war for talent
HR

Van war for talent naar love your talent

10.08.2022
door Fokus Online

Buiten de kantoormuren woedt er een heuse war for talent. En neen, dat is geen exclusief hr-verhaal. Besef dat je werkomgeving het verschil kan maken om je werknemers te houden, en die nieuwe talenten in huis te halen. 

Dat kantoren maar beter netjes en hygiënisch zijn, dat is een vanzelfsprekendheid. En ook de trendy werkplekken in Silicon Valley met pingpong- of kickertafels, waar we destijds met z’n allen verlekkerd naar opkeken, zijn intussen prima ingeburgerd. “Dat is nochtans geen verworvenheid”, stelt Walter Stevens, coach van opleidingscentrum European Training House (ETH), vast. “In de hoofden van de mensen is het dan wel de normaalste zaak van de wereld geworden, maar er is soms een groot verschil tussen bijvoorbeeld een productieomgeving en de kantoren. Onbewust of onbedoeld kan dat voor een drempel zorgen.” Toch is de omgeving of de infrastructuur zelden een reden om een job vaarwel te zeggen. “Het zijn eerder jobgerelateerde elementen, zoals de relatie met leidinggevenden en collega’s of de ontwikkelingskansen”, zegt Stevens. “Al is de marketing van een bedrijf wel een schakel in de war for talent. Het imago en de uitstraling van een bedrijf spelen zeker een rol.” 

De inrichting van je werkomgeving heeft ook een impact op de communicatiestromen. Een kantoor kan ontworpen worden in lijn met de bedrijfsprocessen. Verschillende teams die veelvuldig met elkaar overleg moeten plegen worden bijvoorbeeld zo geplaatst dat die communicatie vloeiend gaat. En dat gaat dan wel verder dan een strategisch geplaatste koffiecorner. Maar ook de visie en de waarden van een bedrijf kunnen vaak afgelezen worden aan de hand van het facility management. Een spartaans kantoor versus een fancy designkantoor ademt een heel andere sfeer. “Al merk je dat het toch vaak de kennisgedreven jobs zijn die daar meer aandacht voor hebben”, ervaart Stevens. 

Corona zorgde voor de acceleratie van tal van beschavingsprocessen.

- Herman Konings, trendwatcher

Vandaag ademt een kantoorruimte maar beter een thuisgevoel uit, stelt Herman Konings, trendanalist en veranderingspsycholoog bij het Antwerpse onderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt. “De pandemie schudde de hele samenleving hardhandig wakker, en maakte haast tastbaar dat dingen uit evenwicht zijn geraakt. Corona zorgde voor de acceleratie van tal van beschavingsprocessen”, zo vat Konings het kernachtig samen. En wees maar zeker dat dit alles voelbaar is tot op de werkplek. “We hechten veel meer belang aan gezondheid, zowel curatief als preventief. Dat uit zich in tal van aspecten, zoals plantbased voeding, meer groen, gezonde lucht. En daar komt facility om de hoek kijken.” 

De aanstormende generatie talenten kijkt en oordeelt kritisch(er) naar purpose: hoe draag je als bedrijf bij aan de samenleving. Heb je aandacht voor milieu en klimaat? Heb je respect voor de gezondheid van je medewerkers? Walter Stevens: “Het heeft geen enkel nut om je een hip imago aan te meten als je hr-policy niet volgt.” Zaken als hybride werken of de work-lifebalans zijn dan wel geen zaken voor de facility manager, hij kan wel een soort van hefboomfunctie vervullen, ziet Stevens. “Door de opmars van hybride werken moeten kantoren anders worden ingericht. Minder of geen vaste plaatsen, maar wel ruimtes voor resonantie, waar het prettig is om elkaar informeel te treffen”, vult Konings aan. “Planten op kantoor, een verticale tuin, open ramen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde kantoormedewerker minder dan één uur buitenlucht inademt tijdens de kantooruren. En dan te bedenken dat gevangenen van de Verenigde Naties minstens één uur moeten kunnen luchten!” 

Als werkgever kun je dan maar beter meestappen of je verliest de war for talent. “Maak je huiswerk en maak er een love your talent van”, lacht Konings. “Facility is heel belangrijk en een slechte infrastructuur zal veel negatiever worden beoordeeld dan dat een prima infrastructuur positief onthaald wordt”, zegt Stevens. “Als je facility niet in orde is, werkt dat sterk demotiverend en heb je een groot probleem.” 

Vorig artikel
Volgend artikel