innovatie
Innovatie

Innovatie voor meer inclusiviteit

23.08.2023
door Marleen Walravens

Innovatie in de arbeidsomgeving begint meestal bij out of the box denken rondom concrete noden van de werknemers. Nieuwe technologieën kunnen een deel van de oplossing zijn, maar zijn zeker geen conditio sine qua non.

inclusiviteitStille ruimtes op kantoor

Individuele bureaus zijn in veel bedrijven vervangen door een open ruimte, vooral om economische redenen. Een nobeler doel om samen te werken in één grote, gedeelde kantoorruimte is om de hiërarchie af te vlakken en teamwork en communicatie te stimuleren. Medewerkers met uiteenlopende functies kunnen ongedwongen met elkaar ideeën uitwisselen en elkaar stimuleren. Toch is gebleken dat lawaai en gebrek aan privacy grote ergernissen zijn in een landschapskantoor. De hele dag werken in een omgeving met telefoongesprekken, achtergrondgeluiden van printers of conversaties tussen collega’s kan negatieve gevolgen hebben. Medewerkers kunnen zich minder goed concentreren en raken geïrriteerd door de constante afleiding waardoor meer stress ontstaat dan nodig, met oververmoeidheid, burn-outs en ziekteverzuim tot gevolg. 

Stille ruimtes waar medewerkers zich kunnen terugtrekken om rustig na te denken of om even de drukte en overprikkeling te ontvluchten zijn dus van cruciaal belang. Een akoestisch plafond, hoge scheidingsmuren, headphones of zelfs oordoppen kunnen de achtergrondgeluiden in een open werkruimte wel dimmen maar nooit volledig bannen. Naast de stille ruimte waar werknemers tot rust kunnen komen, kunnen aparte zones gecreëerd worden in functie van specifieke activiteiten: vergaderzalen voor formeel overleg, een aparte ruimte voor videoconferenties, een koffiecorner om te ontspannen, een afgesloten hoek om te telefoneren en online te vergaderen of nog een centrale plek voor kopieermachines en printers. Zo wordt het geluid uit de open ruimte gehaald.

innovatieAnonieme sollicitaties

Discriminatie op de arbeidsmarkt bestaat nog altijd. Zo krijgen mensen van buitenlandse origine, met een beperking of met een hogere leeftijd minder kansen bij het zoeken naar een job. Dit alles in een periode waarin de war for talent nog stevig woedt. Veel bedrijven zoeken naar geschikte medewerkers, terwijl verschillende groepen boordevol talenten en competenties niet aan de bak komen.

Een belangrijk recruitmentbureau op de Belgische markt heeft een pilootproject opgestart waarbij het geanonimiseerde cv’s naar zijn klanten stuurt. Het idee is om kandidaten uitsluitend te screenen op basis van hun competenties, zonder vooroordelen, om iedereen gelijke kansen te geven. Mooi in theorie, maar moeilijker in praktijk. Zelfs op een naamloze cv kun je nog zaken terugvinden als een woonplaats in een bepaalde buurt, iemands moedertaal of een dertigjarige werkervaring. Blijf je ook dan objectief? Onbewust vorm je een profiel van de kandidaat.

Toch wordt anoniem solliciteren goed onthaald vanuit maatschappelijk standpunt. Het zorgt ook voor een lage drempel bij werkzoekenden. Kandidaten krijgen inderdaad vaker toegang tot jobinterviews, maar verschuift de discriminatie dan niet naar het volgende niveau in de selectie? Afhankelijk van de methodologieën, doelgroepen en sectoren zijn de resultaten en de analyses van gedane studies verschillend. Feit is dat door anoniem solliciteren een kans te geven werkgevers bewuster zullen worden van mogelijke vooroordelen en meer zullen openstaan voor open-minded hiring

innovatieInclusieve technologie voor communicatie

Een werkvloer zonder taal kunnen we ons niet inbeelden. Vergaderingen, gesprekken onder collega’s en het lezen van tekstmateriaal zijn niet weg te denken op het werk. Communicatie kan een probleem zijn voor sommige kwetsbare groepen. Gelukkig bestaat er heel wat innovatie op vlak van software om dit euvel te verhelpen. Anderstalige werknemers kunnen gebruikmaken van vertaaltechnologie. ‘Taalboost’ is een softwarepakket waarbij ze in hun eigen taal met elkaar communiceren en via oortjes simultaan in realtime te horen krijgen wat hun gesprekspartner zegt. Voor mensen met spraakproblemen is er ‘Wispp’, een app op basis van AI die fluisterspraak, stotteren of stemaandoeningen als gevolg van een kankerbehandeling zonder vertraging omzet naar een normaal stemgeluid. Handig om in te zetten bij zakelijke telefoon- of videogesprekken.

Mensen met een auditieve beperking kunnen gebruikmaken van ‘Speaksee’, software gekoppeld aan een set van microfoons voor hun gesprekspartners. De microfoons vangen spraak op en onmiddellijk verschijnt de tekst op een laptop, tablet of smartphone. Elke microfoon heeft een eigen kleur die ook in tekst wordt weergegeven. Zo ziet een slechthorende medewerker wie wat zegt en kan hij of zij daardoor actiever zijn binnen een team. De ‘OrCam MyEye’, in 2019 door het magazine Time uitgeroepen tot een van beste uitvindingen, is een mini-wearable voor blinden en slechtzienden, eenvoudig op een brilmontuur te klikken. Het toestelletje zet visuele tekstinformatie om naar audio, herkent gezichten en identificeert bankbiljetten, barcodes en producten. 

inclusiviteitBedrijfscrèches

De kinderopvang in Vlaanderen kent een dubbele crisis. Enerzijds zijn er te weinig plaatsen en staan honderden baby’s en peuters op een wachtlijst, anderzijds kampt de sector met een groot tekort aan geschikt personeel. Werkgevers zijn bezorgd. Ze zien regelmatig personeelsleden uitvallen omdat er geen oplossing is voor de kinderen. Vooral vrouwen, en in het bijzonder alleenstaande moeders, zijn de dupe van het tekort aan opvangplaatsen, zeker in hun zoektocht naar een nieuwe job. Om de participatie van de groep jonge moeders op de arbeidsmarkt te verhogen, is een goede kinderopvang broodnodig. 

Steeds meer bedrijven kijken naar initiatieven om kinderopvang te garanderen voor toekomstige medewerkers. De meest voor de hand liggende formule is een hechte samenwerking met bestaande crèches, afgestemd op de behoeften van de personeelsleden. Verder zijn er projecten waarbij door Gezinsopvang geaggregeerde onthaalouders in de kantoorgebouwen zorgen voor kinderen van de personeelsleden. Bedrijven moeten enkel de ruimte ter beschikking stellen. Ook een eigen bedrijfscrèche, die we nu vooral zien bij grote ondernemingen, ziekenhuizen en universiteiten, is in opmars. Grote voordelen voor het bedrijf zijn minder verloop bij het personeel, een merkbare vermindering in absenteïsme, minder stress en meer flexibiliteit bij de werknemers. Verder creëert het bedrijf een imago van een maatschappelijk verantwoorde onderneming, met oog voor welzijn op het werk, gendergelijkheid en een goede werk-privébalans. 

Vorig artikel
Volgend artikel