Incofin CVSO
Finance

Investeren in een betere wereld

01.12.2021
door Fokus Online

Net zoals in het Westen lopen ook in ontwikkelingslanden hopen mensen rond met een goed zakelijk idee. In tegenstelling tot ons is hun toegang tot kapitaal om dat idee tot leven te brengen, vaak heel erg beperkt. Sociale investeringsmaatschappijen zoals Incofin CVSO proberen die lacune weg te werken. Voorzitter Michiel Geers legt uit.

Grote ondernemingszin

Incofin is een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk (CVSO) die al bijna 30 jaar lang mensen ondersteunt in opkomende landen. “Dat zijn mensen met weinig middelen, maar vaak wel met een grote ondernemingszin”, zegt Geers. “Mensen met een klein bedrijfje, een garage, een naaiatelier, een landbouwonderneming… Met vaak niet meer dan een paar honderd euro kunnen zij hun onderneming uitbouwen en welvaart creëren voor zichzelf, hun gezin en hun omgeving.”

Dat zulke initiatieven moeten bestaan heeft veel te maken met het ontbreken van lokale infrastructuur in opkomende economieën, zegt Geers. “Als je bijvoorbeeld heel afgelegen woont, op 100 kilometer van de dichtstbijzijnde bank en je hebt geen wagen, is een lening afsluiten niet vanzelfsprekend. Vaak hebben mensen ook geen kredietgeschiedenis en krijgen ze gewoonweg geen geld. Of ze moeten zich wenden tot loan sharks en woekeraars. En dan belanden ze nog dieper in de miserie.” 

De meeste sociale fondsen investeren niet rechtstreeks in de ondernemers, dat zou te omslachtig en niet kostenefficiënt worden. Ze werken via microfinancieringsmaatschappijen in bijvoorbeeld Peru, Kenia of India. Geers: “Die zorgen op hun beurt voor de nodige financiële diensten (kredieten, verzekeringen,…) om kleine ondernemers ter plaatse zuurstof te geven. Al die investeringen hebben een duidelijke, lokale impact (dat monitoren we ook) en ze zijn geijkt op zes “sustainable development goals” van de V.N.: geen armoede, geen honger, gendergelijkheid, eerlijk werk en economische groei, uitbouwen van innovatie en infrastructuur en ongelijkheid verminderen.”

Als je heel afgelegen woont, op 100 kilometer van de dichtstbijzijnde bank en je hebt geen wagen, is een lening afsluiten gewoon onmogelijk.

Technisch assistentie-budget

Daarnaast heeft Incofin ook een “technisch assistentie-budget”, goed voor zo’n 100.000 euro per jaar. “Dat wil zeggen dat we in de ontwikkelingslanden ook zelf helpen om heel het kredietproces te faciliteren en te versnellen. In Kenia hebben we onze lokale partner bijvoorbeeld geholpen met digitaliseringsprocessen. In Haïti hebben we, na de aardbeving, mobiele bankkantoren in vrachtwagens gebouwd. Zodat het normale economische verkeer zo snel mogelijk weer kon opstarten.” 

Investeren om de wereld te verbeteren, is uiteraard een zeer nobel doel, maar veel investeerders zullen allicht ook in het rendement geïnteresseerd zijn. Hoe zit het daarmee? “De sociale impact is onweerlegbaar, maar Incofin CVSO streeft ook een financieel rendement na”, zegt Geers. “Als CVSO mogen wij geen meerwaarde op aandelen uitbetalen. We boden de voorbije jaren wel een dividend van 1 à 2,5 procent aan. De voorbije zeventien jaar zijn we er altijd in geslaagd dat uit te betalen. Vorig jaar, door het uitbreken van de coronapandemie, werd er geen dividend betaald. Voor 2021 zouden we graag terug aanknopen met een dividend. Tot slot mogen investeerders in CVSO’s ook op een belastingkorting van 5 procent rekenen, als ze de aandelen minstens vijf jaar bijhouden.” 

Vorig artikel
Volgend artikel