Interview door Marleen Walravens

Margaux Donckier: ‘Ethisch zakendoen is de kern van ons ecosysteem’

Het vraagt lef om de traditioneel complexe, oude toeleveringsketen in de diamantsector om te gooien. HB Antwerp doet het met een innovatief bedrijfsmodel dat transparantie, duurzaamheid en economische rechtvaardigheid vooropstelt. Met succes.

HB Antwerp, een veelbelovende start-up, opgericht in 2020, herdefinieert de volledige toeleveringsketen in de diamantsector. Door onder meer gebruik te maken van blockchaintechnologie en data-analyse is de waardeketen van de minerale infrastructuur volledig verticaal geïntegreerd, wat traceerbaarheid en authenticiteit van elke diamant garandeert, van mijn tot eindconsument. Margaux Donckier, Public Affairs Director bij HB Antwerp, geeft ons inzicht in het disruptieve businessmodel en legt uit hoe HB Antwerp hiermee ecologische verantwoordelijkheid en regeneratieve impact creëert voor mens en planeet. 

Kunt u de traditionele toeleveringsketen in de diamantsector in het kort belichten?

“Vanaf het moment dat de diamant uit de grond komt tot het moment dat die bij de juwelier op de toonbank ligt, zijn er gemiddeld 25 tussenpersonen. Maar in de hele keten zijn er maar drie momenten waar effectief waarde wordt gecreëerd. Dat is bij de mijn, bij de fabrikant die de steen slijpt en bij de juwelenfabrikant. Alle andere tussenschakels zijn traders. In functie van de bestelling van de grote juweliers gaan diamantairs op zoek bij de verschillende mijnen naar de juiste diamanten. Maar die kunnen ze niet rechtstreeks kopen omdat de mijnen pakketten met assortimenten van diamanten aanbieden.”

“De diamantairs kopen die pakketten aan, waarvan slechts een deel correspondeert met de vraag van hun klanten. De overige diamanten worden doorverkocht aan andere diamantairs die op hun beurt nieuwe pakketten samenstellen. Zo gaat dat verder tot alle stenen verkocht zijn. Informatie zoals de afkomst van de diamant, of waar en door wie die geslepen is, gaat onderweg verloren of wordt afgeschermd door de traders om beter te kunnen onderhandelen.”

Het is onze ultieme droom dat ons bedrijfsmodel zoveel mogelijk gekopieerd wordt.

In welk opzicht is jullie bedrijfsmodel revolutionair?

“Wij gaan ervan uit dat mineralen natuurlijke hulpbronnen zijn die toebehoren aan het land van herkomst. We hebben daarom een model uitgewerkt, gebaseerd op eerlijkheid. Daarin krijgen mijnwerkers en overheden niet alleen een volledig inzicht in de verkoopwaarde van hun mineralen. Maar ook een groter aandeel van de financiële opbrengst zien terugvloeien. We houden de toeleveringsketen zo kort mogelijk en in eigen handen. Bovendien creëren we transparantie door per steen meer dan 3000 data op te slaan in wat we een digital twin noemen. Alle gegevens van elke handeling in elke fase van het productieproces worden opgeslagen zodat de diamant altijd verifieerbaar en perfect traceerbaar is.”

Hoe worden mijnwerkers en overheden daar beter van?

“Mijnbedrijven in de klassieke diamanthandel organiseren regelmatig veilingen waar diamantairs op het zicht een bod moeten uitbrengen op de assortimenten, in functie van wat ze denken daaruit te kunnen slijpen en verkopen. Ze kunnen fysiek de diamanten zien, met een loep en een weegschaal, zonder ze echt te kunnen analyseren. Bovendien houden ze rekening met het feit dat ze een deel van het pakket niet kunnen gebruiken, waardoor er altijd een onderhandeling naar beneden is. Overheden van diamantproducerende landen worden vergoed op basis van de turn-over van de mijnen. Als het mijnbedrijf altijd naar beneden moet onderhandelen, betekent dat ook verlies voor de overheid.

“Wij maken daarentegen geen inschatting op het zicht, maar vragen tijd aan de mijn zodat we met onze geavanceerde technologieën een degelijke analyse kunnen maken van de ruwe steen. Tijdens dit proces hebben we een constante flow van data die ook toegankelijk is voor de mijn. Wanneer we exact weten hoeveel de ruwe diamanten in geslepen vorm kunnen opleveren, maken we de eindrekening. Doordat de mijn op basis van de geslepen eindwaarde wordt vergoed, heeft dit model ervoor gezorgd dat er 40 procent meer geld terugstroomt naar de mijn en dus ook naar de overheid van in ons geval Botswana, omdat we diamanten sourcen van een mijn in Botswana. Wij rekenen als bedrijf een vast percentage op diezelfde geslepen eindwaarde. Doordat iedereen op hetzelfde eindresultaat wordt vergoed, staan alle neuzen in dezelfde richting. Iedereen heeft er baat bij zoveel mogelijk informatie te delen.”

bedrijfsmodel

Waarom Botswana?

“Wij hebben een contract voor grote ruwe stenen boven de 10,8kt met een Canadees bedrijf dat een mijn opereert in Botswana. Botswana is het stabielste land in Afrika. De wegeninfrastructuur is prima, onderwijs is gratis en de gezondheidszorg staat op punt. Het feit dat de jeugd hoogopgeleid is, maakt het makkelijker om daar aan de slag te gaan. We hebben ondertussen ook een tweede entiteit geopend in Botswana, waar we werken met lokale mensen die een basisopleiding krijgen in Antwerpen aan de HB Academy.  De rest van de training gebeurt on the ground. Tegen 2026 willen we daar graag 485 mensen tewerkstellen.” 

Is het HB-bedrijfsmodel ook toepasbaar op andere industrieën?

“Het is onze ultieme droom dat ons businessmodel zoveel mogelijk gekopieerd wordt. Het is niet alleen inzetbaar bij industrieën met andere natuurlijke grondstoffen. Maar kan ook van toepassing zijn in om het even welke industrie, zoals de modesector. Om dat butterflyeffect te creëren, zijn de juiste partnerships van groot belang. Dankzij ons innovatief bedrijfsmodel en onze technologieën willen bedrijven zoals Microsoft, MIT en andere universiteiten met ons samenwerken. Ons bedrijfsmodel is een eyeopener voor vele landen. De presidenten van Congo en Namibië hebben al grote interesse getoond. Het positieve effect op Botswana is overduidelijk.”

Smart
fact

Met welke beroemdheid zou u graag eens aan tafel zitten?

“Zonder enige twijfel met Ruth Bader Ginsburg, moest ik terug  in de tijd kunnen gaan, want zij is in 2020 overleden. Zij was de tweede vrouwelijke rechter ooit aan het hoogste Amerikaanse Hooggerechtshof. Een sterke vrouw die nooit afweek van haar standpunt wanneer het om vrouwenemancipatie en mensenrechten ging. Christine Lagarde mag voor mij ook mee aanschuiven. Zij werd als eerste vrouw benoemd tot directeur van het Internationaal Monetair Fonds en later ook als eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Centrale Bank. Zij is in mijn ogen een rolmodel voor rechtvaardigheid, doortastendheid en vrouwelijk empowerment.”

23.08.2023
door Marleen Walravens
Vorig artikel
Volgend artikel