IT-profiel
Business

Leren programmeren is dé nieuwe MBA-opleiding

14.12.2021
door Fokus Online

Gezien een tekort aan IT-profielen op de huidige markt en de evolutie naar een meer gedigitaliseerde samenleving, bespreekt Fabien Pinckaers, oprichter en CEO van Odoo, hoe we de kloof kunnen dichten dankzij vroegtijdig onderwijs.

Innovatie implementeren

Wanneer we het hebben over mensen die innovatie implementeren binnen de managementsoftware-industrie, dan denk ik niet alleen aan profielen in managementposities maar alle werknemers binnen het bedrijf. Mensgericht werken is de sleutel tot transformatie voor bedrijven. Als je je medewerkers gelukkig maakt, maken zij je klanten nog gelukkiger. Als werknemers productiever zijn, zal je er als bedrijf er weerbaarder en competitiever uit komen. Het lijkt een simpele formule, maar in werkelijkheid is dat heel ingewikkeld om te verwezenlijken.

De meeste ERP’s op de markt willen de beste zijn in een branche als Healthcare, Real Estate of Energy. Men wil de beste zijn in elke app; de beste boekhoudsoftware, de beste CRM, de beste websitebouwer; dat is onze prioriteit. Hoe bereikt men dit? Door samen te werken met en te investeren in de beste mensen.

In 2020 wilde Odoo 120 mensen met een IT-profiel aannemen, maar halverwege het jaar zijn we er slechts in geslaagd 37 medewerkers aan te werven. Het jaar 2021 was succesvoller met de rekrutering van 110 kandidaten met een IT-profiel. Een van de hoofdobstakels voor onze groei was echter het gebrek aan mensen met een IT-achtergrond. Dit is niet een probleem dat alleen Odoo ondervindt. Ons hele netwerk van partners en concurrenten ervaren hetzelfde.

Er is niets beter dan de ondernemers en managers van morgen op te leiden.

- Fabien Pinckaers, oprichter en CEO van Odoo

Tekort oplossen

Dus hoe kunnen we dit probleem aan tekort oplossen? Door het leren programmeren in te voeren en prioriteit te geven in de lagere scholen, op hetzelfde niveau als wiskunde, wetenschappen en talen.

 Leren programmeren biedt geavanceerde vaardigheden in cartesiaans redeneren, creativiteit, logica en probleemoplossing. Vandaag zijn kindvriendelijke leermiddelen toegankelijker dan ooit. Er zijn bijvoorbeeld middelen zoals Scratch Junior (5-7 jaar), Scratch (8-15 jaar) en code.org.

 Er is niets beter dan de ondernemers en managers van morgen op te leiden. De 7 meest gewaardeerde bedrijven ter wereld zijn allemaal door ontwikkelaars opgericht: Microsoft, Apple, Amazon, Google, Alibaba, Facebook, Tencent. Tegenwoordig is leren programmeren de nieuwe MBA-opleiding.

 Door deze vaardigheden al vanaf jonge leeftijd aan te moedigen, helpen we de hersenen van morgen te vormen. Niet alleen om aan de behoeften van de arbeidsmarkt te voldoen, maar vooral om een bron van sterke economische groei te ontwikkelen door het ondernemerschap te stimuleren.

Vorig artikel
Volgend artikel