken. Vooral de werkplek bleek voor vele mensen een heikel punt. Want werken in de living lijkt toch niet zo handig als je het langer dan enkele dagen moet doen. Een kleine ruimte langs de leefkamer afscheiden met een schuifwand, een aparte bureauruimte of een kastenwand met ingerichte werkplek zijn vandaag gewenste extra’s in huis.

Orde en structuur worden een zegen om van die thuisplek een aangename plek te maken.

De tuin bleek voor vele mensen de grootste meerwaarde van hun woning. Buiten kunnen zijn, de natuur meer voelen en beleven. Maar vooral de rust en ontspanning ervan sprak ons aan, meer dan ooit tevoren. En ook al wonen we compact, of in de stad, we moeten creatiever beginnen omgaan met buitenruimtes. Het ontwerp en de meerwaarde ervan inzien. De trend dat een buitenruimte een verlengde van onze leefruimte wordt, is al even ingezet. We maken kleine moestuintjes op ons terras, kleden het aan met decoratie, kussens en gezellige verlichting. En we brengen de vakantiesfeer in huis. Mediterraanse sferen, Arabische of Zuid-Amerikaans geïnspireerde objecten. Alles is mogelijk om van dat terras een echte vakantieplek te maken. Maar ook onze kinderen laten ravotten in het groen, even weg van die tablet, vinden we terug belangrijker dan ooit. 

Of iedereen plots groene vingers heeft, betwijfel ik. Voor mij geldt dat alvast niet echt, maar het verplichte thuiszitten de afgelopen maanden heeft ons wel echt doen genieten van onze tuin. En het heeft ons ook terug creatief gemaakt. De handige harry’s onder ons gingen aan het klussen, maakten bijvoorbeeld een loungehoek uit afvalhout voor het terras, of een tuinbank of plantenbak. Ook bakgenieën ontstonden en toverden thuis keukens om tot ware foodlabs. Vaak zelfs zonder nog maar een kilo bij te komen. Geen idee hoe ze dat voor elkaar kregen. Kortom: stilaan kennen we ons huis terug heel goed, en weten we wellicht perfect wat we anders willen.

Vorig artikel
Volgend artikel