48 uren
Lifestyle

48 uren die blijven duren

16.06.2018
door Fokus-online.be

Hoeveel zou jij nog willen zien van de wereld? Er zijn zoveel landen, steden, dorpen of gehuchten die ieder hun eigenzinnige charme met zich meedragen. Als je wilt, kun je gemakkelijk ieder hoekje op aarde ontdekken, en wel in een verrassende 48 uren.

Blitzbezoekjes

Twee dagen. Die kunnen heel lang aanvoelen als je in onaangenaam gezelschap vertoeft. Maar als je door de pittoreske straatjes van een schattig dorpje of de koninklijke lanen van een grootstad wandelt, dan wil je waarschijnlijk niets liever dan dat er meer dan 24 uren in één dag zaten. Blitzbezoekjes van 48 uur kunnen nochtans een schat aan reiservaring opleveren, en zo neem je toch ook meteen een nieuw stukje van de wereld mee naar huis. 

Reizen naar een onbekende bestemming is op zich best spannend. Wat ga je ontdekken, wie ga je ontmoeten en welke foto’s blijken achteraf toch niet zo mooi als het echte te zijn? Als je maar 48 uren de tijd hebt, kun je natuurlijk niet zomaar wat aanmodderen. Dat weet ook Christophe van reisblog Travelchecker.be uit ervaring. “Een goede planning is cruciaal. Kies je favorieten er dus op voorhand uit”, meent hij. Een goede voorbereiding is met andere woorden de sleutel tot een goede, korte trip. Snuister reisblogs- en boekjes af, koop alvast tickets voor musea en dergelijke om wachttijden te vermijden en stippel je weg al wat uit. “Het verhoogt bovendien de voorpret van je vakantie.” 

Rekening houden met onverwachte gebeurtenissen

“Plan je agenda echter niet te vol”, zegt vrouwlief Heidi die samen met haar man de wereld doorkruist voor hun reisblog. “Je moet rekening houden met onverwachte gebeurtenissen die je plannen in het water doen lopen. Leer daarom ook los te laten.” Het komt voor dat je al eens voor gesloten deuren komt te staan of dat het openbaar vervoer plots staakt. “Geen paniek, er valt vast wel wat anders te beleven. Gebruik je tijd om wat extra lekkernijen te proeven of een hippe koffiebar te bezoeken.” Zeg nu zelf, dat klinkt niet als verloren tijd, toch? 

Je moet rekening houden met onverwachte gebeurtenissen die je plannen in het water doen lopen. Leer daarom ook los te laten. Heidi

Niet ver van huis

En het beste van al is dat je het niet eens ver van huis moet zoeken. België zit vol verborgen én opvallend glinsterende (cultuur)parels. Als ambassadeurs van Limburg weten Heidi en Christophe dat als geen ander. “De heide van het Nationaal Park Hoge Kempen kleurt binnenkort weer helemaal paars. Het is er heerlijk om te wandelen en te sporten.Je vindt er bovendien het mooiste panorama van Vlaanderen”, geeft Heidi als een van de vele voorbeelden. “We voelen ons in het buitenland als we wandelen door de heuvels van de Voerstreek, of slenteren door les impasses van het oude Luik”, voegt Christophe daaraan toe. En zelfs als vermaarde wereldreizigers zijn ze zelf bijlange nog niet overal geweest. “Een streek die we nog niet kennen zijn de Vlaamse Ardennen. Soms moet je het echt niet ver gaan zoeken om te genieten.” 

Want genieten, daar doe je het uiteindelijk voor. Hoe kort een trip naar onbekende plaatsen ook is. Je knijpt er even tussenuit, weg van de dagelijkse stress. “Een korte trip heeft hetzelfde effect als een powernap wanneer je moe bent”, geeft Christophe metaforisch mee. “Je leert bovendien op 48 uren een nieuwe bestemming kennen, je reist met weinig bagage en je houdt je budget onder controle.” Beschouw een 48-uursreis desnoods als voorsmaakje naar meer. Bevalt een bestemming je uitermate goed, dan kun je nog altijd terugkeren om er een langere vakantie aan te breien. 

Ruimte voor rust

Te veel in twee dagen willen proppen is nefast voor je welverdiende ontspanning. Heidi: “Je moet ruimte laten voor een beetje rust. Neem de tijd om te genieten en plan je dag niet te vol. Hou voor elke bestemming nog iets over waarvoor je wilt terugkeren.” Het is niet de bedoeling om je short trip vol verplichtingen te steken, ook al knutsel je die helemaal zelf in elkaar. Het is een tussendoortje, een opkikker die je de tijd en ruimte geeft om andere culturen en regio’s te ontdekken. “Je staat ook best open voor bestemmingen die niet voor de hand liggen”, voegt Christophe daar nog aan toe. “Ons land telt zoveel mooie dorpen en steden met elk hun eigen karakter. Laat je af en toe verrassen en je zult zien hoe snel twee dagen voorbijvliegen.” En dan ben je weer klaar voor een volgende verkorte vakantie. 

Vorig artikel
Volgend artikel