Home MVO Hans Maertens: Samen ondernemen voor een duurzame toekomst

Hans Maertens: Samen ondernemen voor een duurzame toekomst

Onze bedrijven zetten steeds meer in op duurzaam ondernemen. Dat is voor Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, al jaren duidelijk. Talloze bedrijven kunnen fier zijn op de concrete verbeteracties die ze realiseren.

Die verbeteracties werpen hun vruchten af. Zo is de grootste bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot te danken aan bedrijven en innovatieve bedrijfsprocessen en producten. Welke kleur de gevel van een onderneming ook heeft, binnen kleurt het steeds meer groen.

Duurzaamheidstournee

Tijdens de recentste editie van onze Voka Open Bedrijvendag, waar het thema ‘duurzaam ondernemen’ centraal stond, zetten honderden bedrijven de deuren open om dat te laten zien. En die honderden zijn slechts het topje van de ijsberg. Afgelopen maart organiseerden de Vlaamse Ondernemers – 19 werkgevers- en sectororganisaties – ook nog een duurzaamheidstournee om het beleid, ondernemers en jongeren rond dit thema samen te brengen. Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze volop moeten tonen.

“Sommige bedrijven hebben van duurzaamheid al hun corebusiness gemaakt.”

Charter Duurzaam Ondernemen

Maar bedrijven staan er niet alleen voor. Vele jaren al kunnen ondernemingen terecht bij Voka voor begeleiding en advies rond duurzaam ondernemen. Sinds 2017 gebruiken we daarvoor de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als kader. Onder andere via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen begeleiden we talloze ondernemingen over heel Vlaanderen die concrete verbeterstappen zetten rond People, Planet, Partnerships, Prosperity en Peace.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om losse flodders en éénmalige acties, maar om bedrijven die ‘duurzaam ondernemen’ opnemen in hun dagelijkse werking. Dit najaar, tijdens de Voka-Dag Duurzaam Ondernemen, zullen we de eerste groep bedrijven die al drie jaar aan de slag zijn gegaan met de SDG’s een mooie erkenning kunnen geven: het UNITAR-certificaat ‘SDG Pioneer’. Enkele van die bedrijven hebben zelfs een heuse transitie ondergaan en hebben van duurzaamheid hun corebusiness gemaakt.

Aan de slag met opportuniteiten

Uiteraard stopt het niet bij een mooi certificaat aan de muur. We moeten met zijn allen blijven werken aan een duurzame toekomst. Ook in uitdagende (economische) omstandigheden als vandaag, is het belangrijk om opportuniteiten te blijven zien en ermee aan de slag te gaan. En dat is net waar ondernemers goed in zijn: kansen zien in de samenleving, oplossingen zoeken voor problemen, onderzoeken, ontwikkelen en innoveren, en hard werken om uitdagingen op te lossen.

Ondernemers zijn zich meer dan ooit bewust van hun impact op de samenleving. Ze willen op een zo positief mogelijke manier welvaart creëren voor heel Vlaanderen. Om zo samen te bouwen aan de toekomst en samen te groeien.

MEER

Digitaal leren in de klas én op de werkvloer

duaal leren Volgend schooljaar wordt duaal leren - waarbij leerlingen deeltijds les volgen en deeltijds werken - officieel uitgerold in alle Vlaamse scholen.

Van kot los?

Op KotDe huisvesting van de student tijdens de studies heeft ongetwijfeld een grote invloed hebben op diens sociaal leven, studieresultaten, eetgewoontes en wat nog meer. Het is een tijd die je ongetwijfeld bijblijft. Wij wilden weleens weten welke herinneringen deze BV’s hebben aan hun ‘studielogies’.

Co-creatie voor een circulaire economie

Hans BruyninckxEen koolstofarme economie is onmogelijk zonder een circulaire economie. En een circulaire economie moet rekening houden met de draagkracht van ons natuurlijk kapitaal of is uiteindelijk niet duurzaam. Dat is de groeiende consensus tussen wetenschappers (IPCC, IPBES, IRP) en in toenemede mate ook beleidsmensen. 

Stijgende goudwaarde biedt opportuniteiten

Smart partnerBeleggers grijpen in hun portefeuille de laatste tijd steeds vaker naar goud als een stabiele investering. De waarde van de grondstof kent de laatste twintig jaar een fikse stijging, maar kennis van zaken blijft het belangrijkste onderpand voor wie wil beleggen in het edelmetaal.

Luc Missante, TRAXIO: Hoe mobiel zijn we nog?

Mobiliteitssector TRAXIO, de mobiliteitsfederatie die bijna 10.000 bedrijven vertegenwoordigt, die samen ruim 148 miljard euro omzet draaien en zo'n 99.000 personen tewerkstellen, had de handen vol tijdens de lockdownperiode. We spraken met algemeen directeur Luc Missante, nu het land weer traag maar gestaag op gang komt.

Vaccinaties: 3 vragen aan… prof. Pierre Van Damme

We starten het vaccinatieschema van het jonge kind/zuigeling op de leeftijd van 8 weken in België. Dat geeft de beste garantie voor een snelle start van bescherming tegen vaccineerbare infecties.