connectiviteit
IT

Werk maken van connectiviteit

23.11.2022
door Frederic Petitjean

Na de coronapandemie moesten bedrijf plots halsoverkop ‘hybride’ gaan werken terwijl hun connectiviteit daar vaak niet klaar voor was. Hoe is de situatie vandaag en hoe maak je van hybride werken wél een succes? Twee specialisten leggen uit. 

Hans Witdouck, de CEO van glasvezelspecialist Eurofiber België, wijst erop dat er eigenlijk twee vormen van connectiviteit zijn: bij bedrijven en bij hun werknemers. “Wat die laatsten betreft, hebben we het geluk dat Proximus en Telenet performante netwerken hebben uitgebouwd, waardoor werknemers vrij goede toegang hebben tot bedrijfsapplicaties. In bijvoorbeeld sommige delen van Duitsland en Nederland is dat veel minder vanzelfsprekend. Aan de andere kant zien we bij bedrijven de vraag naar bandbreedte enorm stijgen omdat zij plots met een digitale transformatie werden geconfronteerd.”

En daar zit soms nog een kink in de kabel, zegt Witdouck. “Zeker bij kmo’s gaat die overgang niet altijd van een leien dakje, omdat ze vaak geen eigen, dedicated verbinding hebben. Terwijl in het bedrijf al verschillende teams verschillende cloudapplicaties tegelijk gebruiken, moet hun enige internetverbinding sowieso al te veel ‘verkeer’ slikken en bovendien ook nog eens met andere bedrijven gedeeld worden.”

Het resultaat is een slechte gebruikservaring: haperende verbindingen, beeld- en geluidsstoringen, veel frustraties. Witdouck: “En dan gaan mensen die zaken gewoon niet meer gebruiken. Er worden opnieuw bestanden heen en weer gemaild, er wordt opnieuw getelefoneerd, waardoor bepaalde teamleden de vergadering niet kunnen volgen, en zo meer. Bij pure communicatie-apps kun je, à la limite, nog zeggen: oké, dan doen we het zo. Maar meer en meer zie je ook bedrijfskritische applicaties in de cloud draaien. Als je daar niet aan kunt, ligt je bedrijf gewoonweg plat.” 

Ook bij het IT-bedrijf Userfull ziet CEO Robin Talboom nog veel bedrijven die een stevige inhaalbeweging voor de boeg hebben. “Qua pure connectiviteit is er meestal niet echt een probleem, ongeveer op elke locatie in België kun je wel snel internet krijgen. Maar vaak zie je bijvoorbeeld wel nog gaten in IT-beveiliging die men dan probeert op te lossen met laptops die compleet dichtgetimmerd zijn, VPN’s en tweefactorauthenticatie. Aan zulke zaken merk je dat het bij sommigen nog kunst- en vliegwerk is (lacht).” 

De rol van het fysieke kantoor zal nooit helemaal uitgespeeld zijn.

– Hans Witdouck, Eurofiber België

Security is volgens Witdouck vooral een kwestie van verschillende lagen inbouwen. “Met een dedicated fiberlijn hoef je sowieso je lijn al niet te delen met anderen, dat is op zich al een veiligheidsmaatregel. Daarnaast is het zeker een goed idee je gegevens te encrypteren, een VPN-verbinding op te zetten en natuurlijk ook op de apparatuur van je werknemers de nodige securitymaatregelen te nemen. Zo maak je het hackers zo lastig dat ze hun interesse verliezen.” 

De digitale transformatie zorgt voor een boom in het gebruik van clouddiensten. Volgens Talboom hebben veel bedrijven het geluk dat ze, bijna zonder dat ze het wisten, al heel wat tools gebruikten die cloudgebaseerd waren. “Denk aan Teams, Zoom, Office365 en dergelijke. Veel werknemers zijn dat al gewoon en kunnen zich dus behelpen. Alleen voor de speciale gevallen moeten oplossingen gezocht worden. De mensen van de boekhouding bijvoorbeeld, die vaak nog oude en heel gespecialiseerde programma’s gebruiken. Dat zijn degenen die nog naar kantoor moeten komen.” 

“Ik denk dat de rol van het kantoor nooit helemaal uitgespeeld zal zijn”, pikt Witdouck in. “Fysieke contacten blijven het beste, maar voor bijvoorbeeld heel repetitieve taken of taken die je heel geconcentreerd moet doen, is thuiswerk een goed alternatief. Afspreken met mensen, vergaderen of ervaringen uitwisselen, dat doe je best gezamenlijk, op de werkvloer.”

Tot slot is er nog een laatste aandachtspunt dat Talboom aanhaalt. “Hybride werken is prima, maar je moet ook sommige mensen tegen zichzelf beschermen. Het werk stopt nooit, dus zij blijven ook maar doorgaan. De scheiding tussen werk en privé wordt almaar meer flou. Het resultaat is een golf aan burn-outs en stevige deuken in de geestelijke gezondheid van veel van je mensen. Dat kan de bedoeling niet zijn, af en toe moet de stekker er dus uit.”

Vorig artikel
Volgend artikel