divers
Business

Het nieuwe samen-werken

02.11.2020
door Fokus-online.be

De werkvloer zal divers en inclusief zal, of zal niet zijn. Verschillende genders, culturen én generaties moeten voluit gaan voor samenwerking. Want in de huidige corporate omgeving krijg je als individu niets meer voor elkaar. Niemand kan iets alleen bereiken.

Het is aan werkgevers om een omgeving te creëren waarin dat samenwerken zo maximaal mogelijk wordt gemaakt. De huidige crisis daagt ons op dat gebied uiteraard sterk uit. De focus ligt nu vooral op thuiswerk.

De dynamische meerwaarde

Dat is ook perfect verdedigbaar, want met de huidige onlinetools krijg je remote heel veel gedaan. Maar als medewerkers dan effectief fysiek naar het werk komen, moet het zijn om écht samen te werken. Want daarin schuilt de dynamische meerwaarde voor de organisatie. In interactiviteit, in dialoog en zelfs discussie tussen medewerkers. In een markt die gekenmerkt wordt door een war for talent, kunnen bedrijven zich op die manier echt positioneren als een engagerende organisatie.

Daarbij is het voor bedrijven ook belangrijk om in te zetten op flexibiliteit, op een gezonde work-life harmony met een combinatie van remote en on site. En op talentontwikkeling, zoals in het geval van BD, met een zeer doordacht talentenprogramma. Om zo de mensen de energie te geven om zich in te zetten en het beste van zichzelf te geven. Zo bouwen we aan een duurzame manier van werken.

Afspiegeling van een diverse samenleving

Duurzaamheid, efficiëntie en inclusie zijn werkwoorden, omdat het van bedrijven een actieve inspanning vraagt. Er is altijd ruimte voor groei en verbetering. Wij hebben op dat gebied bijvoorbeeld al enkele enorme inspanningen gedaan. In de Benelux-omgeving van BD werken vijftig verschillende nationaliteiten. Daarvan is 30 procent jonger dan dertig jaar, met een 60-40-balans wat betreft man-vrouw – op de werkvloer zelf. In ons directiecomité is die verhouding zelfs 50-50.

“Duurzaamheid, efficiëntie en inclusie zijn werkwoorden: er is altijd ruimte voor groei en verbetering.”

Diversiteit met een positieve impact

Verder vinden we het ook belangrijk om hard na te denken over manieren om andersvalide medewerkers gemakkelijk(er) toegang tot onze sites te bieden. Want je zal maar een competent iemand aan de concurrentie verliezen, omdat je infrastructuur zich niet aan hem of haar heeft aangepast. Als bedrijf heb je nu eenmaal de verantwoordelijkheid om een afspiegeling te zijn van de diverse samenstelling van de maatschappij. Waarin iedereen dezelfde kansen moet krijgen, met meer tevredenheid en hoger engagement tot gevolg.

Die diverse samenstelling biedt enorme voordelen, als je dat potentieel tenminste ten volle weet te benutten. Dat doe je door mensen te betrekken, feedback te vragen, ronde tafels te organiseren… Op basis van die bevindingen kun je al heel wat veranderingen doorvoeren. Bijvoorbeeld een aanpassing van de openingsuren, om medewerkers meer flexibiliteit te garanderen. Pas als je die wisselwerking hebt, krijg je mensen die zich 200 procent voor de organisatie inzetten. Zodat die organisatie nog meer positieve impact kan genereren.

Vorig artikel
Volgend artikel