coronavirus
Business

Hoe bedrijfscontinuïteit garanderen?

28.03.2020
door Kim Beerts

Het coronavirus heeft niet alleen een impact op onze gezondheid, maar ook op onze economie. Normaal zakendoen werd de voorbije weken voor veel bedrijven onmogelijk.

De meeste bedrijven stapten over naar thuiswerk, en in de cruciale sectoren – waar de deuren open moeten blijven – werd het een kwestie van snel schakelen en veel flexibiliteit. Zet dit de trend voor wanneer de coronastorm straks is overgewaaid?

De economie draaiende houden

Om het coronavirus in te dammen, moesten veel organisaties de voorbije weken voorzorgsmaatregelen nemen. Van een verplichte sluiting, over maximaal thuiswerk, tot social distancing op de werkvloer. Op die manier hoopt de Economic Risk Management Group, die de regering bijstaat in de aanpak van de coronacrisis, onze economie draaiende te houden.

De oproep om de economische keten niet stil te laten vallen, geldt voor alle bedrijven. Maar zeker voor ondernemingen die onze cruciale sectoren ondersteunen. Zoals politiediensten, de voedingssector en medische zorginstellingen. Zij moeten zoveel mogelijk actief blijven.

Aanlevering en diagnostiek waarborgen

Die noodzaak ervaren ze ook bij BD Benelux, producent van diagnostische en medische oplossingen. “Onze medische toepassingen gebruikt men dagelijks in de gezondheidssector. Zo raken we meer dan twintig patiënten per seconde. In heel Europa bijvoorbeeld. In de reportages over de zwaar geteisterde Italiaanse ziekenhuizen, zie je op elk beeld wel een product van ons. Belangrijk dus dat de aanlevering ervan gewaarborgd blijft”, onderstreept Alexander Alonso, General Manager van BD Benelux.“Tegelijk dragen we ook bij op het vlak van diagnostiek. Twee weken geleden registreerden we een COVID-19 moleculaire test die volledig aan het WHO-protocol voldoet. En, zodra de productiecapaciteit voldoende is opgeschaald, geïmplementeerd kan worden in ziekenhuislabo’s die onze BD MAX™ gebruiken. Op twee uur tijd test je dan of iemand besmet is met het coronavirus.”

Thuiswerk en virtuele koffiepauzes

Tal van managers zagen de voorbije weken de veerkracht van hun onderneming op de proef gesteld worden. Er werd bekeken hoe bedrijven operationeel konden blijven. Zonder medewerkers onnodige risico’s te laten lopen. Hiervoor maakte men vooral de switch naar thuiswerk. Uit een bevraging van hr-consultant Hudson bij 150 bedrijven blijkt dat 95 procent hiernaar overstapte. Ook BD Benelux: “Van onze 1.200 medewerkers werken er momenteel meer dan 700 thuis. Die omslag maakten we op een kleine week tijd: we investeerden in Microsoft Teams, zodat we vanop afstand kunnen samenwerken en virtuele koffiepauzes kunnen houden, en zorgden voor laptops, schermen, internetpakketten, maar ook ergonomische stoelen – voor wie dat nodig heeft – en desinfecterende handgels.”

Veilig en verder uit elkaar

Wanneer thuiswerk niet mogelijk is, in productieomgevingen bijvoorbeeld, moeten werkgevers zich op vraag van de overheid zo organiseren dat men de veiligheid van de werknemers waarborgt. Denk aan de social distancing-regel, waarbij er een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon moet zijn. “Ook wij hanteren die maatregel in onze distributiecentra in Olen en Temse, van waaruit alle Europese ziekenhuizen worden bevoorraad. Die keten mag niet stilvallen”, verduidelijkt Alonso.

“De operators werken verder uit elkaar en iedereen krijgt mondmaskers en handschoenen. Dat geldt ook voor onze installateurs. De vraag naar infuuspompen verdrievoudigde omdat men steeds meer ziekenhuisbedden omvormt tot intensive care-bedden. Om die veilig te plaatsen, krijgen onze installateurs een veiligheidskit mee met handschoenen, wegwerpshort, desinfecterende handgel en ontsmetter.”

Business continuity plan

Snel schakelen en een grote dosis flexibiliteit trekt de meeste organisaties vandaag door de coronacrisis. Toch schuilt achter deze schijnbaar ad hoc-regelingen een grondige voorbereiding. Bedrijven die pas in actie schieten wanneer het probleem zich stelt, komen immers te laat met doeltreffende oplossingen. De FOD Economie raadt dan ook aan om preventief bedrijfscontinuïteitsplannen op te stellen die de risico’s identificeren en de impact ervan beperken. “Ook bij BD hadden we zo’n business continuity plan in de schuif liggen”, bevestigt Alonso. “Belangrijk dat je als onderneming een B- en zelfs een C-plan hebt. Niet alleen met het oog op een pandemie, maar ook wanneer er een brand op de site uitbreekt of een grote stakingsgolf het werken verhindert, kan dit helpen om de continuïteit te garanderen.”

Belangrijk dat je als onderneming een B- en zelfs een C-plan hebt. Dit kan helpen om de continuïteit te garanderen, niet alleen met oog op een pandemie.

Onvoldoende buffers

Hoewel viroloog Marc Van Ranst eind februari al waarschuwde voor een pandemie en alle sectoren aanraadde om zich daarop voor te bereiden, gebeurde dit maar met mondjesmaat. Volgens een onderzoek van de Vlerick Business School had slechts 15 procent van de ondernemingen voorafgaand aan deze crisisperiode een calamiteitenplan opgemaakt. En dat terwijl het stilvallen van ondernemingen grote risico’s inhoudt: bedrijfsdata-expert Graydon becijferde dat 55 procent van de Belgische vennootschappen niet de buffers heeft om twee maand omzetverlies op te vangen.

Mindshift in flexwerk

Er vallen voor bedrijfsleiders dan ook heel wat lessen te trekken uit de huidige coronacrisis, zowel op het vlak van risicomanagement als op het vlak van hr. Zo zou het coronavirus wel eens kunnen werken als katalysator voor thuiswerk, iets wat enkele maanden geleden nog maar 22 procent van de Belgen regelmatig mocht doen, aldus een rapport van de FOD Mobiliteit. “Bij BD waren we al sterk op weg naar flex- en thuiswerk, maar merkten we nog enige aanpassingsmoeilijkheden. Vandaag zijn we er noodgedwongen volledig ingerold en zie ik bij de meeste mensen een mindshift. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, zei Johan Cruijff ooit”, lacht Alonso.

Experts durven dan ook te dromen van een silver lining. Als de coronastorm is overgewaaid, komen onze bedrijven misschien wel gezonder weer boven water en wacht ons wellicht een nieuwe manier van werken en zakendoen.

Vorig artikel
Volgend artikel